TÉMA

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Základní úrokovou sazbu snížila ČNB o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, informoval ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Banka tak zrychlila uvolňování měnové politiky, které zahájila v prosinci snížením sazeb o čtvrt procentního bodu. Koruna po rozhodnutí ČNB oslabila o více než půl procenta na hodnotu 25,10 Kč/EUR. ČNB také zhoršila výhled vývoje ekonomiky. Letos čeká růst HDP 0,6 %, v listopadu přitom předpokládala dvojnásobek. Odhad letošní inflace ponechala na 2,6 %.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 23:09|

Návrh ERÚ vzbudil zájem o informace o cenách energií. Experti radí vyčkat do konce měsíce a porovnat víc nabídek

Zájem Čechů o informace ohledně cen energií je v posledních dvou letech enormní, nicméně po úterním oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o zdražování ještě stoupl. Klienti by dle expertů na energetiku měli vyčkat, až budou nově regulované ceny dané, tedy do konce listopadu, poté se podívat na ceníky napříč trhem.
2. 11. 2023|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Změny sazeb DPH pocítí zákazníci kadeřnictví, ne ale všichni. Nakladatelé debatují o zlevnění knih

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty se významně projeví ve službách. Někde dokonce skokově. To se týká oborů, které politici během epidemie zařadili do nejnižší sazby – například kadeřníků nebo obuvníků. Vládní balíček je vrací do základní jednadvacetiprocentní sazby. Koncoví zákazníci to ale ve všech provozovnách nepocítí stejně. Řada menších podnikatelů totiž DPH neplatí. Změny by se měly dotknout také oblasti kultury. U knih má být nově DPH nulová. Naopak vyšší daní má být zatíženo vstupné do divadel nebo na koncerty.
19. 5. 2023|

Výrobci nápojů se přeli o nulovou spotřební daň na víno

Je to spíše hon na čarodějnice a stáváme se teď rukojmím veškerého průmyslu, uvedl v pořadu Události, komentáře k diskuzi o spotřební dani na tichá vína prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Dodal, že argumenty jsou na straně vinařů a jsou relevantní. Je ale otevřen debatě. Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník podotkl, že v alkoholovém průmyslu jsou nerovné podmínky pro podnikání. Diskriminační přístup ke zdanění alkoholu podle něj pokračuje už několik let.
13. 5. 2023|

Soudržnost Západu je silná, Putinovi se povedlo nás spojit, zaznělo k výročí ruské invaze v Událostech, komentářích

Svět si připomněl již rok ode dne, kdy Rusko otevřeně zaútočilo na Ukrajinu. Drží západní státy v době války při sobě? Jak se bude Rusko jako země vyvíjet dále a jak bude konflikt pokračovat? Jak by měl vypadat proces s válečnými zločinci? I o tom v Událostech, komentářích hovořili bývalá soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Ivana Janů, bezpečnostní analytik z Univerzity Karlovy Vlastislav Bříza, místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.
25. 2. 2023|

Příští rok nevidím optimisticky, říká k ekonomické situaci Jiří Belinger. Výzvy pro firmy budou značné, míní David Havlíček

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezikvartálně poklesla o dvě desetiny procenta. Podle řady analytiků a podnikatelů je Česko v recesi. Za zhoršující se kondicí celého hospodářství stojí zejména menší útraty domácností. Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Jiří Belinger nevidí ekonomickou situaci v příštím roce optimisticky. S tím souhlasí i majitel Jablotronu Dalibor Dědek. Zhoršení ekonomické situace však podle něj může vést k „pročištění podnikatelského světa“. „Může to být největší výzva, před kterou stojíme,“ prohlásil ekonom a člen NERV David Havlíček v Událostech, komentářích.
2. 12. 2022|

Pivo už levné nebude. V centru Prahy letos přesáhne cena za půllitr 70 korun

Listopad přinesl další zdražení piva. K výrobcům, kteří navyšovali ceny, se přidal Budějovický Budvar. U půllitru to může znamenat i dvě koruny navíc. Výroba piva je totiž náročná na spotřebu energií.
6. 11. 2022|

Pětina firem plánuje propouštět. Ohroženy jsou hlavně energeticky náročné obory

Zhruba každá pátá firma v Česku plánuje na přelomu roku propouštět. Vyplývá to z vyjádření Hospodářské komory, Svazu průmyslu i Asociace malých a středních podniků. Hlavním důvodem jsou drahé energie. Potíže mají hlavě energeticky náročná odvětví jako pekárny, sklárny nebo hutě. Propouštět se už ale začalo i v jiných oborech.
30. 10. 2022|

Ministerstvo průmyslu povolí teplárnám topit i jinak než plynem. Teplota zůstává neměnná, ujistil Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí situaci předcházení stavu nouze v teplárenství. Znamená to, že od 5. září budou moci teplárny používat bez rizika pokut jiné palivo než zemní plyn, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vláda se také zabývala možností založit státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 18:37|

Regulujte ceny energií, vyzvaly kraje vládu. Je třeba směřovat k zastropování v rámci EU, řekl Fiala

Asociace krajů vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Udělat by to měla od začátku roku 2023, apeloval v pátek jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Návrh asociace podpořili všichni hejtmani, úsporný tarif podle nich není řešením. Opozice se s požadavky krajů ztotožňuje. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na unijní úrovni. Už jednal s předsedkyní Evropské komise a vyjednává podporu dalších zemí.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 18:43|

Úřady chtějí zakročit proti neadekvátním zálohám na energie. Může jít o nekalou praktiku

Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu v čele s ministrem Jozefem Síkelou (za STAN) a předsedou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislavem Trávníčkem potvrdili, že resort prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům adekvátní zálohy.
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 22:58|

Jednání o růstu platů pro letošek skončilo bez dohody. Zvýšíme je od ledna, vzkázal Jurečka

Jednání lídrů vládních stran a odborů o růstu platů ve veřejné sféře skončilo neúspěchem. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) přesto po schůzce uvedl, že od ledna slíbil pět procent navíc lékařům, pedagogům nebo sociálním pracovníkům. To ale odbory považují za nedostatečné. Požadovaly růst už od 1. srpna nebo 1. září. Devět odborových svazů zůstává ve stávkové pohotovosti. Lídři koaličních stran by se znovu měli sejít s odbory na konci srpna.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 22:50|

Češi pomáhají Ukrajině. Ve sbírkách už se vybralo více než 150 milionů korun

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se v České republice, v níž dlouhodobě žije početná ukrajinská menšina, strhla vlna solidarity a konkrétní pomoci. Prezentovaly ji mimo jiné ministerstvo vnitra, neziskové a humanitární organizace či lidé napříč společností.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 21:13|

Pokud budeme nějaké kompenzace vyplácet, zaměříme se na určité podnikatele, řekl Síkela

Pokud stát bude podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nějaké kompenzace vyplácet, zaměří se na podnikatele, kteří si bez takové pomoci těžko poradí. Zároveň by měli prokázat životaschopný podnikatelský model, aspoň částečně uzpůsobený na aktuální podmínky trhu. Ministerstvo průmyslu a obchodu za bývalého vedení Karla Havlíčka (ANO) rozdávalo podle Síkely podporu velmi neúčelně. Pokud to nebude absolutně nutné, stát už peníze nebude poskytovat plošně, oznámil.
13. 1. 2022|

Pivovary i hospody jsou opatrně optimistické. Léto je dobré, ale co podzim?

Češi se opět vrací k pití točeného piva, za červen už tuzemské hospody vyčepovaly téměř stejné množství jako ve stejném období před pandemií. Celkově ale za první pololetí vyrobily pivovary o téměř 550 tisíc hektolitrů méně než vloni. Ztrátu částečně vykompenzoval rostoucí export. Český svaz pivovarů a sladoven očekává, že situace se bude dál zlepšovat. Pokud ovšem na podzim nepřijdou další omezení.
4. 8. 2021|

Vláda se konečně řídí zákony, tvrdí podnikatelé po ohlášeném otevření restaurací. Opozice je i tak kritická

Radost z úplného otevření restaurací již od pondělí cítí zástupci podnikatelů, jichž se aktuální rozhodnutí vlády týká. Zároveň hovoří o tom, že vláda podle nich nyní začíná respektovat zákony, viní ji ale, že v minulých týdnech jimi pohrdala. Podle Luboše Kastnera z Českého gastronomického institutu by nemělo být otevření restaurací epidemicky problematické, protože incidence se již blíží hodnotě, při níž vláda chtěla vnitřní prostory restaurací otevřít tak jako tak.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 15:03|
Doporučujeme

Firmy váhají s investicemi. Peníze ukládají a čekají na konec nejisté sezony

Až covidová epidemie zvrátila trend, který začal po roce 1989. Vklady firem v bankách tak loni v červenci byly poprvé vyšší než čerpané úvěry. A potvrzují to i poslední známé údaje z letošního února. Převis činil 107 miliard korun. Analytici upozorňují, že tato vyčkávací taktika mnohých firem je vzhledem k situaci na trhu pochopitelná, ale s přihlédnutím ke konkurenci by neměla trvat příliš dlouho.
9. 4. 2021|

Nově nakažených covidem v Česku ubývá. V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Testy ve středu odhalily 7208 nakažených covidem, v mezitýdenním srovnání je to asi o 1600 případů míň, proti úterý počet nových případů klesl o 1422. Březen je však podle počtu mrtvých s covidem zatím nejtragičtější měsíc, zemřelo už 5779 lidí, tedy asi o osm set více než v dosud nejhorším listopadu. Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z prvního stupně a předškoláci, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v polovině dubna zahájit registraci k očkování proti covidu pro lidi od 65 do 69 let, původně měla začít už po Velikonocích.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 21:46|

Podnikatelé a odbory vyzvali sněmovnu ke schválení kurzarbeitu

Organizace zaměstnavatelů a odbory vyzvaly sněmovnu, aby se urychleně dohodla na kurzarbeitu a schválila ho. Pokud by se zákon do konce roku nestihl přijmout, žádají podnikatelé a odboráři vládu o prodloužení programu Antivirus. Uvedli to šéfové Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů, Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Kurzarbeit upravuje novela o zaměstnanosti. Sněmovna ji začala projednávat začátkem října.
2. 12. 2020|

Podle Fialy čtvrtkem skončí diskriminace malých prodejců. Kubek tvrdí, že rozvolnění je předčasné

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru. Čtvrtkem podle předsedy občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti museli mít do nynějška zavřeno. I podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o příjatelný kompromis. Současný stav naopak kritizuje Česká komora fitness.
29. 11. 2020|

Zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby prodloužila program Antivirus B v nezměněné podobě

Zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby do konce roku prodloužila program Antivirus B v nezměněné podobě. Může podle nich pokrýt zásadní výpadek lidí ve firmách, který už není možné změnit například reorganizací provozů, informovaly Svaz průmyslu a dopravy, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Program na podporu podnikatelům spouští nyní také ministerstvo zahraničí. Pomoci má těm, kterým epidemie komplikuje mezinárodní jednání či spolupráci se zahraničními pracovníky.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 12:11|
Události komentáře

Důležitá je důvěra lidí, aby se nebáli utrácet, míní šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu

Vláda zavřela restaurace, zároveň ve středu schválila řadu kompenzací podnikatelům, kterých se uzavření kvůli koronaviru dotklo. O podpoře pro osoby samostatně výdělečně činné se bude jednat v pátek. „Situaci průběžně sledujeme a pokud budeme vědět, že se dostává nějaký obor do problémů, tak okamžitě zareagujeme,“ ujistil v Událostech, komentářích České televize ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je důležité obnovit důvěru u spotřebitelů. Díky tomu by se pak lidé nebáli utrácet, což by pomohlo ekonomice.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 15:46|

Restaurace by měly více dbát na opatření proti nákaze, říká expert

Stravovací zařízení by měla více dbát na dodržování opatření proti šíření koronaviru, aby vláda nerozhodla o jejich opětovném uzavření. Obavy ze zpřísnění opatření vyvolalo i jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví, uvedl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Smysl by podle něj dávalo snížení kapacity restaurací, dodržování bezpečnostních odstupů a nabádání lidí k používání dezinfekce. Podniky by se měly znovu více zaměřit na přípravu občerstvení s sebou, uvedl.
22. 9. 2020|