TÉMA

Palác

Kunětická hora se otevírá naplno. Obnova hradního paláce je hotová

Na Kunětické hoře skončila obnova hradního paláce. Opravy nejstarší části památky navázaly na práce na sousedním Jurkovičově paláci. Ty skončily před dvěma lety. Veřejnosti se nyní hrad otevře naplno. V některých jeho prostorách se návštěvníci ocitnou v novodobé historii vůbec poprvé.
5. 5. 2023|

Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.
1. 4. 2023|

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje, dělníci dokončují podkladovou desku vyhořelého křídla

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a budují se kanály pro rozvody technologií. Dělníci se chystají na opravu ocelových konstrukcí. Kompletní rekonstrukce paláce začala před rokem a potrvá do roku 2025. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun. Křídlo paláce vyhořelo v říjnu 2008.
28. 2. 2023|

Karel III. má sídla po celé Evropě, od Londýna po Sedmihradsko

Nový britský král Karel III. má po celém Spojeném království řadu paláců a panství, ke kterým má vřelý vztah. Po smrti královny Alžběty II. získal mnohá nová panství, která se pojí s funkcí panovníka, a musí se proto i přestěhovat. Naopak jiná sídla musí přenechat novému korunnímu princi, svému synu Williamovi, píše agentura AFP.
15. 9. 2022|

Skončila oprava barokního Clam-Gallasova paláce. Poprvé se otevře na konci září

Pražský magistrát dokončil rekonstrukci barokního Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí. Trvala od roku 2018 a vyšla zhruba na 569 milionů korun s DPH. Obnovenou památku otevřeli zástupci města, veřejnosti se ale poprvé otevře 28. září. V příštím roce pak dostane prostory k dispozici Muzeum města Prahy (MMP), které tam zřídí expozice věnované barokní Praze. V přízemí paláce plánuje město restauraci nebo obchody.
6. 9. 2022|

Po pěti stech letech nabízí hrad Cornštejn opět výhledy do okolí

Zřícenina hradu Cornštejn na Znojemsku nabízí návštěvníkům novou vyhlídku. Umístěna je na takzvaném novém paláci, části hradu postavené na počátku patnáctého století. Zpřístupnění vyhlídky společně se sanací přišlo na necelé čtyři miliony korun. Jihomoravské muzeum ve Znojmě získalo dotaci od kraje.
30. 6. 2022|

Je odstrojený, demolice ho ale nečeká. Palác Elektrických podniků prochází miliardovou rekonstrukcí

Téměř jako před odstřelem vypadá nyní jedna z dominant pražských Holešovic – funkcionalistický palác Elektrických podniků. Ve skutečnosti ale prochází celkovou rekonstrukcí. Podle architektů i památkářů jsou ovšem opravy prvorepublikových staveb často náročnější než obnova staveb starých několik staletí. Odborníci s nimi mají málo zkušenosti, setkávají se někdy i s neznámými či nekvalitními materiály a technologiemi, z nichž mnohé neumějí obnovit.
21. 3. 2019|

Obchody, kanceláře, kinokabaret. Po dvaceti letech se v centru Brna opět otevře pasáž Jalta

Po téměř dvou desítkách let se v dubnu znovu pro veřejnost otevře funkcionalistický palác Jalta na brněnském Dominikánském náměstí. V současnosti v prostorách dělníci dokončují rekonstrukci, která investory přišla přibližně na 120 milionů korun. Dalších 110 milionů zaplatili městu v roce 2016 jako kupní cenu.
21. 1. 2019|