TÉMA

Povinné ručení

Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|

Škod po nehodách přibude letos asi o pět procent, pojišťovny ale z povinného ručení vyplatí mnohem více

Více než o desetinu meziročně vzrostou škody po dopravních nehodách, uvedla Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší. Růst souvisí hlavně se škodní inflací. Vzroste sice zřejmě i celkový počet nehod, respektive pojistných událostí, ale výrazně méně než výše škod – asi o pět procent. Systém pojištění také čekají od příštího roku změny.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:08|

Po pěti hodinách schůze si poslanci schválili program, jednání skončilo během večera

Pětihodinovým jednáním o programu začala 76. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod hovořil dvě hodiny předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který ve své řeči vinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z údajného napojení na skupinu stíhanou v kauze Dozimetr. ANO dalo najevo, že pokud Rakušan neskončí ve vládě, pokusí se kabinetu vyslovit nedůvěru. I přes opoziční snahu zařadit debatu o Rakušanovi byl program docela jiný, elektronické vedení zdravotní dokumentace nebo návrh regulace prodeje kratomu a obdobných látek.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 23:23|

Povinné ručení podraží v příštím roce v průměru o desetinu

Povinné ručení se řidičům příští rok zvedne v průměru asi o desetinu. Rizikovým skupinám, jako jsou třeba mladí do osmadvaceti let z velkých měst, mohou ceny růst víc, naopak lidé ve věku kolem čtyřiceti a z malých obcí mohou počítat se zdražením zhruba o procento.
1. 9. 2023|

Okruh vozidel, za které se bude platit povinné ručení, se výrazně rozšíří

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc.
23. 8. 2023|

Vláda schválila nástroj pro zdanění nadnárodních firem

Ministři po dvoutýdenních vládních prázdninách na zasedání kabinetu podpořili předpis o dorovnávací dani, jehož účelem je vytvořit nástroj pro zdanění velkých nadnárodních firem, které by se mohly placení daní v tuzemsku vyhýbat kvůli sídlům v jiných zemích. Vláda chce legislativu ve sněmovně projednat zrychleně. Kabinet také rozšířil národní sankční seznam o tři nová jména a podpořil dopravní projekty, na nichž spolupracuje státní sektor s tím soukromým.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:19|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Povinné ručení zdražuje. Opravy aut stojí víc, argumentují pojišťovny

Povinné ručení letos v průměru zdraží o pět až sedm procent. Pojišťovny odkazují na inflaci a své vlastní zdražení zdůvodňují tím, že  se zvýšily škody vyplácené na jednu havárii. V lednu dosáhla v průměru 52 500 korun.
17. 2. 2022|

Češi loni na pojistném zaplatili skoro o pět procent víc. Počet smluv životního pojištění ale dál padá

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v roce 2018 na pojistném 129,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 procenta více. Rostlo hlavně neživotní pojištění, a to o 7,2 procenta, zatímco životní pojištění se zvýšilo jenom o 0,6 procenta. Výsledky sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 16:14|

Elektrokola i segwaye se vyhnou povinnému ručení. Návrh Evropské komise nenašel podporu

Evropská komise chtěla zavést povinné ručení pro majitele všech dopravních prostředků s motorem, což se mělo týkat elektrických kol a elektrických koloběžek. Evropští poslanci ale nyní opatření odmítli jako naprosto zbytečné.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 21:41|