TÉMA

Ondřej Šimetka

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Česko získá možnost danit zisky nadnárodních firem, Senát to schválil

Stát zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku. Státní rozpočet by tím mohl podle předpokladů vlády získat asi dvě miliardy korun ročně. Umožní to nový zákon o dorovnávací dani, který ve čtvrtek schválil Senát. Norma, která vychází z unijní směrnice, má vstoupit v účinnost k poslednímu dni letošního roku. Ještě ji dostane k podpisu prezident. Senát ze zabýval i dalšími zákony.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:06|

Mikroplasty pronikají až do plodové vody, prokázal ostravský výzkum

Ostravští vědci prokázali přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě. Ve výzkumu chtějí dále pokračovat a vyhodnotit, jakým způsobem mohou tyto látky poškodit plod či komplikovat těhotenství. Ostravští výzkumníci tvrdí, že prokázání mikroplastů v plodové vodě se jim podařilo jako prvním na světě.
2. 11. 2023|

Blatný hodlá navrhnout opakované testování vybraných skupin. Ministerstvo připraví alternativní tabulku PES

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Uvedl to v televizi Prima. Stát by podle něj mohl přispívat odpovědným firmám, které kvůli prevenci testují zaměstnance na vlastní náklady. Ministerstvo na základě požadavku Poslanecké sněmovny připraví alternativní tabulku protiepidemického systému PES, kde nebudou všechny stupně vyžadovat platnost nouzového stavu, řekl dále Blatný.
22. 11. 2020Aktualizováno22. 11. 2020, 13:41|

Senátní duel na Ostravsku: O křeslo v horní komoře se utkají Zdeněk Jiříček a Ondřej Šimetka

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 72 – Ostrava-město se utkají ředitel psychiatrické nemocnice v Opavě Zdeněk Jiříček (ANO) a přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě a člen dozorčí rady české pobočky Lékařů bez hranic Ondřeje Šimetka (za ODS). Jiříček získal v prvním kole důvěru 21,87 procenta voličů, pro Šimetku se vyslovilo 21,68 procenta voličů. Volební účast dosáhla 34,72 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

Ostravský senátor Koliba končí, vystřídá ho Šimetka nebo Jiříček

Peter Koliba (ANK 2020, dříve ANO) post senátora v obvodu Ostrava-město neobhájil, nezískal ani tři procenta hlasů. Ve druhém kole se utkají nový kandidát hnutí ANO Zdeněk Jiříček s Ondřejem Šimetkou (za ODS). Oba si udrželi velký náskok před ostatními, v prvním kole ale skončili s poměrně těsným výsledkem. Oba získali skoro 22 procent hlasů. K senátním volbám přišlo v obvodu č. 72 celkem 34,7 procenta voličů, o dva procentní body víc než v roce 2014.
3. 10. 2020|
Ostrava

Novým ředitelem FN Ostrava bude lékař Havrlant. Dohodl se s protikandidátkou Čermákovou

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude lékař Jiří Havrlant. Dohodl se totiž se svou protikandidátkou z nedávného výběrového řízení Zuzanou Čermákovou, která se stane jeho první náměstkyní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenuje v následujících dnech. Ministerstvo zároveň zrušilo už vyhlášené další výběrové řízení, do kterého se mohli do středy hlásit zájemci o funkci, sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.
22. 1. 2019|