TÉMA

Chemoterapie

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Nový lék na rakovinu prostaty funguje tam, kde chemoterapie selhala. Brzy může být dostupný

Česká chemička Martina Benešová spolu se svými kolegy objevila lék proti rakovině prostaty, který dává naději spoustě onkologických pacientů. Radioaktivní léčivo už schválila americká léková agentura, nyní se testuje v Olomouci. Dosavadní výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že léčivo může prodloužit život mužům, u kterých jiná léčba, jako je například chemoterapie, selhala.
16. 4. 2022Aktualizováno16. 4. 2022, 13:18|

Paliativní týmy pomáhají nevyléčitelně nemocným pacientům. Jejich služby se mají dostat do více nemocnic

Paliativní péče zlepšuje kvalitu života nevyléčitelně nemocným pacientům i jejich rodinám, vyplývá z dat končícího projektu ministerstva zdravotnictví, který se na paliativní týmy zaměřil. Projekt probíhal dva roky v šesti zařízeních v Česku. Od letošního roku se pro paliativní péči podařilo nastavit jednotná pravidla. Do běžné praxe se zavádějí týmy v 25 nemocnicích. Poprvé se dostaly do úhrad a spolufinancují je zdravotní pojišťovny.
12. 2. 2022|

Lék proti rakovině prsu snižuje úmrtnost o 72 procent, popsala studie

Společnost AstraZeneca oznámila, že její lék na rakovinu prsu Enhertu významně snížil riziko úmrtí nebo zhoršení onemocnění u žen s pokročilým onemocněním. Prokázala to rozsáhlá klinická studie.
22. 9. 2021|

Nová léčba dává ženám s rakovinou vaječníků vyšší šance na přežití

Ženy s rakovinou vaječníků a zároveň genovou mutací mají šanci na delší život. Pojišťovny jim začaly hradit nejmodernější léčbu už po odhalení zhoubného nádoru. Dosud na ni měly nárok pouze pacientky, kterým se nemoc vracela. Ročně rakovinou vaječníků onemocní devět set žen, zhruba šest set jich nemoci podlehne.
1. 5. 2021|

Silné a krásné. Ženy, které bojovaly s rakovinou, ukázaly na přehlídce šaty a paruky

Masarykův onkologický ústav uspořádal netradiční módní přehlídku. Role manekýnek se ujaly členky pacientských organizací Mamma HELP a Bellis sdružujících ženy s rakovinou prsu. Právě paruky bývají doplňkem pro ty, které prodělají karcinom prsu a v 98 procentech případů kvůli chemoterapii přijdou o vlasy.
4. 3. 2020|
168 HODIN

S rakovinou prsu se perou i ženy před třicítkou. Nebudu za chudinku, říká zpěvačka Slováčková

I když rakovina prsu postihuje nejčastěji ženy po přechodu, v Česku každoročně onemocní i na třicet žen mladších třiceti let. Jednou z nich je čtyřiadvacetiletá zpěvačka a herečka Anna Julie Slováčková, která se rozhodla o své nemoci promluvit veřejně. Snaží se fungovat jako dřív, nelitovat se a myslet pozitivně. Statečně se přitom chová naprostá většina mladých žen s touto diagnózou, řekly onkoložky autorce reportáže pořadu 168 hodin Martině Houdkové.
4. 11. 2019|

Onkologický ústav v Brně otestuje léčbu rakoviny na míru. Experti prověří i poškození genů

Lepší možnosti léčby vzácných nádorových onemocnění nabídne Masarykův onkologický ústav v Brně. Odborníci sestavili nový tým, který bude zkoumat nádory u pacientů individuálně. Pomohou tak připravit pacientovi léčbu na míru, která by měla být šetrnější než běžná chemoterapie.
16. 10. 2019|
Reportéři ČT

VZP odmítala proplácet lepší a podobně drahý lék na rakovinu. Byl nestandardní

Hana Dvořáková trpí rakovinou plic v posledním stadiu a v roce 2012 jí lékaři dávali jen dva roky života. Lékařka pak doporučila nový biologický lék a ten jí pomohl. Pojišťovna ho ovšem odmítla uhradit, přestože byl podobně drahý jako standardně předepisovaná chemoterapie. Paní Dvořáková se tak musela pustit do boje nejen se svou nemocí, ale i s pojišťovnou. Její případ sledovala Tereza Strnadová z týmu Reportéři ČT.
17. 4. 2019|

Výskyt nádorů sice výrazně stoupá, úmrtnost ale klesá. Velký potenciál má imunoterapie

Každý třetí obyvatel Česka onemocní v průběhu života rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Přesto jsou onkologové optimističtí. Každý rok totiž přibývá pacientů, kteří žijí dlouho bez jakýchkoli příznaků anebo se vyléčí. Důvodem jsou hlavně nedávné pokroky – lepší a dostupnější léky, modernější přístroje i programy, které přispívají k včasnějšímu zachycení nemoci.
22. 1. 2019|