TÉMA

DPA

Evropa dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur, řekl Michel

Evropská unie dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur (36 miliard korun). V Kyjevě po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Země, která má zájem o vstup do EU, v současné době čelí nové rozsáhlé ofenzivě Ruska na východě země. Německá armáda ve středu oznámila, že chce přepravit další raněné Ukrajince do své země. Šéfka české sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu dovezla na polsko-ukrajinské hranice neprůstřelné vesty.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 20:28|

Mezinárodní měnový fond snížil kvůli válce na Ukrajině odhad růstu světové ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta, zatímco dosud růst odhadoval na 4,4 procenta. Hospodářské vyhlídky se podle fondu zhoršily zejména kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli sankcím, kterými se západní země snaží přimět Moskvu k ukončení agrese. Ruská ekonomika letos podle prognózy MMF klesne o 8,5 procenta, ještě loni jí předpovídal růst o 2,8 procenta. Růst české ekonomiky letos zpomalí na 2,3 procenta, zatímco loni dosáhl 3,3 procenta.
19. 4. 2022|

Evropská sonda Solar Orbiter poslala unikátní snímek Slunce, má 83 milionů pixelů

Evropská sonda Solar Orbiter se přiblížila ke Slunci na dosud nejkratší vzdálenost 48 milionů kilometrů a poslala odtamtud na Zemi detailní snímky povrchu hvězdy. Informovala o tom Evropská vesmírná agentura (ESA), která společně s americkou vesmírnou agenturou NASA sondu před dvěma lety na misi vyslala.
28. 3. 2022|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Reinfekce „neviditelným“ omikronem jsou výjimečné. Očkovaných se prakticky netýkají, ukazují data z Dánska

Podle zjištění dánských vědců je ve vzácných případech možné nakazit se krátce po sobě dvěma různými podtypy varianty koronaviru omikron. Nákaza subvariantou BA.2 je možná krátce po infekci původní variantou omikronu označovanou jako BA.1, uvedla studie dánského sérologického institutu SSI, je to ale zcela výjimečné.
23. 2. 2022|

NATO ukončilo po téměř dvaceti letech svoji vojenskou misi v Afghánistánu, uvedla DPA

Severoatlantická aliance (NATO) ukončila v tichosti po téměř dvaceti letech svoji vojenskou misi v Afghánistánu. Informovala o tom německá agentura DPA s odvoláním na zdroje z diplomacie a armádních kruhů. Vojáci, kteří se stále nacházejí v Afghánistánu a pocházejí ze zemí jako USA nebo Turecko, jsou podle informací agentury nyní zcela podřízeni národním velením.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 17:53|

Nedostatek čipů přibrzdí výrobu aut. Podle studie klesne o pět milionů kusů

Kvůli nedostatku čipů se letos ve světě vyrobí proti původním plánům asi o pět milionů aut méně. Do konce roku by jich mělo být 74,8 milionu, což bude o 9,3 procenta více než loni, kdy se na na začátku pandemie výroba na některých místech zastavila a výrazně omezovala. Ukazuje to analýza duisburského centra Ferdinanda Dudenhöffera pro výzkum automobilismu, o které informuje agentura DPA. Analýza varuje i před možným budoucím nedostatkem lithium-iontových baterií.
11. 7. 2021|

USA a spojenci odstartovali vojenské cvičení v Černomoří. Rusko protestuje

V jihoukrajinském přístavním městě Oděsa během pondělka začalo vojenské cvičení. V černomořských vodách se ho vedle tamních ozbrojených sil účastní také americká 6. flotila a zástupci dalších tří desítek zemí. Ukrajinské válečné námořnictvo to podle agentury DPA oznámilo ve videopříspěvku ze zahajovací ceremonie, který zveřejnilo na Facebooku.
28. 6. 2021|

Policie šetří útok ve Würzburgu. Motivem mohl být fanatismus i porucha psychiky

Německá policie prošetřuje motiv muže, který ve Würzburgu v pátek nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Kriminalisté útočníka postřelili, zadrželi a vyslechli. Podle bezpečnostních složek citovaných agenturou DPA muž učinil během výslechu prohlášení, které naznačuje islámský náboženský fanatismus. Vyšetřovatelé ovšem dosud nevyloučili ani variantu, že za trestným činem stojí duševní onemocnění zadrženého.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 16:54|

Pandemie ve světě: Maďarsko zrušilo uzávěru hranic, Slovensko se kvůli malému zájmu zbavuje Sputniku

Maďarsko zrušilo téměř kompletně uzávěru hranic, kterou zavedlo v září loňského roku kvůli pandemii covidu-19. Vstupovat do něj lze nyní bez omezení a zvláštních požadavků po pozemní hranici ze všech sousedních států kromě Ukrajiny. Slovensko mezitím oznámilo, že kvůli malému zájmu prodá a daruje velkou většinu z 200 tisíc dovezených dávek ruské vakcíny Sputnik V.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 19:29|

Astronauti nainstalovali na ISS nové solární panely, stanice získá víc energie

Astronaut NASA Shane Kimbrough a astronaut ESA Thomas Pesquet v neděli podruhé za méně než týden vystoupili do volného vesmíru. Vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nainstalovali první z nových solárních panelů, které pomohou zlepšit zásobování komplexu energií. Pracovní směna „venku“ začala ve 13:42 SELČ a trvala téměř sedm hodin.
21. 6. 2021|

Tribunál projedná válečné zločiny v Dárfúru, před soudem stane bývalý šéf milic i exprezident

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) v Haagu zahájil první proces ohledně masakrů v súdánském Dárfúru. Zhruba patnáct let od začátku vyšetřování hlavní žalobkyně Fatou Bensoudaová u soudu uvedla, že bývalý šéf milic Alí Muhammad Alí Abdar Rahmán má na svědomí vraždy, znásilňování a mučení. V celkem 31 případech jej viní z těžkých válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v neklidné západosúdánské provincii.
24. 5. 2021|

Ve Frankfurtu zneškodnili půltunovou bombu z války. Úřady evakuovaly desetitisíce lidí

Pyrotechnici ve Frankfurtu nad Mohanem během noci na čtvrtek zneškodnili nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války pomocí kontrolované exploze. Informovala o tom agentura DPA. Na nebezpečný válečný pozůstatek ve středu narazili bagristé při práci v obytné oblasti městské části Nordend.
20. 5. 2021|

Tel Aviv čelil nejsilnějšímu raketovému útoku. Izraelská letadla zacílila na dům vůdce Hamásu

Palestinské radikální hnutí Hamás v noci na neděli podniklo dosud nejsilnější útok na izraelskou metropoli Tel Aviv a město Beer Ševa. Podle tamních lékařů utrpělo nejméně deset lidí zranění. Letectvo židovského státu pro změnu provedlo útoky na cíle v Pásmu Gazy, při kterých zemřelo 33 lidí. Škody utrpěl rovněž dům, v němž žije vůdce hnutí Jahjá Sinvár. Zděšení nad děním vyjádřil generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres. Spojené státy sdělily, že nabídly diplomatickou pomoc.
16. 5. 2021Aktualizováno16. 5. 2021, 21:36|

V Turecku padly rozsudky za atentát v Istanbulu. Soud pachatelům udělil doživotí

Turecký soud rozhodl v případu teroristického útoku v Istanbulu z ledna 2016. Čtyři odsouzení dostali doživotní tresty a k tomu každý ještě 328 let vězení. Osmnáct obžalovaných bylo naopak osvobozeno pro nedostatek důkazů, informovala agentura DPA. Při útoku zemřelo dvanáct německých turistů a dalších šestnáct lidí utrpělo zranění.
6. 4. 2021|

Kněží v Kolíně nad Rýnem zneužívali nezletilé. Církev odhalila stovky sexuálních deliktů

Čtvrteční nezávislá zpráva katolické církve v Německu konstatovala, že v arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem bylo mezi lety 1975 a 2018 sexuálně zneužito 314 nezletilých ze strany 202 členů kléru a světských pracovníků. Dva církevní představitelé byli v reakci na to ihned propuštěni.
18. 3. 2021|

Sněmovnou reprezentantů prošla volební reforma a „zákon George Floyda“. Ten má zakázat škrcení při zatýkání

Demokratická většina v americké Sněmovně reprezentantů ve středu večer schválila dva návrhy zákonů, které by mohly zásadně změnit volební právo a fungování policie. Volební reforma, označovaná zkratkou HR1, se podle agentury AP dotýká všech aspektů volebního procesu od financování kampaní až po hlasovací práva bývalých vězňů. Zákon pojmenovaný po Georgi Floydovi, který loni zemřel při brutálním zásahu policie v Minneapolisu, by zase zakázal škrcení podezřelých a skoncoval s konceptem „kvalifikované imunity“ pro policisty.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 11:30|

Pandemie ve světě: Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V. Rakousko uvolní restrikce

Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19, celkově objednalo dva miliony dávek, oznámil premiér Igor Matovič. Rakouská vláda se s hejtmany domluvila na uvolňování restrikcí. Institut YouGov zveřejnil průzkum, podle kterého většina Němců je proti stávajícím vládním opatřením v zemi. Ve Finsku tamní vláda vyhlásila nouzový stav. Francouzský prezident Emmanuel Macron požádal spoluobčany, aby „vydrželi“ ještě „čtyři až šest týdnů“, než se v zemi uvolní omezení.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 21:39|

Pandemie ve světě: Evropská komise kritizuje německé uzavření hranic. Belgie rozvolňuje

Evropská komise (EK) kritizuje Německo za zavedená omezení na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko a s Českem. Na diplomatické úrovni vyjádřilo nespokojenost s tímto krokem i Rakousko. To oznámilo, že nechystá další uvolňování až do Velikonoc. Maďarský premiér Viktor Orbán požádal parlament o prodloužení zvláštních pravomocí vlády. Belgie začala rozvolňovat protikoronavirová opatření, na neděli plánuje rozvolnění i Izrael.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 22:28|

Katalánské volby vyhráli socialisté. Většinu v parlamentu ale drží separatisté

Volby do katalánského parlamentu vyhráli socialisté vedení bývalým ministrem zdravotnictví Salvadorem Illou. Ten prohlásil, že se hodlá ucházet o post katalánského premiéra, napsal španělský tisk. V parlamentu nicméně drží většinu strany žádající nezávislost Katalánska, které velice pravděpodobně socialistického kandidáta nepodpoří. Agentura Reuters uvedla, že hlasování bylo ukazatelem toho, jak si separatisté stojí v době, kdy je hlavním tématem pandemie covidu-19 spíše než snahy o odštěpení Katalánska od zbytku Španělska.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 11:29|

Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.
9. 2. 2021|

Pandemie ve světě: JAR a Indie chtějí zrušit patenty výrobců vakcín. V Polsku je pandemie pod kontrolou

Indie a Jihoafrická republika (JAR) navrhují přechodně zrušit patenty farmaceutických firem na očkovací látky proti covidu-19. Vakcíny by podle nich pak mohla vyrábět každá firma na světě, která toho bude technologicky schopná. Tím pádem by se rychleji dostalo na chudší země. Země podaly návrh ve Světové obchodní organizaci (WTO). V Polsku je podle tamního ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho naopak pandemie pod kontrolou.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 21:35|

Toyota se stala největším prodejcem aut na světě. Druhý je Volkswagen

Japonská automobilka Toyota se po pěti letech stala největším prodejcem aut na světě, porazila tak německou automobilovou skupinu Volkswagen. Loni podle svého čtvrtečního sdělení Toyota prodala 9,528 milionu vozů, zatímco Volkswagen 9,305 milionu. Světové výrobce aut loni zasáhla koronavirová krize, která lidem zabránila v návštěvách předváděcích prostor a automobilky přiměla omezit nebo zastavit produkci.
28. 1. 2021|

Naděje na spásu zavalených vyhasla. Norští záchranáři nevěří, že pod sesuvem najdou přeživší

Šest dní po sesuvu půdy na jihu Norska záchranáři vzdali naději, že by mohli v závalu ještě najít přeživší. V úterý to podle agentury DPA oznámila místní policejní velitelka Ida Melbová Öysteseová. Sesuv v obci Ask si vyžádal sedm obětí. Tři další lidé se oficiálně stále pohřešují, podle policie jsou ale rovněž po smrti.
5. 1. 2021|