TÉMA

Česká filmová a televizní akademie

Do boje o Oscara zamířil za Česko film Bratři, který vypráví o Mašínech

Do boje o Oscara půjde za Českou republiku film Bratři. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie. S dalšími zahraničními snímky se pokusí dostat do finální nominace. Drama vypráví příběh bratrů Mašínových, kteří se v padesátých letech postavili se zbraní v ruce komunistickému režimu v Československu. Premiéru v tuzemských kinech bude mít snímek 26. října, širší nominace Oscar zveřejní 21. prosince.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 09:42|

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 11:18|

Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.
16. 2. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 22:30|

Nejvíc nominací na ceny Český lev mají filmy Zátopek a Okupace

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 29. ročník Českého lva. Nejvíc sošek, třináct, mohou získat dramata Zátopek a Okupace, jedenáct nominací má Muž se zaječíma ušima, o devět sošek pak bude usilovat Atlas ptáků. Přímo na tiskové konferenci k nominacím byla udělena cena filmových fanoušků a za nejlepší plakát, získal je Zátopek. Ceremoniál s vyhlášením vítězů bude přenášen 5. března živě na ČT1.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 12:37|

Český lev chce být nekorektně glamour. „Nikdy nejsou spokojeni všichni,“ láká moderátora Jiřího Havelku

Ceny Český lev za rok 2021 by měly být filmovým tvůrcům a hercům předány 5. března příštího roku. Večer se poprvé připravuje pod kreativní supervizí režisérky Terezy Kopáčové, moderování se tentokrát ujme Jiří Havelka. Ceremoniál opět v přímém přenosu nabídne Česká televize. Akademici letos posuzují přes osmdesát titulů.
2. 12. 2021|

Zátopek poběží za Oscarem. Čeští akademici ho vyslali do boje o americkou cenu

Česká filmová a televizní akademie se rozhodla vyslat do boje o Oscara snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Film přibližuje životní příběh čtyřnásobného olympijského šampiona Emila Zátopka. Do hlavní role obsadil Ondříček Václava Neužila, ženu slavného atleta, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:15|

Český lev donesl nejvíce nominací do Krajiny ve stínu, v televizních kategoriích se daří ČT

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) oznámila nominace na Českého lva. Nejvíce, tedy patnáct, jich získala černobílá Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Po čtrnácti nominacích si odnášejí dramata Havel a Šarlatán. Vítěze v celkem 19 kategoriích, v nichž se nově objevují nominace pro animovaný či krátký film, vyhlásí ČFTA 6. března v přímém přenosu České televize. Ta také ovládla nominace televizních kategorií.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 12:42|

Český lev rozdá ceny 6. března. Otevírá se krátkým, animovaným i televizním projektům

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zamíří po osmadvacáté do rukou filmových tvůrců v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostní ceremoniál bude tradičně vysílat Česká televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20:10. Moderátorem večera bude potřetí herec Václav Kopta.
7. 12. 2020|

Šarlatán prohlédne Oscara. Česko zastoupí ve filmových cenách drama Agnieszky Hollandové

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové bude bojovat o Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) letos rozhodovali mezi deseti hranými a dokumentárními filmy, které přihlásili jejich producenti. Oscarový shortlist bude zveřejněn 9. února 2021, nominace následují 15. března. Oscarové vítěze svět pozná 25. dubna.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 12:11|

Nominace Českého lva si přivlastnili Vlastníci. Dost zbylo i na Nabarvené ptáče a Staříky

Ve středu se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva za rok 2019. Seznam vede snímek Vlastníci s dvanácti nominacemi. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Jejich součástí jsou i nominace za nejlepší televizní počiny, ty budou zveřejněny 10. února. Sošky si vítězové převezmou 7. března v přímém přenosu České televize.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:09|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|