TÉMA

Miliardář

Zemřel miliardář Mohamed Al-Fayed. Dříve vlastnil obchodní dům Harrods

Ve věku 94 let zemřel miliardář egyptského původu Mohamed Al-Fayed, který dříve vlastnil obchodní dům Harrods nebo fotbalový klub Fulham. Informovala o tom agentura AP. Al-Fayedův syn Dodi byl partnerem princezny Diany a zahynul spolu s ní při automobilové nehodě v Paříži v roce 1997.
1. 9. 2023|

Hodnota majetku ruských miliardářů za poslední rok výrazně stoupla

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun), tedy o více než dvě pětiny. Přispěly k tomu vysoké ceny přírodních zdrojů a obnovování hodnoty majetku po propadu, který nastal bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Na předválečnou úroveň se však hodnota majetku ruských miliardářů ještě nevrátila. Uvedla to podle agentury Reuters ruská verze časopisu Forbes.
22. 4. 2023|

Nejbohatší v Česku je podle Forbesu Kellnerová, na světě Arnault

Nejbohatší v Česku je nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem v hodnotě 16,5 miliardy dolarů (355,9 miliardy korun), vyplývá z žebřířku časopisu Forbes. Do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo jedenáct Čechů. Nejbohatším člověkem na světě je letos šéf podniku zaměřeného na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.
4. 4. 2023|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Soud EU potvrdil platnost sankcí proti miliardáři Prigožinovi blízkému Kremlu

Tribunál Evropské unie ve středu potvrdil platnost sankcí proti ruskému miliardáři blízkému Kremlu Jevgeniji Prigožinovi. Unie ho v roce 2020 potrestala za porušování zbraňového embarga v Libyi. Soud v Lucemburku zamítl Prigožinovu stížnost, podle níž bylo rozhodnutí unijních zemí neodůvodněné a postrádalo důkazy. Podle soudců vyhlásila EU sankce v souladu s pravidly a důkazy o Prigožinově spojení s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou působící v Libyi byly dostatečné.
1. 6. 2022|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

Japonský miliardář se vrátil na Zemi po 12 dnech na Mezinárodní vesmírné stanici

Ve stepi v centrální části Kazachstánu v pondělí přistála vesmírná loď Sojuz MS-20 s rusko-japonskou posádkou, která strávila 12 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě lodi cestoval ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a japonští turisté, miliardář Jusaku Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos.
20. 12. 2021|

U Mezinárodní vesmírné stanice zakotvila ruská loď se dvěma japonskými turisty

Vesmírná loď s ruským kosmonautem a dvěma japonskými turisty přistála ve středu odpoledne u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tam má posádka strávit 12 dnů.
8. 12. 2021|

Miliardář Branson se i se svou lodí úspěšně vrátil ze zkušebního letu, dosáhl prý hranice vesmíru

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Richardem Bransonem na palubě úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru, uvedla firma, která chce od příštího roku dopravovat vesmíru turisty. Angličan Branson se do vesmíru podíval týden před svými 71. narozeninami.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 20:45|

Nejbohatším Čechem byl loni Kellner. Na druhé místo se podle Forbesu posunul Komárek

V roce 2020 byl nejbohatším Čechem podle nového žebříčku časopisu Forbes většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který letos v březnu tragicky zahynul. Na světě byl s odhadovaným majetkem 17,5 miliardy dolarů – tedy 382 miliard korun – 110. nejbohatší. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce.
6. 4. 2021|

„Utrácím své peníze, abychom se zbavili nejhoršího prezidenta, jakého jsme kdy měli.“ Bloomberg se poprvé utkal s rivaly o Bílý dům

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění. Pod tlak se však v diskusi dostal také senátor Bernie Sanders, který je v současnosti favoritem nominačního klání.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 12:36|

Miliardář zrušil konkurz na přítelkyni. Žen, které s ním chtěly na Měsíc, se přihlásily desetitisíce

Japonský miliardář Jusaku Maezawa způsobil velké zklamání desítkám tisíc žen, které se přihlásily na jeho „inzerát“ s oznámením, že hledá přítelkyni pro svůj plánovaný let kolem Měsíce. Výstřední boháč totiž oznámil, že se od záměru letět s partnerkou rozhodl „z osobních důvodů“ ustoupit. Potenciálních partnerek se mu ozvalo skoro 30 tisíc.
30. 1. 2020|

Miliardář Křetínský odmítl podepsat dohodu zaručující nezávislost deníku Le Monde

Novináři a zaměstnanci deníku Le Monde žádají, aby Daniel Křetínský jako menšinový vlastník listu podepsal dohodu garantující nezávislost média. V manifestu publikovaném minulý týden také trvají na svém právu veta v případě, že by došlo ke změně v kontrole vydavatelství. Český miliardář odmítl dokument podepsat.
17. 9. 2019|

Americký miliardář Epstein čelí obviněním ze zneužívání dívek, hrozí mu doživotí

Americký miliardář Jeffrey Epstein, který se přátelil s nynějším republikánským prezidentem Donaldem Trumpem i bývalým demokratickým šéfem Bílého domu Billem Clintonem, je obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých dívek. Vyplývá to podle agentury AP ze zveřejněných dokumentů, které prokuratura předložila soudu. Epstein k obviněním u soudu prohlásil, že se necítí vinen. Případy, kterých je několik desítek, se staly přinejmenším v rozmezí let 2002 až 2005, a teoreticky za ně hrozí až doživotní vězení.
9. 7. 2019Aktualizováno9. 7. 2019, 20:33|

Soros a další miliardáři z USA žádají větší zdanění bohatých. „Amerika má morální zodpovědnost,“ tvrdí

Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to server BBC.
25. 6. 2019|

Rakety miliardáře Allena do kosmu z letadel startovat nebudou. Stratolaunch Systems končí

Americká společnost Stratolaunch Systems, za kterou stojí spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, končí činnost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čtyři blízké zdroje. Společnost vyvinula největší letadlo na světě s rozpětím křídel 117 metrů, které mělo sloužit jako nosič raket, a chtěla do vesmíru vyslat i člověka. Allen zemřel v říjnu 2018 ve věku 65 let.
3. 6. 2019|

Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose uskutečnila suborbitální let pro NASA

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického obchodního portálu Amazon Jeff Bezos, ve středu podnikla úspěšný suborbitální let pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Informoval o tom portál Space.com.
24. 1. 2019|

Rusové drželi prostitutku Nasťu Rybku, která dřív svědčila o korupci v Kremlu

Ruští vyšetřovatelé propustili běloruskou modelku a prostitutku Anastasii Vašukevičovou, známou jako Nasťa Rybka. Žena se ale musí pravidelně hlásit na policii, píše Interfax s odkazem na lidskoprávní organizaci Agora. Vašukevičová vzbudila pozornost jako ústřední postava aféry kolem někdejšího ruského vicepremiéra Sergeje Prichoďka a miliardáře Olega Děripasky.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 18:06|