TÉMA

Volební lístky

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|
Volby 2020

Hygienická opatření jsou nezbytná i při distribuci volebních lístků

Zlínský magistrát v pondělí a úterý vydal zástupcům 29 obcí volební lístky a další tiskoviny pro říjnové krajské a senátní volby. Místnost v přízemí radnice se proměnila ve výdejní sklad. Lístky jsou balené ve fóliích, součástí materiálů je i leták s informacemi o hygienických opatřeních. Úředníci a brigádníci při manipulaci s lístky museli používat roušky a dezinfekci.
16. 9. 2020|

Spory o přepočty hlasů mají skončit. Sněmovna změnila pravidla pro volby

Omezit chybovost při sčítání voličských hlasů má vládní novela volebních zákonů, kterou ve středu opětovně schválila sněmovna. Přijala ji v senátní verzi, tedy s technickými zpřesněními některých ustanovení. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) senátní úpravy podpořil. Novelu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.
23. 1. 2019|