TÉMA

Minister spravedlnosti

Soud znovu zrušil odvolání plzeňské žalobkyně, ministr Blažek podal kasační stížnost

Odvolání Antonie Zelené z funkce okresní státní zástupkyně v Plzni bude řešit Nejvyšší správní soud. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kasační stížnost, kterou se brání proti rozhodnutí, jímž pražský městský soud znovu označil odvolání Zelené za nezákonné. České televizi to sdělila asistentka soudce Štěpánka Tykalová. O odvolání Zelené v minulosti dvakrát rozhodla Blažkova předchůdkyně Marie Benešová (za ANO), která ženě vytýkala závažná pochybení. Odvolání žalobkyně ale pražský městský soud pokaždé zrušil.
16. 6. 2023|

Stát loni vyplatil miliony za nezákonné stíhání. Lidé se kvůli tomu soudí i roky

Rekordních téměř 150 milionů korun vyplatilo ministerstvo spravedlnosti vloni lidem, které poškodila rozhodnutí justice. Meziročně je to nárůst o téměř třicet milionů. Řada lidí se přesto o odškodnění musí soudit déle než deset let. Ministr spravedlnosti apeluje na soudy, aby nemajetkovou újmu posuzovaly citlivěji.
20. 2. 2022|

Hacker Nikulin dostal od Česka čtvrt milionu korun kvůli vydání do USA. Žádá dalších 1,25 milionu

Vydaný ruský hacker Jevgenij Nikulin dostal od Česka čtvrt milionu v souvislosti s vydáním do Spojených států. Ministerstvo spravedlnosti se mu také omluvilo. Jeho advokát označil částku za neúměrně malou, Nikulin po Česku žádá dalších 1,25 milionu korun jako náhradu za nemajetkové újmy za rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Soud věc začal řešit ve čtvrtek.
13. 5. 2021|

Duda vyhrál polské prezidentské volby. Komise zveřejnila úplné výsledky

Polské prezidentské volby vyhrál konzervativec Andrzej Duda. Znovuzvolení dosavadní hlavy státu v pondělí večer potvrdila státní volební komise při ohlášení konečných výsledků. Podle nich v nedělním druhém kole získal Duda 51,03 procenta hlasů, jeho soupeř, varšavský primátor Rafal Trzaskowski z nejsilnější opoziční strany Občanská platforma, dostal 48,97 procenta. Opozice si stěžuje především na průběh hlasování v zahraničí.
13. 7. 2020Aktualizováno13. 7. 2020, 21:18|

Trump odmítl zveřejnit necenzurovanou verzi zprávy z vyšetřování ruské kauzy

Šéf Bílého domu Donald Trump nechce nechat zveřejnit celou zprávu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Prezident využil svého výsadního práva, které mu umožňuje nepodávat Kongresu žádné informace. Právní výbor Sněmovny reprezentantů se následně přiklonil k žalobě na Trumpova ministra spravedlnosti Williama Barra, který rovněž odmítl dokument publikovat. Kongres požaduje celou zprávu do příští středy.
9. 5. 2019|

Ministr spravedlnosti Kněžínek podal demisi. Nahradí jej Marie Benešová

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se rozhodl skončit ve funkci. Informoval o tom jeho úřad. Demisi podal ke 30. dubnu. Své rozhodnutí oznámil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) již 15. dubna. Do čela resortu Babiš navrhne Marii Benešovou. Prezident Miloš Zeman s Benešovou hovořil. Oznámil, že ji do funkce jmenuje 30. dubna.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 15:16|

Vyšetřovatel Mueller nedošel k závěru, že by volební štáb Trumpa spolupracoval s Ruskem

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem. Podle dalšího Muellerova závěru se Trump nedopustil zločinu, vyšetřovatel ale nevyloučil, že prezident bránil ve výkonu spravedlnosti. Vyplývá to podle agentury AP z dopisu, který v neděli právním výborům Kongresu zaslal ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a demokratický senátor Chuck Schumer požádali o zveřejněné celé Muellerovy zprávy.
24. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 06:08|

Elektronické náramky pomáhají hlídat stovku lidí. Ministerstvo doufá v hojnější využití domácího vězení

Elektronické náramky, které hlídají hlavně odsouzené v domácím vězení, zatím nosilo nebo stále nosí 140 lidí. Monitorovací systém začal po letech odkladů fungovat loni v září. Nejčastěji se využívá u viníků, kteří neplatili výživné nebo řídili auto, i když měli zákaz.
16. 2. 2019|
Interview ČT24

Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali, říká Hamáček o schůzkách hradního kancléře

Soudci mají velmi slušný plat na to, aby byli schopni odolávat případnému ovlivňování. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to prohlásil v pořadu Interview ČT24 v souvislosti s debatou nad údajnými pokusy hradního kancléře Vratislava Mynáře působit na rozhodování v některých konkrétních kauzách.
23. 1. 2019|