TÉMA

Kolo

Boom elektrokol skončil. Prodejci řeší plné sklady, podepisuje se to i na bateriích

Zájem o kola a elektrokola výrazně klesl. České televizi informaci potvrdili vybraní prodejci jízdních kol a elektrokol. Velkému přeskladnění čelí všichni od distributorů až po maloobchodní prodejce.
8. 4. 2024|

Většina mladých řidičů považuje vztah s cyklisty za nepřátelský, vyplývá z výzkumu

Přes šedesát procent mladých řidičů vnímá vztah cyklistů a řidičů jako nepřátelský. Nižší je toto číslo u řidičů, kteří sami jezdí na kole. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ, který agentura zpracovala pro projekt Dám respekt. Hovoří také o tom, že více než třetina všech řidičů nezná pravidlo odstupu jednoho a půl metru při předjíždění cyklisty. Respondenti se shodují v tom, že lepší cyklistická infrastruktura, vzájemný respekt a větší znalost předpisů silničního provozu by přispěly ke zlepšení vztahů mezi cyklisty a šoféry.
31. 5. 2023|

Třicítku ve městě prosazuje podle Macinky zelená bojůvka. Bylo by čistší ovzduší a méně hluku, oponuje Žaloudek

Rychlostní omezení na třicet kilometrů za hodinu zavádí některá města v západní Evropě. Ke snížení rychlosti se už připojila Paříž, Brusel, Helsinky nebo Stockholm, další velká města omezení chystají. V Praze a v Brně toto požadují někteří aktivisté, od třicetikilometrové rychlosti si slibují vyšší bezpečnost a nižší emise. V pořadu Události, komentáře debatovali o tématu Eva Tylová (Piráti), Matěj Michal Žaloudek (Zelení), Marek Benda (ODS) a Petr Macinka (Motoristé sobě).
7. 4. 2023|

Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily

Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|

Hradec Králové chce zpoplatnit parkování sdílených koloběžek, čeká na schválení od ministerstva

Hradec Králové chce začít regulovat sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Městu se nelíbí to, že parkují, případně se povalují tam, kde nemají. Někdy dokonce překáží chodcům a řidičům. Magistrát má proto připravenou a už i schválenou vyhlášku, kterou obvyklá parkovací místa pro koloběžky ve městě zpoplatňuje, musí ji však ještě schválit ministerstvo vnitra.
19. 1. 2022|

Praha 8 chce postavit pomník Jindřišce Novákové. Dívce, která po atentátu odvezla Kubišovo kolo

V Praze 8 by měla vzniknout socha Jindřišky Novákové, která pomohla parašutistům z výsadku Anthropoid. Jde o jednu z nejmladších hrdinek odboje. Jindřišku a dalších pět členů její rodiny zavraždili nacisté v říjnu 1942 v koncentračním táboře Mauthausen.
14. 11. 2021|

Do šumavských bikeparků míří turisté z Německa. Nemusejí se tam registrovat

Šumavské areály se otevírají i ve všední dny. Dosud mohla hlavně velká střediska kvůli ochraně přírody fungovat pouze o víkendech. Do bikeparků teď míří hlavně turisté z Německa. V českých areálech se totiž vyhnou registraci, která je kvůli epidemickým opatřením v Německu povinná.
17. 6. 2021|

Jak dlouho by měl člověk po prosezeném dni cvičit? Vědci doporučují nejméně půlhodinu

Třicet až čtyřicet minut tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, rychlá chůze či třeba práce na zahradě, vykompenzuje negativní následky mnohahodinového sezení. Vypočítali to vědci, jejichž výzkum publikoval British Journal of Sports Medicine. Právě v době koronavirových opatření, kdy lidé tráví více času doma, je sportovní činnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvláště důležitá.
26. 11. 2020|

Ministr školství Plaga si při pádu z kola zlomil klíční kost, musel na operaci

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) si při pádu z kola zlomil klíční kost, ve středu kvůli tomu musel na operaci. Do úřadu se chce vrátit ve čtvrtek. S informací přišla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 13:17|

Manželé Bondyovi získají pamětní desku. Za protektorátu pomohli parašutistům

Manželé Lydie a Jiří Bondyovi, kteří za druhé světové války napomáhali protinacistickému odboji, budou mít v Praze pamětní desku. Oba dva byli Židé, nacisté je přitom zavraždili za napomáhání atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě na jejich kole totiž přijel do kobyliské zatáčky jeden z útočníků – Josef Gabčík.
8. 8. 2020|

Bikeři si užívají na skalách Českého ráje. Ničí tam ale vzácnou přírodu

V nejcennějších partiích Českého ráje načerno vznikají bike parky – a vyhledává je čím dál víc jezdců. Podle správců chráněné krajinné oblasti ale významně poškozují vzácnou přírodu. Cyklistika mimo vyznačené stezky je tam zakázaná.
6. 8. 2020|

Koronavirová krize přeje cyklistice. Brusel přidává pruhy, Francie peníze

Evropské metropole využily koronavirové krize a omezují automobilovou dopravu. Místo ní masivně propagují městskou cyklistiku. Kolům před auty teď dávají přednost třeba v Bruselu či ve Francii. Belgické hlavní město snižuje rychlost v centru a přidává pruhy pro kola, francouzská vláda podpoří cyklistiku finančně.
9. 5. 2020|

Muž v Opavě měl u vozíku místo kola skateboard. Navíc „z léčebných důvodů pil francovku“

Kuriózní situaci zaznamenali ve středu před polednem opavští policisté. Zastavili řidiče osobního auta, který měl místo kola u přívěsného vozíku připevněný skateboard. Řidič byl navíc opilý a osobní auto mělo kradenou značku.
20. 3. 2019|

V Prostějově začne od března zkušební provoz bikesharingu. K zapůjčení bude stovka kol

Lidé v Prostějově si budou moci od 1. března půjčit kolo pro jízdu po městě. Radnice spolu s firmou Next bike zahájí pilotní projekt sdílení bicyklů. K dispozici bude stovka kol a devět stálých i několik virtuálních stanovišť. V úterý to oznámil primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).
12. 2. 2019|

Elektrokola i segwaye se vyhnou povinnému ručení. Návrh Evropské komise nenašel podporu

Evropská komise chtěla zavést povinné ručení pro majitele všech dopravních prostředků s motorem, což se mělo týkat elektrických kol a elektrických koloběžek. Evropští poslanci ale nyní opatření odmítli jako naprosto zbytečné.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 21:41|