TÉMA

Jaroslav Zámečník

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
16. 4. 2024|

Policie zasahovala na liberecké radnici kvůli zakázkám na opravu silnic. Obvinila sedm lidí

Policie po úterním zásahu na radnici v Liberci vyšetřuje tři věci. V jedné, která souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, obvinila šest osob. Z nich je jednou úředník libereckého magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 17:47|

Policisté přišli na libereckou radnici. Zajímají se o dva primátorovy náměstky

Do budov radnice v Liberci přišli ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Potvrdil to i primátor města Jaroslav Zámečník (SLK) s tím, že důvod zásahu sdělit nemůže. Provoz na magistrátu to nijak neomezilo, otevřená zůstala všechna pracoviště. Podle zjištění ČT se kriminalisté zajímají o dva náměstky – Petra Žídka (ODS) a Jiřího Šolce (ANO). Šolc uvedl, že poskytoval policii součinnost při vyšetřování. Dodal, že není obviněn. Podle Deníku N je z trestných činů podezřelých celkem osm lidí.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 20:10|

Kyvadlová i „tramvaj“. Liberec má šest možností obnovy lanovky na Ještěd

Liberec bude posuzovat šest variant obnovy visuté lanovky na Ještěd, která je mimo provoz po tragické nehodě z října 2021. Vzešly ze studie proveditelnosti. Připomínky a podněty k nim mohou lidé posílat do konce února. Oznámil to primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Odhadované náklady na obnovu lanovky jsou podle navržených variant mezi 290 a 500 miliony korun bez daně. Studii si liberecká radnice objednala u architektů kanceláře SIAL.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:35|

Liberec má návrhy nové lanovky na Ještěd

Liberec má k dispozici návrhy nové lanovky na Ještěd. Varianty zpracovala projekční kancelář Sial, která stojí i za stavbou samotného hotelu s vysílačem Ještěd v 70. letech minulého století. Nová lanovka má nahradit původní, která je od tragické nehody v roce 2021 mimo provoz.
22. 1. 2024|

Liberečtí úředníci se přestěhovali, lidé za nimi mohou jen s občankou. Bezpečnost, tvrdí majitel budovy

V Liberci se lidé bez občanského průkazu nedostanou za některými úředníky. Město od nového roku přestěhovalo přestupkovou agendu do soukromého objektu. Klienti se tak musí při vstupu na recepci prokázat dokladem s fotografií.
11. 1. 2024|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

V Liberci začala rekonstrukce Uranu. Nabídne zázemí pro autobusové nádraží

V Liberci začala tento týden rekonstrukce sedmipodlažní úřednické budovy Uran za 136,5 milionu korun. Opravy se dočká hlavně fasáda, která je svému okolí nebezpečná. Součástí prací je i vybudování nového zázemí pro autobusové nádraží, které se nachází v sousedství této budovy. Bude tam čekárna, pokladny, zázemí pro řidiče i veřejné toalety, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud nenastanou komplikace, rekonstrukce budovy v ulici 1. máje by měla skončit za 43 týdnů, tedy na začátku léta příštího roku.
23. 8. 2023|

Události ze srpna 1968 nejsou minulostí. To, co tehdy udělali Rusové nám, provádějí teď Ukrajině, řekl Grolich

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) při pietním aktu u příležitosti 55. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy nabádal k ostražitosti před lidmi, kteří zpochybňují českou pomoc ukrajinskému národu. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vnímá jako důležité připomínat si výročí invaze i s ohledem na konflikt na Ukrajině. Rusko se podle něj chová na Ukrajině stejně jako kdysi v Československu.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:10|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Po dlouhém sporu o bazén schválilo liberecké zastupitelstvo jeho plnou rekonstrukci

Zastupitelé Liberce ve čtvrtek definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou, a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.
29. 6. 2023|

Liberec odmítá hledat viníky pokuty v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa

Liberec nebude na svém úřadě hledat viníky a vymáhat po nich náhradu škody kvůli sedmnáctimilionové pokutě, kterou město letos doplatilo státu v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem. Liberec mistrovství pořádal v roce 2009. Sankci mu finanční úřad vyměřil za různá pochybení u staveb, které stát podpořil dotací. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by hledání osob, které jsou odpovědné za škodu vzniklou zaplacením odvodu státu, po tak dlouhé době od šampionátu nebylo efektivní.
23. 11. 2022|

Ustavující zastupitelstva v Plzni a Liberci zvolila primátory a radní. Vedení má i Kladno

Pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO) se stal primátorem Plzně. Uplynulé čtyři roky byl prvním náměstkem. Město povede jedenáctičlenná rada, kterou tvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň. V Liberci zůstane v čele města šestapadesátiletý Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení Starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Své vedení má i Kladno. Město povede koalice Volby pro Kladno a ANO. Primátorem má být nadále Milan Volf (Volba pro Kladno).
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 23:16|

V Liberci podepsaly koaliční smlouvu čtyři strany, primátorem má být Zámečník

V Liberci podepsali koaliční smlouvu zástupci vítězného uskupení starostů (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s ANO, ODS a Piráty. Budou mít 29 z 39 mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by měl zůstat Jaroslav Zámečník (SLK), který zastává tento post poslední čtyři roky, jeho statutární náměstkyní by se nově měla stát Šárka Prachařová (ANO). V opozici bude uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a SPD. Ustavující zastupitelstvo se bude konat v úterý 18. října.
14. 10. 2022|

K liberecké koalici se připojili Piráti i ODS. Smlouvu se Starosty a ANO podepíšou v pátek

V nové liberecké radě budou nakonec zástupci čtyř politických stran. K dříve oznámené koalici Starostů pro Libercký kraj, kteří ve městě vyhráli komunální volby, a ANO se připojili i Piráti a ODS. Koaliční smlouvu podepíšou zástupci stran v pátek dopoledne. Oproti dosavadnímu složení se rada rozšíří o Piráty.
12. 10. 2022|

Vítězové v krajských městech vyjednávají o koalicích. Ve Zlíně je dohoda ANO, ODS, lidovců a Pirátů

V krajských městech v Česku se po komunálních volbách rozjela vyjednávání o nových podobách koalic. Nejrychleji se domluvily strany v Plzni, kde by mělo vládnout ANO spolu s Piráty a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD. To ovšem kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf STAN Vít Rakušan. Jasná je i dohoda ve Zlíně, kde bude ANO spolupracovat s ODS, KDU-ČSL a Piráty, společně budou vyjednávat s případnými dalšími partnery. V Brně, kde zvítězila kandidátka ODS a TOP 09 chce její lídryně Markéta Vaňková zahájit vyjednávání o možné koalici v pondělí.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 21:51|

Liberec chce obnovit lanovku na Ještěd. Město ji plánuje převzít od Českých drah

Liberec chce od Českých drah převzít lanovku na Ještěd a zajistit její obnovu. Lanovka je od tragické nehody loni v říjnu mimo provoz, krajské město bylo jediným zájemcem, který v předběžných konzultacích nabídku podal.  České dráhy nechtějí do obnovy lanovky investovat ani ji provozovat, soustředí se na železniční dopravu.
25. 8. 2022|

Liberec má schválený nový územní plán, jeho příprava trvala skoro patnáct let

Liberec má nový územní plán, dnes ho jednohlasně schválilo zastupitelstvo. Jeho příprava trvala bezmála patnáct let, radnice k němu dostala za celou dobu přes tři tisíce námitek a připomínek. Nově vytvořený územní plán by měl upravit rozvoj pátého největšího města v zemi v příštích dvaceti až třiceti letech. Způsob jeho přípravy opozice dlouhodobě kritizovala, s řadou připomínek uspěla.
24. 2. 2022|

Lanovka na Ještěd bude mimo provoz minimálně tři roky

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu.
6. 1. 2022|

Zoo v Liberci bude patřit kraji, domovy seniorů městu. Smlouva už je podepsaná

Představitelé Libereckého kraje a města Liberce podepsali dohodu o převodu majetku zhruba za tři čtvrtě miliardy korun. Kraj díky tomu převezme od Nového roku od města zoologickou a botanickou zahradu a Liberec na oplátku získá dva domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově. Pro Liberecký kraj to bude znamenat na nákladech v příštím roce 65 milionů navíc, město se zavázalo na investice v zoo přispívat 25 miliony.
28. 12. 2021|

Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.
29. 10. 2021|

Liberec budou před povodněmi varovat nové sirény, odolají i výpadku elektřiny

Liberec se rozhodl rozšířit investice do varovného systému před povodněmi a začal instalovat sirény a hlásiče, které upozorní sto tisíc obyvatel před povodní na Lužické Nise nebo dalšími mimořádnými událostmi.
9. 8. 2021|