TÉMA

Videohra

Tvůrce Tetrisu Alexej Pažitnov zavítal do Česka

V roce 1985 vznikla v jednom moskevském výpočetním středisku videoherní legenda – Tetris. Hra, kterou se nejdříve bavili kolegové jejího tvůrce Alexeje Pažitnovova brzy dobyla jak americký, tak japonský trh. A to stále zpoza železné opony. Pažitnov navštívil jako host největší videoherní konferenci v Česku Game Developers Session. O své hře i filmu inspirovaném jejím příběhem hovořil pro ČT24.
9. 12. 2023|

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Od Super Maria po virtuální realitu. Výstava v Londýně je jednou velkou počítačovou hernou

Muzeum vědy v Londýně je známé svými interaktivními expozicemi, ta s názvem Power up si ale o zapojení návštěvníků přímo říká. Shrnuje půlstoletí hraní počítačových her. Nabízí průřez vším, co jeden z pilířů zábavního průmyslu dodnes vyprodukoval. Muzeum připravilo i speciální vstupné pro nadšené hráče.
3. 8. 2023|

Devět tisíc kilometrů Ruskem. Vývojáři pracují na videohře o československých legionářích

Speciální počítačovou hru o československých legionářích připravují brněnští vývojáři. Inspirovali se historickými událostmi při občanské válce v Rusku a cestou legionářů domů. Na hře proto spolupracovali i historici. Vyjít má ještě letos.
12. 6. 2023|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|
Doporučujeme

Lootboxy tlačí počítačové hráče k utrácení za náhodu. Kritici v tom vidí hazard a chtějí zákaz

Hledání truhly s pokladem je ústřední zápletkou velkého množství příběhů, v nichž figurují piráti. Aktuálně ovšem virtuální obdoba těchto truhel dominuje značné části videoherního trhu. Jen s tím rozdílem, že není potřeba mít k získání „pokladu“ mapu, ale skutečné peníze. Takzvané lootboxy jsou podle expertů rizikem především pro děti, které často u videoher tráví hodně času. A vadí i některým českým politikům, kteří v tomto videoherním mechanismu vidí jakýsi předstupeň ke „klasickému“ hazardu. Zároveň hovoří o tom, že je žádoucí lootboxy regulovat či zakázat.
28. 4. 2023|
Doporučujeme

Za jeden virtuální drahokam 350 tisíc. Autoři her stále častěji sází na mikrotransakce

Zatímco před lety dominovaly videohernímu trhu konzole a osobní počítače, s rozmachem rychlého internetu a chytrých telefonů se velká část produkce přesunula právě na přenosná zařízení s malou obrazovkou. Řada mobilních titulů je přitom k dispozici zdarma, vydavatelé je proto zpeněžují jinak. Videohernímu trhu v posledních letech stále více dominují mikrotransakce a systémy lootboxů, jakýchsi virtuálních „truhel s pokladem“. Ty představují etický problém, stále dražším hrám ale přinášejí obrovské příjmy.
17. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 13:10|

Postapokalyptická videohra The Last of Us funguje i jako seriál. Dobrý příběh, shodují se kritici

Svět je ohrožen pandemií, na kterou se lidstvo zoufale snaží najít lék. Postapokalyptický příběh si nejprve prožili hráči adventury The Last of Us a nyní i diváci seriálové adaptace. Recenzenti na zfilmovanou verzi zombie hry nešetří chválou, zejména proto, že seriáloví tvůrci se drželi původního scénáře, aniž by se ho snažili za každou cenu vylepšit – už totiž byl dobrý dost.
19. 1. 2023|

Jednoduchá videohra odstartovala miliardový průmysl. Od vydání Pongu uplynulo padesát let

Dvě plošinky, mezi nimi létající kostička a souboj o to, kdo komu vstřelí víc branek. Tak vypadal Pong, první komerčně prodávaná videohra na světě. Firma Atari ji vydala před padesáti lety a položila základ nejprve zábavy pro pár nadšenců a později celého průmyslu, který v současnosti vydělává přes 200 miliard dolarů ročně a stále roste.
29. 11. 2022|

Hraní videoher v dětství zvyšuje inteligenci, tvrdí studie v Nature

Spousta rodičů se bojí, že jejich děti tráví moc času nad mobily, počítači nebo konzolemi hraním videoher. Nový rozsáhlý výzkum ale tyto obavy vyvrací – žádný pokles inteligence vědci u dětí nenašli. Naopak se podařilo najít pozitivní dopad.
17. 5. 2022|

Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game

Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|

Začal největší turnaj ve videohrách. V DOTA 2 se bojuje o 880 milionů korun a poprvé má šanci Čech

Ve čtvrtek 7. října odstartoval turnaj The International, bude pokračovat až do neděle 17. října. Je to desátý ročník bojů ve hře DOTA 2, který se proslavil zejména tím, o kolik peněz se hráči utkají. Letos je to rekordních 40 milionů dolarů, v přepočtu 880 milionů korun, vítěz si odnese 364 milionů. Šampionát se tentokrát nese ve znamení proticovidových opatření.
9. 10. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|
Doporučujeme

Zločin pronikl i do on-line počítačových her, jejich popularita přitom stále roste

Plzeňští policisté hledají pachatele, který odcizil nůž z počítačové hry Counter-Strike, aniž by jeho majiteli zaplatil plnou cenu. Podobné případy jsou v Česku podle policie relativně ojedinělé, ukazují ale hlubší problém týkající se bezpečnosti mladistvých na internetu a nové formy vydělávání peněz. Počítačové hry svým obratem i díky koronavirové krizi překonávají sport a filmy. Profesionální hráči jako Tomáš Šťastný se pak jejich prostřednictvím bez problému živí.
9. 2. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Cyberpunk 2077 přináší budoucnost plnou technologií, ale i spoustu vad na kráse

Cyberpunk 2077 byl jednou z nejočekávanějších videoher letošního roku. Jeho přijetí je ale kontroverzní. Vyšel minulý týden a brzy se stal nejrychleji prodávanou počítačovou hrou vůbec. Hráči si ale stěžují na obrovské množství chyb i malou kvalitu na starších konzolích. Akcie vývojáře nyní klesají.
16. 12. 2020|

Videohry mohou být během pandemie nápomocné, myslí si vědci z Oxfordu

Kvůli pandemii covidu-19 se zavřely stadiony, hudební kluby, kina i divadla – miliony lidí musí po většinu času zůstávat doma. Zatímco velká část sportovního a zábavního průmyslu bojuje o přežití, ten videoherní zažívá rozkvět. A zatímco část odborníků upozorňuje na rizika, vědci z univerzity v Oxfordu to nevidí tak černě. Některé hry podle nich pomáhají mírnit napětí a pocity odloučenosti.
21. 11. 2020|

Čínský Tencent vstoupil za 6,2 miliardy do českého studia Bohemia Interactive, píše server

Čínský technologický gigant Tencent vstoupil podle serveru The Information do české firmy Bohemia Interactive, která se zabývá vývojem počítačového softwaru či videoher. Za 260 milionů dolarů, zhruba 6,2 miliardy korun, získal podíl mezi 70 a 80 procenty. The Information se odvolává na dobře obeznámený zdroj. Tencent odmítl věc komentovat, české herní studio zatím na žádost webu o komentář nereagovalo.
2. 6. 2020|

České počítačové hry ovládly festival v Charleroi. „Můžeme se od vás učit,“ chválí belgický organizátor

Elitním českým tvůrcům počítačových her patří nejvýznamnější belgický herní festival Meet&Build. Šest českých studií na něm předvádí svá díla sahající od artové produkce přes edukativní hry až po virtuální realitu. Podle organizátorů je český herní průmysl vzhledem k velikosti země nebývale úspěšný. Herní firmy se většinou shodují, že trh v západní Evropě či Spojených státech je pro jejich produkci klíčový.
23. 11. 2019|

Téměř pětina českých dětí hraje na počítači přes čtyři hodiny denně, ukázal výzkum

Celkem 17 procent dětí a mladistvých od 11 do 19 let v Česku tráví hraním digitálních her čtyři a víc hodin denně. Závislost na hraní pak hrozí skoro čtyřem procentům žáků, učňů, středoškoláků a gymnazistů. Ukázala to studie týmu expertů Univerzity Palackého v Olomouci, do níž se v minulém školním roce zapojilo 3950 osob od 11 do 19 let ze základních a středních škol, učilišť a gymnázií. Výsledky zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.
11. 11. 2019|
Komiks

Turistický průvodce následuje cestu hrdiny počítačové hry Kingdom Come

Desítku českých památek mapuje nový průvodce podle počítačové hry. Ten kopíruje cestu hlavního hrdiny Posázavím podle historické ságy Kingdom Come. Hra vedle průvodce inspirovala třeba také historiky a pedagogy na Masarykově univerzitě.
19. 5. 2019|
Newsroom ČT24

Novozélandský útočník ze sebe videem udělal hrdinu počítačové hry. Staví diváka do pozice střelce, říká expert

Video z teroristického útoku na Novém Zélandu mohl vidět každý na Facebooku. Sám útočník ho tam nahrával v přímém přenosu. „Video je natočeno vlastně tak, že připomíná počítačové hry. Staví diváka do pozice střelce, takže se může ocitnout na jeho straně,“ popisuje odborník na etiku médií Jan Motal. Záznam je podle něj velmi nebezpečný a redakce by ho neměly dál šířit. Téma pro pořad Newsroom ČT24, který se bude vysílat od 22:02.
24. 3. 2019|

Před 45 lety vznikly hry na hrdiny. Světu daly Dračí doupě, Kingdom Come i Hru o trůny

Před 45 lety, 30. ledna 1974, oficiálně vznikla hra Dungeons and Dragons – nejslavnější hra na hrdiny na světě. Dnes jde o miliardový byznys, který inspiruje umělce, psychology i podnikatele.
30. 1. 2019|