TÉMA

Federální úřad pro letectví

Další problém boeingu. Stroj 737-800 přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.
16. 3. 2024|

Výrobní proces Boeingu 737 MAX neprošel auditem leteckého úřadu. Neobstál ve více než třetině testů

Výrobní proces letadel Boeing 737 MAX neprošel auditem amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA), upozornil deník The New York Times (NYT). Z celkem 89 testů bylo neúspěšných třiatřicet. Boeing zůstává po lednové nehodě stroje 737 MAX pod drobnohledem úřadů. K výsledkům posledního auditu se zatím firma, která s úřady spolupracuje, nevyjádřila.
12. 3. 2024|

Za poruchu letadla, jemuž odpadla část trupu, zřejmě může Boeing. V USA dostal zákaz rozšířit výrobu

Už tento týden by se mohla vrátit do provozu letadla Boeing 737 MAX 9. Americké úřady nařídily jejich důslednou kontrolu po nehodě, kdy za letu odpadla část trupu. Podle deníku The Seattle Times, který se odvolává na zdroj přímo z americké firmy, přitom za závadu může samotný výrobce. V konstrukci totiž chyběly potřebné matice a část byla špatně přimontovaná.
25. 1. 2024|

Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 12:42|

Boeingy 737 MAX 9 stahují po nehodě s dírou v trupu i další aerolinky, hlavně v USA

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem, pod drobnohledem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters. Narušení provozu se dle serveru BBC News týká především USA.
7. 1. 2024|

Při nehodě helikoptéry s Kellnerem zřejmě chyboval pilot, řekli vyšetřovatelé

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, byla neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. Podle agentury AP o tom ve své zprávě informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).
28. 9. 2023|

Vesmírná laboratoř vyrábějící lék proti HIV se nesmí vrátit na Zemi. Úřady se bojí špatného přistání

Na oběžné dráze nastala nezvyklá situace. Americké úřady odmítly, aby soukromá družice vstoupila do vzdušného prostoru USA. Obávají se, že by její přistání nemuselo dopadnout dobře.
20. 9. 2023|

Bývalý testovací pilot Boeingu byl v kauze strojů 737 MAX obžalován z podvodu. Hrozí mu až sto let za mřížemi

Bývalý testovací pilot americké společnosti Boeing byl obžalován z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Podle prokuratury oklamal Federální úřad pro letectví (FAA), když mu zprostředkoval nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS, informovala agentura AP. Vadné fungování tohoto systému podle úřadů vedlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí.
15. 10. 2021|

Americký úřad nařídil po sobotním incidentu kontrolu Boeingů 777

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil mimořádnou kontrolu letadel Boeing 777 po sobotním incidentu v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl z letadla společnosti United Airlines obrovský kus motoru. Opatření se týká pouze Boeingů 777 s motory typu Pratt & Whitney 4000, uvedla agentura Reuters. Pozastavení provozu tohoto druhu letadel doporučila i samotná společnost Boeing.
22. 2. 2021|

Nekončící potíže Boeingu. Nový software pro 737 MAX místo řešení problému způsobil kolaps celého systému letadla

Americký výrobce letadel Boeing má další potíže. U nového softwaru pro model 737 MAX se objevila chyba. Upravená verze má přitom vyřešit problém s řídicím systémem, který stál za dvěma nehodami letounů 737 MAX. Boeing nyní neočekává, že by regulátoři schválili obnovení provozu tohoto typu letadel dříve než v polovině letošního roku.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 22:51|

Boeing od ledna pozastaví výrobu letadel 737 MAX. Po tragických nehodách nesmí létat

Americký výrobce letadel Boeing od ledna pozastavuje výrobu letadel 737 MAX, která po dvou tragických haváriích nesmí od letošního jara létat. Společnost to v pondělí oznámila v tiskovém prohlášení, ve kterém také uvedla, že v současné chvíli se nechystá zaměstnance propouštět nebo posílat na nucenou dovolenou. Zastavení výroby může podle odhadů analytiků firmu přijít až na miliardu dolarů měsíčně.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 11:36|

Dva drony omezily provoz letiště Newark. Desítky letadel čekaly na přistání, devět museli odklonit

Na letišti Newark u New Yorku museli ve středu pozdržet přistání čtyřiceti tří letů, když se blízko něj objevily dva drony. Oznámil to Federální úřad pro letectví (FAA). Incident trval přes dvacet minut, devět letů bylo kvůli bezpilotním aparátům odkloněno.
23. 1. 2019|