TÉMA

Atény

Na libyjských záplavách se podílela klimatická změna. Srážky byly o polovinu silnější, tvrdí vědci

Podle vědců byly nedávné záplavy v Libyi kvůli klimatické změně až padesátkrát pravděpodobnější. Domnívají se totiž, že emise skleníkových plynů vyvolaly až o polovinu silnější srážky, než je v tomto období běžné. Před více než týdnem způsobila záplavy silná bouře a mohutné deště, kvůli kterým se protrhly dvě přehrady u města Darná. Humanitární situace je v zasažené oblasti velmi špatná, lidé navíc stále nacházejí další těla obětí.
20. 9. 2023|

V Řecku se šíří požáry, v parku Dadia našli osmnáct těl. Na předměstí Athén začala evakuace

V lesích v řeckém národním parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno osmnáct spálených těl. Situace se zkomplikovala v přístavním městě Alexandrupoli, kde musely být časně ráno kvůli požárům evakuovány desítky pacientů z nemocnice na trajekt. Úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Athén. Do Řecka v úterý odjel tým českých hasičů.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 21:34|

Řekové protestují kvůli nehodě vlaků, v Aténách policie použila slzný plyn

Život v Řecku ochromily protesty řady odborových svazů, které se připojily k týdenní stávce zaměstnanců železnic, jež vypukla po srážce vlaků s 57 oběťmi z 28. února. Lidé vyšli do ulic v řadě měst, včetně Atén či Soluně, podle agentury AFP po celé zemi demonstruje na čtyřicet tisíc lidí. K manifestacím za bezpečnou dopravu se přidaly i demonstrace za rovné příležitosti žen v den jejich mezinárodního svátku. V Aténách policie použila slzný plyn proti radikálům, kteří po demonstraci házeli kameny a Molotovovy koktejly.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:43|

Řekové demonstrovali kvůli vlakovému neštěstí, počet mrtvých se blíží šedesáti

V Řecku se konaly protesty kvůli úternímu vlakovému neštěstí. Demonstranti kritizovali vládu za špatný stav železniční infrastruktury, který podle nich k nehodě přispěl. Zaměstnanci železnic ve čtvrtek celý den stávkovali, protest později rozšířili i na pátek. Ve čtvrtek se k nim přidali také zaměstnanci aténského metra. Počet obětí tragédie vzrostl na 57, šest lidí je na jednotce intenzivní péče. Dál pohřešováno je zhruba šest desítek lidí. Vláda vytvoří komisi expertů, která vyšetří příčiny srážky vlaků.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 21:54|

„Tuto kapitolu můžeme uzavřít.“ Po dvanácti letech končí evropský dohled nad řeckým hospodařením

Evropská komise oficiálně ukončila zpřísněný dohled nad hospodařením řeckého státu. Ten měl zajistit zavedení reforem, které Řecko slíbilo výměnou za úvěrovou pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle premiéra Kyriakose Mitsotakise Řecko získá díky ukončení zpřísněného dohledu větší svobodu v hospodářské politice.
20. 8. 2022|

Teplé moře, čisté nebe, občas medikán. Řecké klima se ovšem také mění

Středomořské klima s horkými a slunečnými léty, která trvají podstatně déle než v Česku, a samozřejmě teplé moře jsou hlavní důvody, proč každoročně vyráží mnoho turistů do Řecka. Tamní podnebí má ale i několik zvláštností.
30. 7. 2022|

Partnerku novináře Prataseviče Sapegaovou poslal běloruský soud na šest let do vězení

Šest let vězení uložil běloruský soud Sofiji Sapegaové, ruské přítelkyni běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Informovaly o tom ruské tiskové agentury TASS a Interfax. Běloruské úřady ženu zadržely loni v květnu spolu s žurnalistou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 16:10|

Německo jedná s Ukrajinou o bezpečnostních zárukách. Papež mluvil o slabosti OSN

Spojené státy dodají na Ukrajinu další protitankové rakety Javelin. Kyjev oslovil Česko a Slovensko ohledně možnosti oprav poškozené techniky. Předseda Evropské rady Charles Michel připustil, že po zákazu dovozu ruského uhlí bude EU muset zakázat i ropu a plyn. Nizozemsko zadržuje jachty oligarchů a další země vyhošťují ruské diplomaty. Budapešť si naproti tomu předvolala ukrajinského velvyslance. Německo vede důvěrná jednání s Kyjevem o bezpečnostních zárukách.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:16|

Přívaly sněhu ochromily části Řecka i Turecka. Istanbulské letiště už zčásti funguje

Přívaly sněhu dál komplikují život v řadě oblastí Řecka a Turecka. Řecká vláda na úterý a středu vyhlásila volno v šesti regionech země včetně Atén či Kréty pro lidi, kteří nezajišťují základní služby. V Turecku až v úterý odpoledne a zatím jen částečně obnovili provoz mezinárodního letiště v Istanbulu, kde byly odlety a přílety kvůli sněhu zastaveny od pondělního večera. Vánice potrápila i dvojici Čechů, kteří tráví dovolenou na Kypru. Na pomoc jim v úterý museli přispěchat záchranáři.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 16:09|

Itálie vrátila Řecku fragment z Parthenónu. Polovina reliéfů nadále zůstává v Londýně

Italská Sicílie Řecku dlouhodobě zapůjčila fragment jeho parthenónského reliéfu starého dva a půl tisíce let. Atény doufají, že to podpoří snahy o navrácení velké části této památky z Velké Británie. Ta mramorové vlysy uchovává v Britském muzeu, které ale výzvy k vrácení opakovaně odmítá.
12. 1. 2022|

Krátce po dohašení všech ohnisek vypukly v Řecku další požáry, úřady mluví o žhářství

V Řecku na jihu ostrova Euboia a v aténském regionu Attika vypukly dva rozsáhlé požáry, proti kterým zasahovaly stovky hasičů. Ohně v regionu Attika, v okolí obce Vilia, zničily několik stavení, na jihu ostrova Euboia způsobily výrazně menší škody na majetku, uvádí řecká média. Rozšířily se mimo jiné díky relativně silnému větru. Řecku s hašením pomáhají hasiči z Rumunska a Polska. Za posledních 24 hodin v zemi vypuklo 31 lesních požárů.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:57|

„Cítím hněv, nic jiného.“ Rozzlobení Řekové vyšli do ulic kvůli ohnivé katastrofě

Kvůli přetrvávajícím požárům v Řecku vyšli lidé do ulic. Vládě vyčítali nezvládnutí situace a nedostatečnou pomoc. A přestože se do hašení zapojilo přes dvacet států včetně Česka, oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu. Plameny spálily za posledních deset dnů přes padesát tisíc hektarů porostu, celkově už však přes sedmdesát a tisíce obyvatel kvůli nim musely opustit své domovy. Řecký premiér se za situaci omluvil a slíbil finanční pomoc.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:16|

Česko pomůže Řecku s hašením. Dva lidé tam zemřeli, oheň zabíjel i v Itálii

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí poté, co se opět rozhořel les asi dvacet kilometrů severně od města. Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Česko vyšle na pomoc konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, jeden vrtulník už hasí v sousední Albánii. Dva mrtvé hlásí Itálie. Také turecké úřady evakuovaly dalších šest vesnic poblíž města Milas v turisticky oblíbené provincii Mugla na jihozápadě země. Obavy vzbudil lesní požár nedaleko uhelné elektrárny.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:14|

Lidé v Aténách nemají vycházet, město zahalil hustý kouř z lesních požárů

Řecké úřady vyzvaly obyvatele a návštěvníky Atén, aby kvůli silnému kouři z okolních lesních požárů nevycházeli ven. Pokud ven musí, měli by si nasadit respirátor. Řecké hlavní město zahalil silný kouř způsobený lesními požáry, které v úterý odpoledne vypukly na severu Atén. S požáry bojuje přes pět set hasičů, letadla a vrtulníky. S ohněm zápasí také Turecko, Albánie, Chorvatsko či Kosovo.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 22:08|

Tisíce lidí uprchly před požárem u Atén, řecké památky kvůli extrémnímu horku omezují otevírací dobu

Území několika obcí severně od Atén zachvátil velký požár. Své domovy musely opustit tisíce lidí, evakuovány byly i děti z letních táborů. V Řecku vrcholí jedna z nejhorší vln veder za poslední desetiletí a v Aténách teploty vystoupaly na 42 stupňů. Úřady omezily návštěvní dobu Akropole a dalších památek. Požáry dál sužují mimo jiné také Turecko.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 20:48|

Řecká policie dopadla dvojku tamního neonacistického hnutí. Na útěku byl od loňského října

Řecká policie dopadla druhého nejvyššího představitele neonacistického hnutí Zlatý úsvit. Christos Pappas byl na útěku od loňského října. Patří mezi desítky členů strany, kteří byli loni v Aténách odsouzeni v procesu kolem ubodání rappera a levicového aktivisty Pavlose Fyssase. Papppas si má odsedět třináctiletý trest.
3. 7. 2021|

Řecku chybí pracovníci v cestovním ruchu, pro ekonomiku je přitom klíčový

Řecko se potýká s nebývalým nedostatkem sezonních pracovníků v turismu, a to i přes to, že země má nejvyšší míru nezaměstanosti v Evropské unii. Ekonomové varují, že vzhledem k velikosti sektoru mohou případné problémy negativně dopadnout na celou ekonomiku, která se stále vzpamatovává z vleklé finanční krize.
30. 6. 2021|

Migrace do Evropy začíná být znovu tématem. Vedle Řecka ji řeší i Španělsko nebo Itálie

Po dlouhé době se na summit Evropské unie dostává téma migrace. Řešit ji chtějí hlavně jihoevropské státy. Znepokojují je aktuální unijní statistiky, podle kterých po delším období klidu způsobeném uzavřením hranic kvůli pandemii stoupá počet migrantů nelegálně mířících do Evropy.
24. 6. 2021|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|

Jedinečné budapešťské metro slaví 125 let. Bylo jedním z prvních, inspirovalo svět

Když je někdo druhý na světě, často se na něj poněkud zapomíná. Snad každý ví, že první metro na světě měl Londýn. Kdo byl po něm, nejenže není už tak dobře známé, navíc je to trochu sporné. Když ale zúžíme vymezení metra na čistě podzemní dráhu s vlaky s vlastním pohonem, narazíme na Budapešť. Dnes jezdí pod maďarskou metropolí čtyři podzemní linky, ta nejstarší se od zbylých výrazně odlišuje. V provozu je od roku 1896, zcela specifické jsou její vozy i podoba stanic.
2. 5. 2021|

Pandemie ve světě: V Německu klesá počet nakažených, Izrael chystá omezení pro neočkované

Německo označilo Českou republiku za oblast s mutacemi koronaviru, uvedla to agentura ČTK s odkazem na diplomatické zdroje. Bavorsko zpřísňuje pohyb na hranicích s Českem, pendleři mohou dojet jen do zaměstnání a po skončení pracovní doby se musí vrátit zpět do Česka. V Řecku se zpřísnila karanténa pro Athény, kde otevřou jen obchody se základním zbožím. Podle médií chystá izraelská vláda jednodušší přístup do restaurací či na kulturní akce pro očkované lidi.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 18:48|

Summit EU po dlouhé noci podpořil přísnější klimatické cíle a tvrdší postup proti islamismu

Summit EU podpořil zpřísnění klimatického závazku k roku 2030. Zástupci zemí se shodli, že omezí celkové emise nejméně o 55 procent proti roku 1990. Dále připravili návrh zavazující sociální sítě mazat teroristický obsah a zajišťující kontrolu nad náboženskou výchovou. Evropská unie také rozšíří sankční seznam lidí spojených s tureckým průzkumem těžby ve východním Středomoří. Již ve čtvrtek se podařilo vyřešit spor o rozpočet a prodloužit sankce vůči režimu Vladimira Putina kvůli jeho trvající agresi vůči Ukrajině.
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 18:25|

Řecko a Turecko zasáhlo silné zemětřesení. Ve Smyrně se zřítily domy, ostrov Samos hlásí tsunami

Část Řecka a Turecka v pátek zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři v hloubce 16,5 kilometru. Otřesy pocítili i obyvatelé Atén a Istanbulu. Ohnisko se nacházelo třináct kilometrů severně od řeckého ostrova Samos. Při zemětřesení v Turecku zemřelo nejméně dvanáct lidí a přes 550 obyvatel utrpělo zranění. Řecko hlásí dvě oběti a dvacítku zraněných. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádí sílu 6,6 stupně.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 20:33|

Turecko a Řecko se domluvily na předcházení incidentů ve Středozemním moři, uvedl šéf NATO

Turecko a Řecko se domluvily na způsobu, jak předcházet incidentům mezi vojenskými plavidly a letadly, k nimž dochází kvůli sporům o průzkum těžby ropy ve Středozemním moři. Oznámil to ve čtvrtek šéf NATO Jens Stoltenberg. Součástí dohody je zřízení přímé linky, která by měla zmírnit napětí a zajistit, že nahodilé střety na moři nepřerostou v otevřený konflikt.
1. 10. 2020|