TÉMA

Dědictví

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

Firma ruských majitelů údajně prodala pozemky bez svolení vlastníka. Dědic je teď chce získat zpět

Šesti desítkám rodin na Karlovarsku hrozí, že přijdou o stavební pozemky. Policisté vyšetřují údajný podvod firmy ruských majitelů, která měla lidem prodávat parcely bez souhlasu vlastníka. Katastr už nemovitosti zaplomboval a rodina původního majitele je chce zpátky. Lidé už přitom na některých začali stavět domy.
28. 1. 2024|

Všichni dostanou stejně, rozhodl soud o nejasných závětích Arethy Franklinové

V americkém státě Michiganu skončil vleklý soudní spor o dědictví po legendární zpěvačce Arethě Franklinové. Ta zemřela v srpnu 2018 a zanechala po sobě hned dvě závěti. Její potomci se přeli, podle kterého dokumentu by se mělo dědictví v podobě bankovních účtů, nemovitostí a vysílacích práv rozdělit. Soud rozhodl, že se podělí rovným dílem.
12. 7. 2023|

Nedaněný příjem nad pět milionů je potřeba oznámit. Nejčastěji jde o dědictví nebo dary

Lidé, kteří loni získali příjem osvobozený od daně vyšší než pět milionů korun, ho musí oznámit finančnímu úřadu v termínu podání daňového přiznání. Upozornila na to Finanční správa. Lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě končí v pondělí, v elektronické podobě 2. května. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do 3. července.
29. 3. 2023|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví pokračuje. Případ posoudí Městský soud v Praze

Spor o dědictví mezi bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem a jeho bratrem pokračuje. Michal Rath se odvolal proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, podle kterého zdědil bývalý politik David Rath všechen majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
23. 3. 2022|

David Rath dědil po otci oprávněně, soud zamítl žalobu jeho bratra Michala

Bývalý středočeský hejtman David Rath zdědil podle soudu majetek po svém otci Ratmírovi oprávněně a na základě platné závěti. Soud nepravomocně zamítl žalobu jeho bratra Michala, podle které byla závěť neplatná a sepsaná po nátlaku Davida Ratha na otce. Ani jeden z bratrů se ve středu k soudu nedostavil. David Rath v lednu opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci.
19. 1. 2022|

Závětí v Česku pomalu přibývá. Na dobročinné organizace v nich myslí jen hrstka lidí

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, bývá jich kolem 24 tisíc ročně. Nepatrně se zvyšují počty těch, kteří přitom myslí i na dobročinnost. Možnost připomíná měsíc dobročinné závěti.
31. 10. 2021|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Přibylo dědických řízení. Podle notářů kopírují šíření nákazy

Dědických řízení v Česku výrazně přibývá, vliv na to má pandemie koronaviru a nárůst počtu úmrtí. Podle notářské komory se kvůli kumulaci práce také zřejmě prodlouží délka, po kterou řízení trvají, a to až o několik měsíců. Problémy jsou zejména v regionech, které nákaza postihla nejvíce.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 11:07|

Poslanci nedokončili jednání o exekuční novele

Sněmovna přerušila projednávání návrhu takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O odškodňovacím zákonu má sněmovna jednat až v pátek, opozici se nepodařilo bod prosadit na program, stejně jako vládní novelu o kompenzačním bonusu, kterou vrátil poslancům Senát. Projednávání změn v exekucích poslanci nedokončili.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 19:10|

Pezoldová a Schwarzenberg se dohodli ve sporu o rodové dědictví. Hrobku vloží do nadačního fondu

Karel Schwarzenberg a jeho nevlastní sestra Alžběta Pezoldová se mimosoudně dohodli ve sporu o rodové dědictví. V prosinci společně uzavřeli dohodu o společném postupu k ukončení dědického řízení. Obě strany se především domluvily na založení nadačního fondu, do kterého vloží Schwarzenberskou hrobku v Domaníně u Třeboně. Na dotaz České televize to uvedl advokát Pezoldové Petr Meduna. Pezoldová se roky domáhá uznání dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. V roce 2012 se jí zastal Ústavní soud.
29. 1. 2021|

Nemanželská dcera Alberta II. vyhrála v soudním sporu. Je z ní belgická princezna Delphine

Belgie má novou princeznu. Stala se jí Delphine Boëlová, nemanželská dcera bývalého krále Alberta II. Dvaapadesátiletá sochařka se kvůli uznání otcovství soudila od roku 2013. Bývalý panovník teprve letos v lednu přiznal, že je jejím biologickým otcem. Bruselský odvolací soud pak rozhodl, že ženě patří titul belgické princezny.
6. 10. 2020|

V Česku přibývá dobročinných závětí. Podporují seniory, děti i zvířata

Téměř 300 milionů korun propadlo loni státu po lidech bez dědiců a závěti. Podle dobročinných organizací přibývá ale i těch, kdo odkážou majetek na charitativní účely. Prostředky organizace využívají třeba na pomoc nemocným nebo seniorům.
21. 9. 2020|

Pražská Baba a brněnský Nový dům. Funkcionalistické vilové kolonie jsou Evropským dědictvím

České vilové kolonie získaly označení Evropské dědictví. Osada Baba v Praze a brněnská kolonie Nový dům spolu s dalšími vilovými komplexy v Evropě vznikly po první světové válce a jsou ukázkou funkcionalistické architektury. Návrh tří desítek pražských a šestnácti brněnských vil byl součástí mezinárodního projektu, do kterého se zapojili světoví architekti.
11. 4. 2020|

Smlouva Karolíny Milerové na licence s Krtečkem je neplatná. Potvrdil to odvolací soud

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo poskytovat podlicence dalším výrobcům. Potvrdil to pražský vrchní soud. Odvolací senát tak dal za pravdu správkyni dědictví Krtečkova autora Zdeňka Milera, právničce Mileně Fischerové. Rozhodnutí je pravomocné.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 16:10|

Šest beden slepých nábojů i byt u Karlova mostu. Po zemřelých bez dědice stát získal majetek za 218 milionů korun

Majetek skoro za 220 milionů korun připadl loni státu z takzvaných odúmrtí – tedy po lidech, kteří po sobě nezanechali žádného dědice. České televizi to sdělil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Nejčastěji stát dědí nemovitosti nebo cenné papíry. V pozůstalosti se ale můžou objevit i různé zvláštnosti – vedle bytu u Karlova mostu stát „zdědil“ třeba šest beden slepých nábojů nebo knihy brněnského rabína.
13. 2. 2019|

Západočeské lázně chtějí do UNESCO. Společně s dalšími devíti z celé Evropy

Jedenáct evropských lázeňských měst usiluje o zápis na prestižní seznam světového dědictví UNESCO. Součástí nadnárodní kandidatury jsou i tři západočeská města - Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Potřebné nominační dokumenty odevzdali jejich zástupci v úterý na zastupitelském úřadu České republiky v Paříži. Vyvrcholil tím osmiletý proces příprav.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 18:58|