TÉMA

Martin Šulík

Zemřel Peter Simonischek. Hrál po boku Menzela i v komedii Toni Erdmann

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, byl jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.
31. 5. 2023|

V činžáku objeví koně. Slovenský režisér Šulík uvádí nový film, který má být hlavně něžný

Slovenský režisér a scenárista Martin Šulík uvádí ve čtvrtek do českých kin nový film Kůň. Vypráví o hledání vnitřní svobody, o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli muže, který ve svém bytě objeví koně, se představí Daniel Fischer.
15. 12. 2022|

Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.
16. 2. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 22:30|

Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.
30. 6. 2021|

Nový film s Miroslavem Krobotem získal dvě ceny ve Varšavě. Premiéra se ale odkládá

Dvě ceny na festivalu ve Varšavě dostal nový slovensko-český film Muž se zaječíma ušima. Režisér snímku Martin Šulík získal cenu za nejlepší režii, film zároveň ocenila i ekumenická porota festivalu. Nová komedie měla původně přijít do kin 5. listopadu, kvůli vládním opatřením se ale její premiéra odkládá.
19. 10. 2020|

Lidé se rozloučili s Jiřím Menzelem. Kolegové vzpomínali na pečlivého režiséra se smyslem pro humor

Zhruba tři stovky příznivců tvorby Jiřího Menzela se přišly naposledy rozloučit s tímto oscarovým režisérem. Své vzkazy a vzpomínku lidé zanechali v kondolečních knihách v pražském Rudolfinu. Podle posledního přání Menzela, který zemřel 5. září, rodina s veřejným pohřbem původně nepočítala. Vdova po filmaři se ale nakonec rozhodla pro uspořádání pietního shromáždění v reakci na velký zájem přátel, kolegů a fanoušků se se slavným tvůrcem rozloučit.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 17:01|

Krobotovi narostly zaječí uši. Šulíkův nový film se představuje trailerem

Muž se zaječíma ušima, desátý hraný film režiséra Martina Šulíka, vstoupí do českých kin 5. listopadu. Vyprávět bude příběh převráceného života i nevšedního vhledu – hlavní hrdina v podání Miroslava Krobota totiž získá neobvyklou schopnost slyšet lidské myšlenky. Tvůrci snímku, jenž vzniká v koprodukci České televize, nyní odtajnili trailer.
25. 8. 2020|

Miroslav Krobot díky zaječím uším uslyší i to, co by možná raději neslyšel

Miroslav Krobot, Oldřich Kaiser či Táňa Pauhofová se sešli v novém filmu slovenského režiséra Martina Šulíka. Tvůrce, který se českým divákům připomněl loni dramatem Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli, začal natáčet další snímek, komedii Muž se zaječíma ušima.
29. 4. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 19:02|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|