TÉMA

Koloběžka

Zvířata nejsou rekvizitou pro selfíčka, odrazuje Praha od pouličního focení

Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést.
31. 7. 2023|

Hradec může vybírat poplatek za parkování elektrokoloběžek, vyhlášku potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo vnitra potvrdilo městu Hradce Králové vyhlášku o vybírání poplatku za parkování elektrokoloběžek. Město ve vyhlášce, kterou schválili zastupitelé loni na konci srpna, bude muset pouze upravit výši poplatku za umístění jiných zařízení k poskytování služeb. Za kola a koloběžky s přídavným elektromotorem se budou za každý zabraný metr čtvereční platit denně tři koruny, uvedla radnice.
14. 2. 2022|

Hradec Králové chce zpoplatnit parkování sdílených koloběžek, čeká na schválení od ministerstva

Hradec Králové chce začít regulovat sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Městu se nelíbí to, že parkují, případně se povalují tam, kde nemají. Někdy dokonce překáží chodcům a řidičům. Magistrát má proto připravenou a už i schválenou vyhlášku, kterou obvyklá parkovací místa pro koloběžky ve městě zpoplatňuje, musí ji však ještě schválit ministerstvo vnitra.
19. 1. 2022|

Kdo chce jet na koloběžce, ať se odráží. Ty elektrické Praha 1 vykáže z pěších zón

Praha 1 chystá zákaz provozu elektrických koloběžek na pěších zónách. Podle radnice si chodci stěžují na jejich jízdu i parkování. Oproti minulosti, kdy se městská část o podobný zákaz již pokusila, by se nemělo omezení týkat jízdních kol nebo bezmotorových koloběžek.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 15:13|

Francie zpřísňuje pravidla pro elektrické koloběžky. Za překročení rychlosti hrozí pokuta 38 tisíc korun

Ve Francii začala platit přísnější pravidla pro užívání elektrických koloběžek. Mohou je například řídit pouze lidé starší 12 let, je zakázáno s nimi jezdit na chodníku a od července roku 2020 pro ně začne platit rychlostní limit 25 kilometrů v hodině, informuje server BBC. Sdílená vozítka mají ve Francii na svědomí již šest úmrtí a stovky raněných. Kontroly koloběžkářů zahájili v pátek také pražští policisté.
26. 10. 2019|

Elektrokola i segwaye se vyhnou povinnému ručení. Návrh Evropské komise nenašel podporu

Evropská komise chtěla zavést povinné ručení pro majitele všech dopravních prostředků s motorem, což se mělo týkat elektrických kol a elektrických koloběžek. Evropští poslanci ale nyní opatření odmítli jako naprosto zbytečné.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 21:41|