TÉMA

Poselství o stavu unie

Prázdná slova, kritizují Trumpovo poselství demokraté. Média řeší „sarkastický“ potlesk Pelosiové

Poselství prezidenta Donalda Trumpa o stavu unie nepřineslo nic podstatného a nepřiblížilo rozdělenou zemi k jednotě. Shodli se na tom politici Demokratické strany. Velmi kritičtí byli populární afroamerická politička Stacey Abramsová i kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra, kteří přednesli oficiální reakci demokratů na projev. Někteří jejich spolustraníci ale zaujali k prezidentovu poselství smířlivější postoj a oproti loňskému roku našli dokonce důvod k potlesku. Média řeší zejména jednu z reakcí předsedkyně Sněmovny reprezentantů a kritičky Trumpa Nancy Pelosiové, jejíž potlesk některá označují za „sarkastický“.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 15:00|

„Stav naší unie je silný,“ řekl Trump v Kongresu. Vyzval k jednotě a ke stavbě bariéry na hranici s Mexikem

Americký prezident Donald Trump v poselství o stavu unie vyzval k jednotě hluboce rozdělený americký národ, který podle kritiků polarizoval sám svou agresivní politikou. V projevu předneseném ve Sněmovně reprezentantů podle očekávání vyzval ke stavbě zdi na hranicích  s Mexikem. Ta má podle něj zemi ochránit před zločinci a drogovou epidemií. Zatímco republikánští členové Kongresu jeho projev vítali opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 06:24|

Trump přednese před rozhádaným Kongresem poselství o stavu unie

Americký prezident Donald Trump předstoupí před Kongres s tradičním poselstvím o stavu unie, už druhým ve svém funkčním období. Bilanční zpráva, která shrne výsledky druhého roku Trumpova vládnutí a informovat o záměrech Bílého domu pro letošní rok, zazní v době vyostřeného sporu mezi republikány a demokratickou opozicí, jehož symbolem se stal zápas o zeď na hranici s Mexikem. Práva opoziční strany na odpověď využije populární afroamerická politička Stacey Abramsová.
5. 2. 2019|
Shutdown

Trump kvůli sporu s Kongresem odloží poselství o stavu unie. Pelosiová chce s prezidentem krizi urovnat

Šéf Bílého domu Donald Trump kvůli svému sporu s Kongresem o financování federálních úřadů odloží každoroční prezidentské poselství o stavu americké unie na dobu, až bude pře urovnána. Projev byl původně plánován na úterý 29. ledna. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů prezidentovi nabídla osobní setkání za účelem ukončení krize. Podle médií chce šéfovi Bílého domu představit návrh, který by jej měl uspokojit. Ukončit vládní krizi se zatím nepodařilo ani během čtvrtečního dvojího hlasování v Senátu. Návrhy demokratů i republikánů podle očekávání neprošly.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 22:51|