TÉMA

Odklad

Odkladů je moc, je třeba zpřesnit kritéria, shodli se zástupci psychologů, škol a ministerstva

Odklad nástupu do první třídy je v Česku mimořádně populární. Zhruba každé páté dítě jde na základní školu s ročním odstupem. Letos by podle odhadu ministerstva školství mohlo mít odklad asi 31 tisíc šestiletých dětí. Podle resortu je to příliš mnoho. Souhlasí i řada odborníků, odklad by se měl podle mnohých z nich týkat asi jen dvou procent dětí.
12. 4. 2024|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Středula uspěl na odborářském sněmu, je opět předsedou jejich centrály

Josef Středula je opět šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do funkce se vrátil po třítýdenní přestávce. Zvolili ho delegáti mimořádného sněmu, sešli se právě proto, že Středula musel počátkem března opustit svoji pozici kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Sněm vybral také místopředsedu po Vítu Samkovi, který odstoupil. Stal se jím Jiří Vaňásek, který v současnosti pracuje v centrále ČMKOS. Středula novinářům po svém zvolení řekl, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:41|

Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.
13. 3. 2024|

Ministerstvo chce omezit pozdější nástupy dětí do prvních tříd. Zvažuje i úplné zrušení odkladů

Téměř čtvrtina dětí nastupuje do základních škol později, než by měla. Ministerstvo školství připravilo návrhy, jak počty odkladů snížit. Rozeslalo je zástupcům koalice, kteří mají řešení vybrat v řádu týdnů. Může dojít i k úplnému zrušení odkladů. Přenést vše do praxe podle resortu ale potrvá roky.
6. 3. 2024|

Senegal schválil odklad voleb, opozici vyhnali ze sálu. Africká oáza demokracie se otřásá v základech

Senegalský parlament schválil sporný návrh zákona o prodloužení funkčního období prezidenta Mackyho Salla a odložení únorových voleb na prosinec. Hlasování předcházelo vyvedení části opozičních poslanců ze sálu. Sallův rival a bývalý starosta Dakaru Chalífa Sall, který není s prezidentem příbuzný, označil odklad pouhé tři týdny před plánovanými volbami za „ústavní převrat“. Jeho koalice se chce obrátit na soud. Před budovou parlamentu se střetli demonstranti s policií. Senegal je baštou demokracie v nestabilním regionu, poslední vývoj ale pozici země ohrožuje, píše BBC.
6. 2. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Ostravané si na městské „metro“ ještě počkají, dopravní podnik čeká hloubkový audit

Projekt takzvaného ostravského metra – konceptu páteřních tramvajových linek – se odkládá na příští rok. Rozhodlo o tom nové vedení města. Podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) není zeštíhlení tramvajové koncepce dostatečně připravené, a je potřeba ho dopracovat. Po kritice části veřejnosti se má vrátit i desetiminutová jízdenka, která z tarifu vypadla na začátku roku. Dopravní podnik navíc čeká forenzní audit. Ten má zjistit, jestli společnost správně hospodaří s dotacemi města.
10. 5. 2023|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

Soud potvrdil termín kladenského referenda o hazardu. Radnice neúspěšně žádala o odklad

I když se kladenská radnice pokouší zabránit konání referenda o hazardu, které vyhlásil soud, platí dál, že se o úplném zákazu heren ve městě bude hlasovat souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek kasační stížností, s níž se na něj obrátilo město. O samotné stížnosti města i podnětu společnosti Euro Queen, která je provozovatelkou hazardních her, bude soud rozhodovat až později, s největší pravděpodobností po referendu.
4. 1. 2023|

30 let zpět: Spory o vodní dílo na Dunaji

Počátkem devadesátých let československá média často informovala o sporech Československa s Maďarskem. Státy se již léta přely o rozsah a rychlost dostavby společně budované přehrady na Dunaji, takzvaného vodního díla Gabčíkovo-Nagymaros. Reportáž rekapituluje historii stavby i sporů o ni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 10. 2022|

Raketa po pondělním neúspěchu vzlétne k Měsíci v sobotu, oznámila NASA

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že se v sobotu nejspíše pokusí o nový start rakety Space Launch System (SLS) na Měsíc, uvedla agentura AP. Pondělní zahájení bezpilotní mise Artemis selhalo kvůli technickým potížím. Původně NASA uváděla, že se odložený start bude moci uskutečnit v pátek nebo v pondělí.
31. 8. 2022|

Ministerstvo odkládá proces pro vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) na Twitteru oznámila, že odloží zahájení procesu vyhlášení Národního parku Křivoklátsko na září. Původně to mělo být 9. června. O odklad žádali starostové na květnovém setkání s ministryní. Původní termín by znamenal, že devadesátidenní lhůta pro vyjádření k podkladům pro vznik národního parku skončí několik dní před volbami.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 19:09|

Odklad se každoročně týká pětiny českých předškoláků. Stát se dosud neúspěšně snaží o nápravu

Více než třicet procent dětí na Jesenicku nenastoupilo v minulém školním roce do školy včas, docházku měly odloženou. Ve vysokém počtu odkladů ale není okres jedinečný, na Hodonínsku a Mostecku v řádném termínu nenastoupilo asi dvacet čtyři procent předškoláků a pozdní nástupy do škol jsou běžné napříč celou republikou. Vyplývá to z analýzy České školní inspekce nazvané České školství v mapách. Situace se navíc v čase nemění navzdory přijímaným opatřením; za poslední desetiletí odklady v průměru dosahují dvaceti procent.
2. 6. 2022|

Sněmovna poslala do závěrečného kola návrh na odklad účinnosti nového stavebního zákona

Sněmovna propustila do závěrečného kola vládní návrh na roční odklad klíčových pasáží stavebního zákona. Schvalovat by ho mohla za dva týdny. Poslanci se o návrh opět přeli. Nynější vláda chce o jeden rok odložit vznik krajských stavebních úřadů zřízených pod Nejvyšším stavebním úřadem, kam mají přejít nynější stavební úřady fungující u měst a obcí. Opoziční ANO vládní návrh kritizuje.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 11:32|

Dětem s odkladem nezbývá než zůstat ve školce. Přípravky pro předškoláky jsou jen v každé dvanácté škole

Počet přípravných tříd pro předškolní děti v základních školách se za posledních pět let sice téměř zdvojnásobil, i tak do nich může chodit sotva pětina dětí s odkladem. Vyplývá to z dat ministerstva školství. V letošním školním roce má přípravnou třídu 362 škol z celkově více než čtyř tisíc základních škol v Česku, tedy přibližně každá dvanáctá. Podle Asociace ředitelů základních škol je hlavním důvodem nízkého počtu „přípravek“ nedostatek kvalifikovaných pedagogů, malá kapacita škol, ale i nezájem rodičů. Podle oslovených psychologů přitom může přípravná třída připravit děti na školu lépe než školka.
19. 2. 2022|

Řešení násilí na ženách nemá politickou podporu, stěžují si organizace hájící práva žen

Zástupkyně organizací na podporu žen, lidských práv a rodin varovaly, že řešení problému domácího a sexuálního násilí nemá v Česku dostatečnou politickou podporu. Reagují tak na plán odložit až do konce roku 2023 projednávání mezinárodní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách, takzvané Istanbulské úmluvy.
1. 2. 2022|

Klaudiánova nemocnice odkládá plánované operace neočkovaných. Nechce je vystavit riziku nákazy

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi odkládá velké plánované operace pacientům, kteří nejsou očkovaní proti covidu-19. Zdůvodňuje to tím, že oproti očkovaným je u nich vyšší riziko zhoršení pooperačního stavu v případě nákazy koronavirem. Na akutní operace nemocnice přijímá pacienty bez rozdílu. Opatření i tak vzbuzuje velkou debatu.
16. 12. 2021|

Testy prokázaly 18 tisíc nových případů covidu. Pražské nemocnice přebírají pacienty z Moravy, samy ruší operace

Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, kdy však byl státní svátek, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. V těžkém stavu je 848 z nich, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Přibývá nemocnic, které kvůli počtu covidových pacientů omezují operace, od čtvrtka k nim patří i pražská Bulovka a Krč, v pondělí přibude Motol. Pražské nemocnice se navíc musí postarat o pacienty z Brna, kde již zdravotnickým zařízením dochází volná kapacita. Vláda vyhlásila nouzový stav.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:32|

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|

Pobrexitové komplikace dopadají i na unijní exportéry. Chystají se na další omezení

Velká Británie znovu odloží zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska. Již podruhé tak reaguje na komplikace v zásobování, které na ostrovech způsobuje brexit. Na další problémy s ním spojené se chystají také přístavy na kontinentě. Vývozci totiž v následujících měsících čekají další vlny administrativních omezení.
20. 9. 2021|

Během pandemie se mění vzdělávání, roste zájem o to individuální a odklady

V mateřských školách v minulém školním roce ubyla pětina dětí mladších tří let a na úrovni základních škol narostl zájem o individuální vzdělávání a o odklad povinné školní docházky. Důvodem může být i epidemie covidu-19, kvůli které se někteří rodiče rozhodli nechat děti doma. S daty přišel v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
31. 8. 2021|

Zápisy do prvních tříd se uskuteční opět kvůli pandemii na dálku

I letošní zápisy do prvních tříd se opět kvůli pandemii koronaviru uskuteční bez osobní přítomnosti dětí a rodičů. Konat se mohou celý duben. Podat žádost o přijetí dítěte k povinné školní docházce mohou rodiče několika způsoby.
4. 4. 2021|

Systém očkování jsme chystali už v létě, říká Vojtěch. Měly se využít pojišťovny, reaguje Němečková

V nemocnicích nechybějí ani tak přístroje a volná lůžka jako lidi. Personál v nemocnicích je za poslední měsíce často značně přepracovaný. Situaci ale podle hostů Otázek Václava Moravce, bývalého ministra zdravotnictví a nynějšího poslance Adama Vojtěcha (za ANO) a přednostky kliniky popáleninové medicíny FN Ostrava Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS), zdravotníci zvládnou. Probírali i situaci s očkováním a shodli se na důležitosti zapojení praktických lékařů.
17. 1. 2021|