TÉMA

Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických

Hlasování o pomoci Ukrajině pozici Johnsona v čele americké sněmovny neohrozí, shodují se experti

Pro schválení balíku pomoci pro Ukrajinu v americké sněmovně byla důležitá změna postoje republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, míní experti na americkou politiku. Pozici republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona, který kvůli připuštění návrhu k hlasování čelí kritice části zákonodárců své strany, podle nich v ohrožení není.
22. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:20|

Republikán Santos končí v Kongresu kvůli skandálu kolem podvodné kampaně

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek zbavila mandátu svého republikánského člena George Santose, jehož méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Pro jeho vyloučení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců. Učinila tak dva týdny poté, co sněmovní etický výbor ve zprávě uvedl, že Santosův tým zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Politik zvolený ve státě New York se stal teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:32|

Biden odvrátil rozpočtovou krizi USA, na poslední chvíli podepsal zákon o krátkodobém financování vlády

Americký prezident Joe Biden podle očekávání podepsal zákon o krátkodobém financování vlády, který prodlužuje rozpočtové provizorium, informovala agentura Reuters. Učinil tak v poslední den, kdy měl možnost odvrátit možné narušení chodu federálních úřadů.
17. 11. 2023|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Americký Senát schválil zákon na odvrácení rozpočtové krize

Americký Senát schválil zákon o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.
16. 11. 2023|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na odvrácení shutdownu. Na řadě je Senát

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh o krátkodobém financování vlády, který by zajistil plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Kongresmani učinili první krok k odvrácení takzvaného shutdownu. Nyní plán projedná Senát, který jej může poslat k podpisu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.
15. 11. 2023|

Moody’s snížila výhled ratingu USA na negativní kvůli fiskálním deficitům

Americká agentura Moody's Investors Service změnila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Podle agentury Reuters to zdůvodnila především vysokými fiskálními deficity USA a vnitropolitickými neshodami. Krok agentury kritizovala administrativa prezidenta Joea Bidena.
11. 11. 2023|

USA dělí vojenskou pomoc mezi Izrael a Ukrajinu, republikáni podporu Kyjevu blokují

Válku mezi Izraelem a Hamásem,  kterou před měsícem zahájilo palestinské teroristické hnutí útokem na židovský stát, s napětím sleduje i Ukrajina. Někteří její spojenci už teď dělí vojenskou pomoc mezi ni a právě Izrael. Konkrétně se tak děje ve Spojených státech, a to i navzdory opakovaným ujištěním z Washingtonu, že podpora Kyjevu je neutuchající.
8. 11. 2023|

Americká Sněmovna reprezentantů odmítla vyloučit republikána Santose

Člen americké Sněmovny reprezentantů za republikány George Santos ve středu ustál hlasování, v němž se rozhodovalo o jeho vyloučení z této komory Kongresu. Santos je obviněný z toho, že okrádal své dárce, a jeho prohřešky se zabývá i výbor sněmovny pro etiku.
2. 11. 2023|

Republikán Johnson se stal předsedou Sněmovny reprezentantů. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany. Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.
25. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 00:01|

Sjednotit rozhádané republikány se pokusí právník z Louisiany

Američtí republikáni mají dalšího kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů, kterým je zákonodárce Mike Johnson z Louisiany. Předchozí tři uchazeči o tento důležitý post neuspěli – buď nedostali dost hlasů, nebo z volby odstoupili. Jednapadesátiletý zástupce konzervativního křídla strany Johnson v úterý prohlásil, že za ním spolustraníci stojí jednotně. Předchozího kandidáta v cestě k předsednictví verbálně napadl bývalý prezident  Donald Trump.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 11:51|

Americká sněmovna opět nezvolila předsedu, republikán Jordan už kandidovat nebude

Ani třetí hlasování o novém předsedovi za poslední čtyři dny neukončilo krizi, která třetím týdnem ochromuje americkou Sněmovnu reprezentantů. Těsné republikánské většině se opět nepodařilo zvolit předsedu, když její kandidát Jim Jordan znovu ztratil další hlasy stranických kolegů. Bývalý šéf sněmovny Kevin McCarthy poté oznámil, že Jordan už kandidátem republikánské většiny nebude. Nového kandidáta chtějí vybrat zkraje příštího týdne, uvádí list The Washington Post. Krize kolem volby sněmovního předsedy vypukla v době, kdy vláda žádá Kongres o uvolnění desítek miliard dolarů na podporu Ukrajiny a Izraele.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 21:46|

Hamás a Putin jsou odlišné hrozby, ale chtějí ničit demokracie, apeloval Biden na pomoc Izraeli a Ukrajině

Hamás a ruský vůdce Vladimir Putin mají společné to, že chtějí zničit sousední demokracii –⁠ tedy Izrael a Ukrajinu. V projevu k národu to uvedl prezident Spojených států Joe Biden. Vítězství Izraele a Ukrajiny je podle něj v americkém národním zájmu, jinak hrozí další války. Šéf Bílého domu se proto v pátek chystá požádat Kongres o navýšení vojenské podpory oběma zemím. Podle amerických médií půjde o částku asi sto miliard dolarů (v přepočtu 2,33 bilionu korun).
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 13:09|

Jordan se vrátil do boje o post předsedy Sněmovny reprezentantů USA

Republikánský kongresman Jim Jordan ve čtvrtek přislíbil, že bude znovu kandidovat na funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů i po dvou kolech hlasování, ve kterých byl neúspěšný. Jen několik hodin předtím přitom svým stranickým kolegům řekl, že svou kampaň pozastaví a podpoří plán rozšířit pravomoci prozatímního šéfa komory Patricka McHenryho, aby zákonodárci mohli projednat naléhavá témata jako je pomoc Izraeli a Ukrajině. Republikáni od této strategie ale nakonec upustili a Jordana tak čeká třetí kolo volby, uvedla agentura Reuters.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 22:08|

Americká sněmovna je stále bez řádného předsedy, republikán Jordan v prvním kole volby neuspěl

Republikán Jim Jordan na první pokus nedosáhl na zvolení do čela americké Sněmovny reprezentantů, když jej část členů těsné republikánské většiny při hlasování v plénu odmítla podpořit. Sněmovna tak zůstává bez předsedy dva týdny poté, co byl v důsledku sporů uvnitř Republikánské strany odvolán předchozí lídr Kevin McCarthy. Zasedání bylo po vyhlášení výsledků přerušeno na neurčito.
17. 10. 2023|

Republikáni chtějí v čele sněmovny Trumpova spojence Jordana

Republikáni si v hlasování vybrali za kandidáta na post předsedy americké Sněmovny reprezentantů Jima Jordana, který je spojencem exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura AP. Republikánský kongresman Steve Scalise předtím odstoupil z boje pouhý den poté, co republikáni oznámili jeho nominaci. Bez zvoleného předsedy je sněmovna už déle než týden, a to v době, kdy je třeba řešit další vojenskou pomoc Ukrajině i reakci na útok Hamásu na Izrael.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 22:27|

McCarthy ztratil pozici šéfa americké sněmovny. V dějinách USA to nemá obdoby

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times. Prozatímním předsedou byl jmenován republikán Patrick McHenry.
3. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 00:04|

Americký Kongres odvrátil ochromení vládních úřadů

Obě komory amerického Kongresu schválily zákon o nouzovém financování vlády na příštích 45 dnů. Několik hodin po Sněmovně reprezentantů mu dal zelenou i Senát. Následně zákon podepsal prezident Joe Biden. Zákon na poslední chvíli odvrátil ochromení fungování vládních úřadů a agentur, takzvaný shutdown, neobsahuje však další pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi.
30. 9. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 04:33|

Zelenskyj jednal v Bílém domě. Biden oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu

Americký prezident Joe Biden představil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. První americké tanky M1 Abrams budou na Ukrajinu dodány už příští týden, řekl dále Biden. Prezidenti se dohodli na tom, že USA Ukrajině pomůže před zimou posílit její protivzdušnou obranu. Zelenskyj se ve čtvrtek setkal i s americkými zákonodárci a navštívil také Pentagon.
21. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 06:06|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Americká armáda nově bojuje v interní kulturní válce. Senátor ji blokuje kvůli potratům

Nečekané důsledky americké kulturní války: poprvé za více než sto let nemá americká námořní pěchota potvrzeného nejvyššího velitele. Jmenování blokuje jediný republikánský senátor. Protestuje tak proti politice Pentagonu, který vojačkám usnadňuje přístup k potratům. Prezident Joe Biden jeho postoj kritizoval s tím, že ohrožuje národní bezpečnost.
18. 7. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Prokuratura obvinila Trumpa z maření spravedlnosti či přechovávání utajovaných spisů

Floridský soud zveřejnil obvinění vůči americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi. Jedná se o 37 bodů včetně maření spravedlnosti a držení utajovaných informací. V některých bodech byl obviněn i Trumpův osobní asistent Walt Nauta. Exprezident se považuje za nevinného. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uvedl, že stojí při Trumpovi a že jeho obvinění představuje temný den pro Spojené státy. Média upozorňují, že od soudního procesu zřejmě Trumpa dělí řada měsíců. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu vězení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 22:41|

Americký Senát kývl na pozastavení dluhového stropu. Biden mluví o velkém vítězství

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA. Oznámily to tiskové agentury. Prezident Joe Biden označil výsledek hlasování za „velké vítězství amerického lidu“. Zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:43|