TÉMA

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Děti napadá agresivní zápal plic. Invazivní bakterie a viry prolamují očkování

Vážným průběhem zápalu plic trpí čím dál víc dětí v Česku. Shodují se na tom nemocnice, které ČT oslovila. Za zesílení agresivních projevů mohou především invazivní bakterie, které mají vyšší odolnost vůči očkování. Děti tak často končí na plicních ventilátorech nebo podstupují operace.
13. 4. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit

Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.
2. 12. 2023|

Lékaři v nemocnicích zahájili protest, čekají na podpis dohody o odměňování

Lékaři v nemocnicích zahájili v pátek protest a přestali sloužit dobrovolné přesčasy. Některá zařízení proto musela odložit plánovanou péči, jiná fungují prakticky bez omezení. Zástupci lékařů se ve čtvrtek dohodli s premiérem Petrem Fialou (ODS) na růstu mezd a platů. Pro příští rok jim nabídl téměř deset miliard korun. Protest ale lékaři chtějí odvolat až po podpisu dohody.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 17:37|

Nemocnice kvůli protestu lékařů omezí počet lůžek, někde zavřou celá oddělení

Nemocnice budou kvůli nedostatku lékařů od prosince omezovat provoz v různé míře. Ve velkých nemocnicích bude uzavřená část lůžek, ambulantní poradny a delší čekací doby očekávají na akutních příjmových ambulancích. V některých regionálních nemocnicích budou uzavřená celá oddělení, například ve Svitavách urologie, ORL a chirurgie. V různé míře bude omezená plánovaná péče kromě onkologických operací, někde i o více než 80 procent. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) to ve středu řekli zástupci nemocničních lékařů.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:20|

Lékaři odmítli Válkův návrh na zvýšení mezd. Žádají i stejné podmínky pro různé typy nemocnic

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání se zástupci zdravotnických odborů oznámil, že slyšel odmítnutí svého návrhu. Nabízel navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun s růstem tarifů o pět procent. To byla podle ministra nejvyšší možná nabídka. Reagoval tím na protesty lékařů, část z nich odmítla od prosince sloužit přesčasy, chtějí tak podpořit své požadavky na změny v odměňování, vzdělávání a přesčasové práci. Česká lékařská komora (ČLK) a odbory podle prezidenta Milana Kubka trvají na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy lékaře na průměrnou mzdu. Další schůzka se má konat v pondělí.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 23:34|

Nedonošeným dětem prospívá pokládání na hrudník matky, pomáhají nové metody i přístroje

České porodnice se ve čtvrtek, v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, zahalují do purpurové barvy. Upozorňují tím na nové přístupy, díky kterým matka a předčasně narozené dítě mohou být spolu, konkrétně na nové přístroje a důležitost takzvaného klokánkování, tedy pokládání nedonošených dětí na hrudník matky.
16. 11. 2023|

V boji s rakovinou se prosazují moderní technologie. Pomáhají roboti i umělá inteligence

V tuzemsku se ve zdravotnictví čím dál častěji prosazují moderní technologie, jako jsou roboti a umělá inteligence. Pomáhají v současnosti například v diagnostice rakoviny. Lékaři je využívají hlavně tehdy, když nádory rostou na špatně dostupných místech.
11. 11. 2023|

Po covidu přibylo rakovin. Lidé využívají i léčby na míru

Po covidu přibylo onkologicky nemocných pacientů, kteří se aktivně zajímají o možnosti léčby. Podle Nadace pro výzkum rakoviny ale informace častěji hledají na internetu a někteří mají tendenci podléhat dezinformacím. Reálné novinky v léčbě i výzkumu karcinomů představila konference pacientů s experty.
13. 10. 2023|

Nemocných přibývá hlavně mezi dětmi. Čeká se na další dodávky antibiotických sirupů

Řada Čechů se momentálně léčí s respiračními onemocněními, jako jsou nachlazení, chřipka, angína, ale také covid-19. Podle lékařů je však sezona těchto potíží teprve na začátku, její start lehce posunulo teplejší počasí. Lidé by však už teď měli podle odborníků dbát na prevenci, tedy mít dostatečný příjem vitaminů, omezit rizikové kontakty a v případě déletrvajících problémů vyhledat lékaře. Podle České lékařské komory je pak také vhodné nechat se naočkovat.
29. 9. 2023|

V léčbě rakoviny děložního čípku je klíčová prevence. Nové kroky mohou zachránit stovky žen

Podle odborníků mohou nové kroky v prevenci rakoviny děložního čípku, jako je rozšíření očkování nebo častější testování, ročně zabránit v Česku úmrtí tří set žen. Až osm set dalších nemusí vůbec onemocnět. V tiskové zprávě o tom během středy informovala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Podle statistik v současné době onemocní asi 2700 žen ročně. Léčených a vyléčených je zhruba 31 tisíc.
20. 9. 2023|

Příznaky deprese pociťuje až třetina dospělých. Někdy pomůže úprava životního stylu

Dospělé dle psychiatrů nyní trápí projevy deprese ještě častěji, než tomu bylo během pandemie covidu. Ukazuje to výzkum Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Asi čtvrtina lidí měla na jaře také vážné příznaky syndromu vyhoření, který může přerůst v depresi. Prevencí i samotným lékem na syndrom vyhoření je dle odborníků úprava životního stylu. To může pomoci i u lehkých depresí.
15. 9. 2023|

Předčasně narozené děti zachraňují novou metodou. V Praze mají unikátní přístroj

Nová metoda zachraňuje děti, které přišly na svět předčasně a váží třeba jen půl kilogramu. Zavádí ji pražská porodnice U Apolináře. Díky resuscitačnímu lůžku se zásadní úkony vykonají hned po porodu přímo u matky. Tím se snižuje riziko komplikací – třeba krvácení do mozku u nedonošence.
14. 9. 2023|

V Praze se otevřelo výukové pracoviště paliativní medicíny. Zájem o pomoc v závěru života roste

V Praze se v úterý otevřelo nové výukové pracoviště Kliniky paliativní medicíny. Výuka začne v říjnu a zájemci se mohou přihlásit i on-line. V posledních pěti letech roste zájem pacientů a jejich rodin o pomoc v závěru života.
12. 9. 2023|

Množství dětí a mladistvých se závislostí je vysoké, pomoci by měly on-line kurzy pro pediatry

Přes sto tisíc českých dětí a mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a čtyřicet tisíc dospívajících kouří, upozorňují odborníci. Pomoci by měly on-line vzdělávací kurzy pro pediatry, gynekology a zdravotní sestry působící v těchto oborech. Kurzy pomohou lékařům rozpoznat a zachytit závislosti u dětí a mladistvých při běžné preventivní prohlídce, novinářům to řekli zástupci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. On-line kurzy by měly začít v září a říjnu letošního roku.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 19:23|

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

V Česku stále chybí některé léky. Lékaři musí improvizovat i u pacientů s Parkinsonovou chorobou

V českých lékárnách i nadále chybí některé léky. Nedostatková jsou antibiotika s penicilinem, sirupy proti horečce nebo přípravky pro léčbu průjmových onemocnění. Některá léčiva by se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) měla objevit až koncem ledna. Problém je nově také s léčivými přípravky pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Týká se to těch s látkou levodopa, které užívají skoro všichni s touto nemocí.
7. 8. 2023|

Nemocnice hlásí nedostatek krve. O prázdninách je úrazů více, ale řada dárců jede na dovolenou

V letních měsících se některé nemocnice opakovaně potýkají s nedostatkem krve, shání proto nové dárce. Vysoká spotřeba krevních přípravků je způsobena i vyšším počtem prázdninových úrazů. Navíc řada pravidelných dárců je na dovolené nebo musí dodržet lhůtu, během které na odběr nesmí. To se týká třeba těch, kteří se vrátili z některých zahraničních destinací nebo měli klíště.
22. 7. 2023|

Z ordinací by podle navrhované novely zákona měly zmizet reklamy na náhražky mateřského mléka

Z nemocnic a ordinací dětských lékařů by měly zmizet reklamy na náhražky mateřského mléka. Navrhuje to novela zákona, kterou připravují ministerstva zdravotnictví a průmyslu. Předlohu pošlou do připomínkového řízení na podzim. Podpořit chtějí přirozené kojení. Umělé výživě dává v současné době v Česku přednost víc než čtvrtina žen.
10. 7. 2023|

Lidí trpících syndromem vyhoření přibývá. Někteří zaměstnavatelé se mu snaží předcházet

Podle Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice se zhruba každý čtvrtý Čech potýká se syndromem vyhoření. Čísla se zvýšila po covidu a se zhoršením ekonomické situace. Příčinou podle odborníků nebývá jen pracovní vyčerpání, ale jakákoliv dlouhodobá zátěž.
3. 7. 2023|

Novorozenecký screening odhaluje vrozené nemoci. Má se rozšiřovat

Už rok a půl se testuje novorozenecký screening spinální svalové atrofie a dalších vrozených nemocí. Prošlo jím zhruba 60 tisíc dětí a odhalil čtrnáct závažných případů. V příštím roce by podle lékařů mohl být zařazen do běžné praxe a seznam testovaných chorob by se rozšířil na dvacet.
28. 6. 2023|

Velká část nádorů se odhalí pozdě. Prevence je základ, vyzvali odborníci

Na velkou část ze zhruba osmdesáti tisíc nádorů, které lékaři u svých pacientů každý rok odhalí, se přijde pozdě. Jedním z důvodů je i to, že lidé dost nevyužívají preventivní vyšetření, na která mají zdarma nárok. Přitom až šedesáti procentům případů rakoviny se dá prevencí a včasným záchytem zabránit. Informace v pátek zazněly na tiskové konferenci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:38|

Nemocnice Na Františku by mohla mít zubní pohotovost. V Praze jde o nedostatkovou službu

V pražské Nemocnici Na Františku má začít od září fungovat lékařská zubní pohotovost. Radní hlavního města v pondělí schválili zhruba 3,4 milionu korun na její financování, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Město podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije (ODS) jedná také o zřízení dětské pohotovosti ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči.
12. 6. 2023|

Pěstování tabáku zatěžuje přírodu. Na ekosystémy i klima má devastující dopad

Pěstování tabáku na úkor potravin je letošním tématem Světového dne bez tabáku, který Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlašuje vždy na 31. května. Cílem celosvětové kampaně je zvýšit povědomí o alternativních možnostech produkce a odbytu pro pěstitele tabáku a povzbudit je k pěstování udržitelných a výživově hodnotných plodin.
31. 5. 2023|