TÉMA

Ochrana osobních údajů

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

Meta dostala rekordní pokutu 1,2 miliardy eur za porušování ochrany osobních dat v EU

Americká společnost Meta Platforms dostala v Evropské unii pokutu 1,2 miliardy eur (více než 28 miliard Kč) za odesílání informací o uživatelích do Spojených států prostřednictvím své sociální sítě Facebook, a to v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů. Je to nejvyšší pokuta, jaká kdy byla v Unii za podobné prohřešky uložena. Podle médií to v pondělí uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Společnost se proti rozhodnutí hodlá odvolat.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:02|

Při loňském rozesílání roušek seniorům porušila ministerstva ochranu údajů, uvedl iRozhlas

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným, uvedl v pátek server iRozhlas.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové (oba ČSSD) loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 17:14|

Amazon dostal v EU pokutu 746 milionů eur za slabou ochranu osobních údajů

Americký internetový prodejce Amazon dostal od Evropské unie pokutu 746 milionů eur (19 miliard korun) za předávání osobních údajů v rozporu s pravidly pro jejich ochranu, známými pod zkratkou GDPR. Společnost to uvedla v podrobné zprávě o hospodaření, kterou veřejně obchodované firmy ve Spojených státech musejí povinně předkládat Komisi pro cenné papíry (SEC).
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 15:16|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Policie začne hlídat dodržování karantény. Někteří právníci ale varují před problémem s ochranou osobních údajů

Policie začne dohlížet na to, aby lidé neporušovali karanténu, pokud ji mají nařízenou kvůli podezření, že se mohli nakazit covidem-19. Zatím ale policisté nevědí, jak na to. Chtějí podrobné pokyny od ministerstva vnitra. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že ve středu bude jednat vedení policie s hygieniky, z čehož by měla konkrétní metodika vzejít. Ministr ujistil, že je vše v pořádku, pokud jde o ochranu osobních údajů, s tím však nesouhlasí někteří právníci.
23. 3. 2021|

Výslovně odmítnout, jinak je souhlas automatický. Proces sdílení lékových záznamů kritizují pacienti i lékaři

Od 1. prosince bude účinnná rozsáhlá novela o léčivech, jejíž součástí je sdílení informací o lécích pacientů. Už teď mohou lidé přístup do takzvaných lékových záznamů lékařům odmítnout. Pokud to neudělají, bude se automaticky počítat s tím, že dávají souhlas. V praxi lékaři a lékárníci začnou informace sdílet v červnu. Automatický souhlas se sdílením se nelíbí pacientským organizacím i lékařům. Bojí se především úniku citlivých informací. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že systém zjednodušuje práci lékařům i lékárníkům.
1. 12. 2019|

Google podle Francie porušil pravidla GDPR. Na pokutě zaplatí přes miliardu korun

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů CNIL vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu 50 milionů eur (téměř 1,3 miliardy korun). Důvodem jsou podle úřadu pochybení při nakládání s osobními údaji uživatelů.
21. 1. 2019|