TÉMA

LinkedIn

Čínské firmy dle Si Ťin-pchinga propadly kapitalismu. Peking se vrací k Maovi a masivně reguluje

Regulační zásahy do čínské ekonomiky nemají v nedávných dějinách země obdoby. Peking usměrňuje soukromé firmy, které dosud byly výkladní skříní čínského kapitalismu. Opatření sahají od pokut po zrušení vstupu na burzu. Srážejí hodnotu firem o miliardy dolarů a znejišťují investory.
15. 10. 2021|

Za únikem interních dokumentů Facebooku stojí bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová

Bývalá zaměstnankyně společnosti Facebook Frances Haugenová v neděli přiznala, že stojí za únikem interních studií, které byly základem pro sérii investigativních článků listu The Wall Street Journal (WSJ). Společnost Facebook zároveň obvinila, že opakovaně upřednostňovala zisk místo toho, aby zakročila proti projevům nenávisti a dezinformacím.
4. 10. 2021|

Kreml touží po kontrole nad kyberprostorem. Režim míří na západní i ruské sociální sítě

Rusko utahuje šrouby sociálním sítím a internetovým platformám. Moskva viní tato média z toho, že nedodržují zákony a diskriminují své ruské protějšky, dlouhodobě se proto snaží působení sociálních sítí v zemi regulovat. Rostoucí napětí vyústilo tento týden v ultimátum cenzurního úřadu Roskomnadzor. Ten pohrozil, že pokud Twitter nevyhoví do jednoho měsíce požadavkům na odstraňování zakázaných informací, které jsou dané zákonem, bude v Rusku zcela zablokován. Režim se ale v minulosti nebál zakročit i proti vlastním internetovým médiím jako třeba webu VKontaktě.
20. 3. 2021|

Aplikaci TikTok, které ve Spojených státech hrozí zákaz, by mohl převzít Microsoft. Trump by neměl námitky

Čínská společnost ByteDance začala předběžně jednat s technologickou firmou, která by zajistila, aby její aplikace TikTok mohla dál fungovat ve Spojených státech. S odvoláním na interní dopis zaměstnancům to uvedla agentura Reuters. ByteDance neupřesnila, o jakou firmu jde, zájem o tuto aplikaci pro sdílení krátkých videí ale vyjádřila americká společnost Microsoft. Prezident Donald Trump nyní potvrdil, že případná dohoda musí být sjednána do 15. září, jinak aplikaci TikTok v USA zakáže.
3. 8. 2020|

Hacker Nikulin je vinen, rozhodla porota v San Franciscu. Hrozí mu 30 let vězení

Porota v San Francisku uznala vinným Rusa Jevgenije Nikulina, který byl obžalován z hackerských útoků. Uvedla to agentura Bloomberg. Dvaatřicetiletého Nikulina vydalo do Spojených států předloni Česko po zadržení v jednom z pražských hotelů v roce 2016.
11. 7. 2020Aktualizováno11. 7. 2020, 09:24|

773 milionů ukradených hesel. Znají hackeři i vaše přihlašovací údaje k e-mailu?

V polovině ledna se na internetu objevil soubor, který obsahoval hesla k 773 milionům e-mailů. V balíku dat sice převažovala hesla ze starých krádeží, ale 140 milionů údajů je nových.
27. 1. 2019|