TÉMA

Nádor

Účast na screeningu plic je pod očekáváním. Pomáhá přitom včas odhalit nádor

Preventivní program na odhalení rakoviny plic je skoro v půlce pětileté pilotní doby. Určený je pro čtvrt milionu silných kuřáků nad 55 let věku. Lékaři za tu dobu oslovili každého desátého z nich, zapojila se polovina. Nádor se bez screeningu často projeví příliš pozdě na to, aby se dal zvládnout. Ročně na něj v tuzemsku umírá pět tisíc lidí.
29. 3. 2024|

Smrtícím virem proti rakovině. Vědci přizpůsobují ziku k ničení mozkových nádorů

Virus zika se stal velmi obávaným patogenem. Přestože se o něm ví od poloviny minulého století, teprve několik let „před covidem“ se začal masivněji šířit. Jeho nejhorší vlastnost teď ale vědci dokázali využít pro dobrý účel.
13. 3. 2024|

Malá verze detektoru částic z CERNu by mohla zajistit přesnější léčbu nádorů mozku

Vědci testují nové zařízení, které má pomoci přesněji zacílit rakovinné buňky při léčbě nádorů hlavy a krku, což by mohlo pomoci omezit vedlejší účinky léčby. Jeho klíčovou součástí je malý detektor částic Timepix3 vyvinutý v CERNu.
7. 3. 2024|

U mladých lidí přibývá nádorů, upozorňuje Masarykův onkologický ústav

Výskyt nádorových onemocnění u dospívajících a mladých dospělých podle dat z evropsky vyspělých zemí postupně narůstá, a to přibližně o procento ročně. Z celkového počtu nových diagnostik tvoří tři až čtyři procenta. Evidují to i v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně, kde ročně léčí v průměru třináct set pacientů ve věku od 18 do 39 let, z toho téměř čtyři sta ve věku od 18 do 30 let. Rizikem u této skupiny je pozdní stanovení správné diagnózy, řekl v pondělí na tiskové konferenci ředitel MOÚ Marek Svoboda.
26. 2. 2024|

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|

V Plzni odhalí rakovinu i zubaři. Během výzkumu našli nádor u čtvrtiny pacientů

Zubaři z plzeňské fakultní nemocnice v rámci svého výzkumu zjistili nádor v těle u čtvrtiny vyšetřovaných pacientů. Pomáhají jim i kolegové z dalších oddělení. Zpozornět by měli lidé, pokud se jim dlouhodobě nehojí rány v ústech.
29. 1. 2024|

I mladé lidi může zasáhnout rakovina. Důležitá je u nich také psychická pomoc

Blíží se únor – měsíc boje proti rakovině. V Česku lékaři ročně odhalí okolo osmdesáti tisíc zhoubných nádorů, asi dva tisíce z nich u dětí a mladých lidí do třiceti let. Obecně platí, že čím dříve se nádorové onemocnění odhalí, tím větší je šance na úspěšnou léčbu.
29. 1. 2024|

Šestiletá Nina má v mozku agresivní nádor, zkusí experimentální léčbu

Ještě před pár týdny byla šestiletá Nina zdravá, najednou se u ní ale začaly objevovat potíže. Dívka onemocněla agresivním nádorem na mozku, průměrná doba přežití od zjištění je necelý rok. Přesto rodina a lékaři dál bojují – dívka má příští týden dostat ve Francii nový lék v rámci klinické studie.
28. 1. 2024|

Trofoblastická nemoc zprvu vypadá jako těhotenství. Ve skutečnosti jde o nádor

Zpočátku se projevuje jako nestandardní těhotenství, které provází krvácení a bolesti v podbřišku. Ve skutečnosti může jít o vzácný nádor, který postihuje jednotky žen v Česku. O takzvané trofoblastické nemoci se podle lékařů málo ví – i proto bývá zrádná a agresivní.
15. 12. 2023|

Herpes proti rakovině. Vědci využili virus oparu na léčbu nádoru mozku

Nový výzkum použil v klinické studii geneticky upravený virus, který je normálně zodpovědný za vznik oparu. Tato látka zvýšila imunitu nemocných trpících rakovinou mozku natolik, že proti nemoci byli schopní lépe bojovat.
21. 10. 2023|

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|

Liberecká nemocnice má nový přístroj nukleární medicíny. Pacienti už nebudou muset do Prahy či Hradce

Krajská nemocnice v Liberci má od tohoto týdne ve zkušebním provozu na oddělení nukleární medicíny přístroj PET/CT, který představuje špičku v diagnostice u onkologických onemocnění. Liberecká nemocnice byla posledním z komplexních onkologických center v zemi, která tento přístroj neměla.
18. 10. 2023|

Evropští vědci hledají nové cesty v boji proti rakovině tlustého střeva. Mají nadějné výsledky

Kolorektální karcinom je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v EU. Nádor tlustého střeva se sice dá odstranit, ale malý počet buněk často hlavní tumor opustí a založí novou rakovinu v životně důležitých orgánech. Evropští vědci teď ale o těchto smrtelně nebezpečných putujících buňkách zjistili informace, které by mohly zabránit jejich šíření.
25. 8. 2023|

Lékaři v Motole provedli unikátní operaci sluchového nervu

Lékaři z pražského Motola během unikátní operace nádoru sluchového nervu odstranili tumor a zároveň voperovali kochleární implantát. Zatím jde o první pacientku v Česku, která kombinovaný výkon podstoupila. Do budoucna může zákrok pomáhat dalším lidem s tímto typem nádorového onemocnění.
21. 7. 2023|

Lidské a psí rakoviny jsou si nečekaně podobné. Může to pomoci léčbě obou druhů

Vědci představili výsledky rozsáhlého výzkumu, který studoval, jakými rakovinovými nádory trpí psi. Výsledky jsou podle autorů studie nečekané: psí a lidské nádory jsou si totiž geneticky mnohem podobnější, než se očekávalo.
7. 7. 2023|

Velká část nádorů se odhalí pozdě. Prevence je základ, vyzvali odborníci

Na velkou část ze zhruba osmdesáti tisíc nádorů, které lékaři u svých pacientů každý rok odhalí, se přijde pozdě. Jedním z důvodů je i to, že lidé dost nevyužívají preventivní vyšetření, na která mají zdarma nárok. Přitom až šedesáti procentům případů rakoviny se dá prevencí a včasným záchytem zabránit. Informace v pátek zazněly na tiskové konferenci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:38|

Stan proti melanomu začal letošní cestu za rozpoznáním nádorů na kůži. Stále jich přibývá, varují lékaři

Na Václavském náměstí v Praze vyšetřují lékaři v pondělí a úterý mateřská znaménka, aby zjistili, zda někomu nehrozí rakovina kůže. Ačkoli je Stan proti melanomu tradiční akcí, umírají kvůli zhoubným kožním nádorům stovky lidí ročně. Častější jsou podle odborníků u lidí se světlou kůží a také se světlými vlasy.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 13:45|

Rakovina vaječníků je těžko léčitelná, genetický test může být zásadní

Čtvrtina nádorů vaječníků je geneticky podmíněná, přičemž ročně tento typ rakoviny lékaři v Česku objeví asi u tisíce žen. Genetický test k odhalení mutací, které přinášejí vyšší riziko, mohou absolvovat i jejich blízké příbuzné. Na tiskové konferenci to řekli zástupci Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 19:51|

Méně než polovina nových léků proti rakovině měla výrazný přínos, uvádí španělská studie

Méně než polovina nových léků proti rakovině registrovaných ve Španělsku v posledních dvanácti letech měla relevantní účinky na zdraví či na dobu přežití pacientů. Uvádí to studie španělských vědců, na kterou upozornil deník El País. Jen desetina nových léků pak podle nich měla i pozitivní přínos pro kvalitu života nemocného.
4. 5. 2023|

Onkologičtí pacienti díky novým druhům léčby žijí déle. I když se rakovina často vrací

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější onkologické onemocnění krve. Aktuálně se s ním léčí až pět tisíc pacientů. Díky novým terapiím se ale daří prodlužovat délku jejich dožití. I když se jim ve většině případů rakovina vrací. Pacientské organizace právě 30. březen věnují osvětě a informování o této nemoci. Nejčastěji se projevuje špatnou činností ledvin, křehnutím kostí a chudokrevností u lidí po šedesátém roce života.
30. 3. 2023|

Trombóza je častým problémem u pacientů s nádory. Jak postupovat, řešili odborníci v Ostravě

Lékaři z ostravské fakultní nemocnice na dvoudenní konferenci Pařízkovy dny v Ostravě poprvé prezentovali doporučení postupu léčby u onkologických pacientů s trombózou. Právě u lidí s nádorovým onemocněním se komplikace v podobě trombózy objevují častěji. Na tom, jak v jejich případě postupovat, se shodli odborníci z několika českých nemocnic.
17. 3. 2023|

Po operaci nádoru ochrnula, teď si chce najít práci invalidnímu vozíku navzdory

I z invalidního vozíku si chce Soňa Mikešová ze Světlé nad Sázavou najít práci, aby nebyla odkázaná jen na pomoc rodiny a nadací. V nejnáročnějším období covidu pracovala jako zdravotní sestra na havlíčkobrodské interně, krátce na to onemocněla. A po operaci nádoru ochrnula, takže se do své staré práce vrátit nemůže.
27. 2. 2023|

Nasazení viru ničícího nádory vzbuzuje naději u pacientů s rakovinou, píše BBC

Jako slibná se po prvotních testech na pacientech ukázala být metoda léčby rakoviny za pomoci viru herpes simplex. U jednoho pacienta rakovina zmizela, ostatním se zmenšily nádory. Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že lékem je oslabená forma viru způsobujícího opary modifikovaná k ničení nádorů.
26. 9. 2022|

Urologové chystají plošný preventivní screening rakoviny prostaty pro muže nad padesát let

Urologové by mohli začít cíleně zvát muže mezi padesátým a sedmdesátým rokem na preventivní screening rakoviny prostaty. Program by podle ministerstva zdravotnictví měl dostat jasné obrysy do konce roku. Případů rakoviny prostaty totiž podle lékařů přibylo, a to hlavně kvůli odkládání prevence během pandemie covidu-19.
23. 8. 2022|