TÉMA

Margaret Atwoodová

Jak by vypadal život v totalitním Irsku, líčí dystopický vítěz britské literární ceny

Letošní britskou Bookerovu cenu za román získal irský spisovatel Paul Lynch. Šestačtyřicetiletý autor zaujal knihou Prophet Song (Píseň proroka), v níž představil dystopickou vizi Irska v sevření totality. Inspiroval se problémy současného světa. Podle poroty ve vítězné próze vylíčil strhující a konfrontující portrét země i jedné obyčejné rodiny na pokraji katastrofy.
27. 11. 2023|

Filmová upoutávka týdne: Neviditelný muž od Wellse inspiroval nový příběh s Elisabeth Mossovou

Jak by se asi zachoval člověk, který by dosáhl neviditelnosti? Tak jako v příběhu H. G. Wellse, který vyšel už v roce 1897, i v letošním snímku nazvaném Neviditelný se pro takového člověka stává nezvyklá schopnost nástrojem, který zneužívá. V případě aktuálního filmu vyvolává teror vůči své bývalé partnerce v podání Elisabeth Mossové. V kinech se dílo představí už v březnu.
9. 2. 2020|

Prestižní Bookerovu cenu získaly Atwoodová a Evaristová. Na jen jedné vítězce se porota neshodla

Prestižní literární Bookerovu cenu letos získaly Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová. Pondělní oznámení dvojice vítězů zdůvodnila podle agentury AP porota tím, že se nemohla shodnout na jediném laureátovi. Pro Atwoodovou je to již druhá Bookerova cena, tu první získala v roce 2000 za román Slepý vrah.
14. 10. 2019|

Recenze: Alias Grace baví všechny sultány světa, tedy i nás

Proslulá kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová byla léta zaujata ději, k nimž došlo v její vlasti v 19. století a v nichž hrály podstatnou roli dvě konkrétní ženy. Z těchto setkání s minulostí se zrodil i historický román Alias Grace.
21. 1. 2019|