TÉMA

Účetnictví

Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu

Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|

Žalobce žádá v kauze otce a exmanželky Radka Březiny nepodmíněné tresty. Rozsudek padne ve čtvrtek

Státní zástupce opět navrhl v kauze otce a exmanželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, nepodmíněné tresty. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy takzvané praní špinavých peněz, jim hrozí tři až osm let vězení. Pro Vladimíra Březinu i Stanislavu Kudlejovou chce žalobce trest vězení okolo 5,5 roku. Obhajoba u zlínského okresního soudu, který se případem už potřetí zabývá, žádá zproštění obžaloby. Vinu Březina s Kudlejovou popřeli. Rozsudek vynese soud ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

30 let zpět: Národní knihovna potřebuje peníze

Národní knihovna v Praze se počátkem 90. let dostala do finančních problémů. Její vedení bylo nejprve nařčeno ze zpronevěry 13 milionů, později se ukázalo, že šlo o chybu v účetnictví. Z potíží měla instituci pomoci Melonova nadace. Ta měla podle plánu knihovně mimo jiné pomoci postavit novou budovu a vybudovat automatizovanou knihovní síť.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 3. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Opomenutí tří zámeckých knihoven vytkl památkářům kontrolní úřad. Chyby našel i v zakázkách

Národní památkový ústav (NPÚ) v letech 2017 až 2019 podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) chyboval v účetnictví. Nevedl v něm například dvě nemovitosti v pořizovací ceně 96 milionů korun nebo při inventarizaci nezjistil, že má ve správě tři nově získané zámecké knihovny. Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že našel chyby také v zadávání veřejných zakázek, v nákupu služeb či evidenci kulturních předmětů, i když některé nedostatky NPÚ napravil během kontroly. Památkový ústav se ale proti tvrzení kontrolního úřadu ohradil, formulace závěrů jsou podle něj nepřesné a zobecněné.
12. 7. 2021|

Bidenův syn Hunter přiznal, že ho úřady vyšetřují kvůli daním

Hunter Biden oznámil, že čelí vyšetřování prokuratury státu Delaware. Jeho právníci se o vyšetřování prý dozvěděli v úterý. Syn nastávajícího amerického prezidenta Joea Bidena je pod drobnohledem amerických úřadů v souvislosti s daňovými záležitostmi. Detaily investigace ale jeho tým advokátů ani prokurátoři nezveřejnili.
10. 12. 2020|

Vláda uvolnila 150 milionů na vakcíny a schválila přípravu kanálu Dunaj–⁠Odra–⁠Labe

Vláda uvolnila 150 milionů korun na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. První dodávka by měla přijít před koncem roku. Ministři projednali materiál, podle kterého začnou přípravy první části vodního koridoru Dunaj–⁠Odra–⁠Labe. Ministerstvo dopravy navrhlo zahájit přípravu úseku na Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi zhruba za 15 miliard korun. Opozice i ekologické organizace záměr ostře kritizují. Původně se měla vláda věnovat i rozpočtu, na program se ale tento bod dostal omylem.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 21:31|

Burzy v USA vyřadí firmy nedodržující účetní normy. Opatření se dotkne i Číny

Firmy z Číny a dalších zemí, které nebudou dodržovat americké účetní normy, budou na konci příštího roku vyřazeny z akciových trhů ve Spojených státech, uvedl podle agentury Reuters americký ministr financí Steven Mnuchin.
11. 8. 2020|

Univerzita se kvůli Balabánově „čínské“ aféře obrátila na policii, zda nedošlo k podvodu

Vnitřní kontrola účetnictví Univerzity Karlovy zatím neobjasnila, na co šly peníze od čínského velvyslanectví při sporném financování česko-čínských konferencí. Audit dosud nenašel žádný přesun peněz mezi univerzitou a čínskými úřady ani mezi školou a firmou akademika Miloše Balabána, která údajně peníze na akce od Číňanů dostala. Univerzita proto odeslala zástupcům firmy výzvu k vysvětlení. Obrátila se také na policii kvůli podezření ze spáchání podvodu.
29. 11. 2019|

Ministerstvo financí vykázalo neexistující pohledávky spojené s penězi z EU, ukázala kontrola NKÚ

Ministerstvo financí (MF) vykázalo v účetnictví za rok 2017 neexistující pohledávky spojené s evropskými penězi. Další nedostatky se týkaly vykazování peněžních toků z provozní činnosti ministerstva. Vyplývá to z pondělí zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle ministerstva se zjištěné nedostatky týkají pouze vykazování jistých položek, nezpůsobily však finanční ztrátu nebo nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky a s majetkem státu, uvedlo MF v reakci.
18. 3. 2019|

Právní služby bez smlouvy a chyby za tři miliardy. NKÚ prověřil ministerstvo zdravotnictví

V účetní závěrce ministerstva zdravotnictví za rok 2017 byly nesprávnosti za 3,2 miliardy korun. Většina údajů v závěrce je ale spolehlivá. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Chyby se týkaly například některých závazků, předfinancování projektů dotovaných EU nebo nastavení výpočtu u některých položek účetnictví. Ministerstvo v pondělí reagovalo, že přijalo opatření, která by měla všechny nedostatky odstranit.
11. 3. 2019|

Přes 290 tisíc firem nezveřejňuje své hospodaření. Novela zákona má zavést tvrdé postihy

Své hospodaření nezveřejňuje více než 290 tisíc firem. Doposud neodevzdaly účetní závěrku za roky 2016 ani 2017. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF. Přísnější pravidla pro zveřejňování by chtěla zavést novela zákona o obchodních korporacích. Tu teď čeká první čtení ve sněmovně. Podle ní by společnostem mohlo hrozit až zrušení, pokud své účetnictví nezveřejní. Její kritici ale varují, že novela v současné podobě transparentnost firem nezvýší.
21. 1. 2019|