TÉMA

Jan Musil

Východočeské divadlo rozebírá Intimní rizika na veřejných místech

Východočeské divadlo sáhlo po dalším titulu od britského dramatika Alana Ayckbourna. V české premiéře odehrálo hru Intimní rizika na veřejných místech. S vtipem nahlížený příběh ze současného Londýna pojednává o šestici obyčejných lidí, jejichž osudy proplete strach ze samoty.
26. 5. 2023|

Senátní výbor jednomyslně podpořil Šámala na ústavního soudce

Senátní ústavně právní výbor jednomyslně doporučil, aby se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. V tajných volbách výboru získal všech osm odevzdaných hlasů. Senát o nominaci rozhodne koncem ledna.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 15:19|

Zeman požádal Senát o souhlas se jmenováním Šámala na soudce Ústavního soudu

Prezident Miloš Zeman předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. Šámal minulý týden přijal Zemanovu nabídku, aby se o post ucházel. Kandidáti na soudce Ústavního soudu mohou do funkce nastoupit jedině v případě, že je horní komora parlamentu schválí. Jedno z 15 míst ústavních soudců je uvolněné od počátku roku, kdy rezignoval Jan Musil.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 09:57|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|

Senátní výbory se neshodly v podpoře Gerlochovy kandidatury na ústavního soudce

Senátní výbory se neshodly v podpoře kandidatury Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Ústavně-právní výbor doporučil horní komoře nominaci schválit, výbor pro lidská práva ji odmítl. Senát o tom, zda se Gerloch stane členem Ústavního soudu, rozhodne 20. března.
12. 3. 2019Aktualizováno12. 3. 2019, 15:34|

Jan Musil odejde z Ústavního soudu. Řešil přes 4 tisíce případů

Ústavní soudce Jan Musil odejde na konci ledna ze své funkce. A to ze zdravotních důvodů a kvůli únavě dané věkem a cestováním mezi Brnem a Prahou. Jeho odchod nesouvisí se situací v justici či politice. Ústavní soud považuje Musil za právnický Olymp, kde spolu soudci nemusejí vždy souhlasit, ale jsou schopni dospět k výsledku. Cenil si možnosti zabývat se kauzami z různých oblastí práva a poznávat lidské příběhy za jednotlivými spisy, někdy truchlivé, ale podnětné.
23. 1. 2019|