TÉMA

Elektrokolo

Boom elektrokol skončil. Prodejci řeší plné sklady, podepisuje se to i na bateriích

Zájem o kola a elektrokola výrazně klesl. České televizi informaci potvrdili vybraní prodejci jízdních kol a elektrokol. Velkému přeskladnění čelí všichni od distributorů až po maloobchodní prodejce.
8. 4. 2024|

Paříž se jako první metropole v Evropě zbavila sdílených koloběžek

V Paříži v pátek začíná platit zákaz sdílených elektrických koloběžek. Jejich provozovatelé museli do konce srpna odklidit zhruba patnáct tisíc vozítek z ulic francouzské metropole v souladu s nařízením vedení města. Přesunuli je do jiných měst, kde tuto službu nadále provozují, ale přemýšlejí i nad způsoby, jak zákaz obejít, například pomocí půjčoven.
1. 9. 2023|

Přibývá požárů elektrokoloběžek a elektrokol. Pozor hlavně při nabíjení, varují hasiči

Hasiči častěji než dřív řeší požáry dopravních prostředků jezdících na elektřinu. A nejde jen o elektrokoloběžky. Konkrétně za první polovinu roku museli řešit dvojnásobek případů než za celý loňský rok. Pořád jde ale o desítky případů. Hasiči radí i při jen drobném náznaku kouře vytáhnout nabíječku ze zásuvky, a pokud je možnost, tak dát elektrokoloběžku nebo elektrokolo na balkon či jinam ven. V každém případě také hned zavolat linku 150.
13. 8. 2023|

Centrum Ostravy zakázalo elektrokoloběžky. S městskou částí ale nesouhlasí magistrát

Do centra Ostravy se od tohoto týdne nesmí na elektrokole ani na elektrokoloběžce. Vyhlášku omezující provoz na pěší zóně vydala městská část, chce tím chránit bezpečnost chodců. Ostravský magistrát ale elektromobilitu podporuje a s rozhodnutím obvodu nesouhlasí.
7. 10. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Hradec může vybírat poplatek za parkování elektrokoloběžek, vyhlášku potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo vnitra potvrdilo městu Hradce Králové vyhlášku o vybírání poplatku za parkování elektrokoloběžek. Město ve vyhlášce, kterou schválili zastupitelé loni na konci srpna, bude muset pouze upravit výši poplatku za umístění jiných zařízení k poskytování služeb. Za kola a koloběžky s přídavným elektromotorem se budou za každý zabraný metr čtvereční platit denně tři koruny, uvedla radnice.
14. 2. 2022|

Hradec Králové chce zpoplatnit parkování sdílených koloběžek, čeká na schválení od ministerstva

Hradec Králové chce začít regulovat sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Městu se nelíbí to, že parkují, případně se povalují tam, kde nemají. Někdy dokonce překáží chodcům a řidičům. Magistrát má proto připravenou a už i schválenou vyhlášku, kterou obvyklá parkovací místa pro koloběžky ve městě zpoplatňuje, musí ji však ještě schválit ministerstvo vnitra.
19. 1. 2022|

Zájem o elektrokola a koloběžky roste, přibývá ale i těžkých úrazů

Záchranná služba a chirurgové v nemocnicích zaznamenávají výrazný nárůst vážných zranění po pádu z elektrokoloběžek. V minulých letech se s takovými úrazy setkávali spíš zřídka. O sdílené elektrické koloběžky je totiž stále větší zájem a objevují se už téměř ve všech větších městech.
29. 7. 2021|

Vážné následky nehod cyklistů souvisí podle policie s oblibou elektrokol u starších lidí

Víc než trojnásobně stoupl za první pololetí počet smrtelných úrazů zaviněných cyklisty. V minulém roce zahynuli od ledna do června čtyři lidé, letos za stejné období čtrnáct lidí. Vyplývá to ze statistiky dopravní policie, která shrnuje letošní a loňské první pololetí. Víc než polovina usmrcených cyklistů byla letos starší šedesáti let.
27. 7. 2019|

Šumava proti elektrokolům. Do rezervace výkonnější stroje nepatří, varuje vedení parku

Vedení Národního parku Šumava začne postihovat turisty, kteří na nevyhovujících elektrokoloběžkách a elektrokolech vjedou do vybraných šumavských lokalit. Stále populárnější bicykly s bateriovým pohonem v některých případech překračují povolený výkon a konstrukcí už se neřadí mezi jízdní kola.
4. 5. 2019|

Elektrokola i segwaye se vyhnou povinnému ručení. Návrh Evropské komise nenašel podporu

Evropská komise chtěla zavést povinné ručení pro majitele všech dopravních prostředků s motorem, což se mělo týkat elektrických kol a elektrických koloběžek. Evropští poslanci ale nyní opatření odmítli jako naprosto zbytečné.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 21:41|