TÉMA

Trilobit

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Hlavní cenu Trilobit 2020 získali herci Schmitzer a Mrkvička za výkon ve filmu Staříci

Herci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička obdrželi v sobotu Hlavní cenu Trilobit 2020 za své role ve filmu Staříci. Ocenění uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec a dětský lékař Vladimír Pucholt žijící v Kanadě.
25. 1. 2020|

Tyranosaurus mezi trilobity. Paleontologové objevili v Austrálii obří fosilii

Nově popsaný druh trilobita byl podle jeho objevitelů prvohorní obdobou tyranosaura – podle něj také dostal jméno. Vědci jeho exemplář našli na Klokaním ostrově v Jižní Austrálii.
16. 6. 2019|

Čechoslováci v gulagu. Hlavní cenu Trilobit získal dokument o krutosti sovětské moci

První letošní bilancování české kinematografie za rok 2018 – v Berouně se už po dvaatřicáté udělovaly audiovizuální Ceny Trilobit. Hlavní cenu si odvezla režisérka Marta Nováková. Její trilogie Čechoslováci v gulagu připomíná tragickou historii Čechů a Slováků, kteří na vlastní kůži pocítili krutost sovětské moci v první polovině dvacátého století.
20. 1. 2019|