TÉMA

Nákladní loď

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Útok hútíů zabil u Jemenu tři členy posádky nákladní lodi

Při útoku jemenských povstalců na nákladní loď True Confidence plující poblíž Jemenu zahynuli tři členové posádky a nejméně čtyři další byli zraněni. Uvedlo to regionální velitelství americké armády CENTCOM. Jde podle všeho o první mrtvé, které si útoky hútíů na nákladní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu vyžádaly.
7. 3. 2024|

Nákladní loď Rubymar, na kterou v Rudém moři zaútočili hútíjští povstalci, se potopila

Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná ve Velké Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí hútíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.
2. 3. 2024|

Jemenští hútíové hodlají útočit na lodě v Rudém moři, dokud Izrael neskončí s „agresí“ v Gaze

Jemenští povstalci hútíové nezastaví své útoky na lodě v Rudém moři, dokud neskončí izraelská „agrese“ v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to v úterý prohlásil jejich mluvčí Muhammad Abdal Salám. V napadání obchodních plavidel v oblasti zatím pokračují. Podle agentury DPA o tom svědčí i to, že v úterý musela odrážet první útok po svém nasazení loď německého námořnictva.
28. 2. 2024|

Z lodě poškozené jemenskými povstalci unikla ropa, skvrna dosahuje třiceti kilometrů

Z nákladní lodě Rubymar, kterou v neděli v úžině Báb al-Mandab vážně poškodil útok jemenských povstalců, unikla ropa. Skvrna má délku téměř třicet kilometrů. Navíc je na palubě přes 41 tisíc tun hnojiv, které by mohly uniknout do Rudého moře. Na sociální síti X o tom v noci na sobotu informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM, které hovoří o ekologické katastrofě.
24. 2. 2024|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím, ruským hrozbám navzdory

Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.
24. 9. 2023|

Do ukrajinského přístavu připluly poprvé od vypovězení obilných dohod nákladní lodě

V ukrajinském přístavu Čornomorsk zakotvily v sobotu večer dvě nákladní lodě, které připluly pro obilí. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu mimo rámec obilných dohod, od nichž Rusko letos v červenci odstoupilo. Do Černého moře zamířila navzdory hrozbám Moskvy, že bude pokládat lodě mířící do ukrajinských přístavů za vojenské cíle.
17. 9. 2023|

Nákladní loď testuje v provozu speciální plachty. Mohou ušetřit tuny paliva

Nákladní loď Pyxis Ocean se tento týden vydala na svou „premiérovou“ plavbu. V příštích šesti týdnech má zdolat trasu z Číny do Brazílie, ovšem proti ostatním lodím se částečně liší tím, že kromě pohonu dieselovými motory ji ženou také dvě mohutné fixní plachty. Ty se poprvé ověřují ve skutečném oceánském provozu, ušetřit by měly až třetinu paliva.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 08:54|

Záchranné týmy začaly s odvlečením hořící nákladní lodi u Nizozemska

Několik dní hořící nákladní loď Fremantle Highway s elektromobily na palubě se v neděli u nizozemských břehů dala do pohybu. Záchranné týmy zahájily riskantní manévr jejího odtahu do místa dočasného ukotvení, informovala agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Ještě v noci na neděli úřady hlásily, že kvůli nepříznivému větru a hustému dýmu zatím není možné loď odtáhnout.
30. 7. 2023|

Spolupráce s výrobci elektroaut je pro hasiče zásadní. Správná konstrukce jim usnadňuje rychlý přístup k baterii

I když Česko poněkud zaostává za jinými evropskými zeměmi v počtu elektrických aut, přibývá jich. S tím také roste riziko, že některý elektromobil začne hořet – což je pro hasiče nová výzva. Museli pořídit speciální techniku, práci jim ale usnadňují i někteří výrobci, kteří do svých vozidel instalují speciální otvory pro zaplavení baterie vodou.
29. 7. 2023|

V Suezském průplavu se podařilo vyprostit nákladní loď, která ráno zablokovala provoz

V Suezském průplavu v Egyptě ve čtvrtek ráno uvázla nákladní loď a zablokovala dopravu na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě. Remorkérům se po přibližně třech hodinách plavidlo plující pod hongkongskou vlajkou podařilo vyprostit. Ve frontě za ním uvázly nejméně čtyři další lodě. Ve čtvrtek ráno o tom informovala agentura Reuters s odkazem na provozovatele průplavu Leth Agencies a námořní radary. Plný provoz se podařilo obnovit kolem desáté hodiny ráno našeho času.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 12:01|

Írán zásobuje ruskou válku, munice proudí Kaspickým mořem, napsal americký deník

Ruské lodě přepravují statisíce íránských dělostřeleckých granátů a další munici přes Kaspické moře, a doplňují tak arzenál ruských vojáků bojujících na Ukrajině. Píše to americký list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na blízkovýchodní činitele. V době, kdy se Západ snaží sankcemi dostat Rusko do izolace a přimět ho ukončit krvavou válku, Teherán dál utužuje vazby s Moskvou, které prodává i smrtící drony Šáhed-136. Ty mají ničivý dopad zejména na ukrajinskou kritickou infrastrukturu.
25. 4. 2023|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Při srážce lodí v Baltském moři byla posádka britského plavidla pod vlivem alkoholu

Dva členové posádky britské nákladní lodi, která se v noci na pondělí srazila v Baltském moři s dánským plavidlem, měli v krvi nepovolené množství alkoholu. Oba policie zadržela, oznámila švédská prokuratura. Nehoda, k níž došlo mezi dánským ostrovem Bornholm a jihošvédským městem Ystad, si vyžádala jednu oběť, další člověk se pohřešuje.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 14:20|

Kvůli úniku ropy u Kalifornie se vyšetřovatelé zajímají o manévry nákladní lodi Rotterdam Express

Vyšetřování úniku ropy u Kalifornie směřuje k nákladní lodi Rotterdam Express. Stroj plující pod německou vlajkou provedl poblíž kalifornských břehů několik nezvyklých manévrů, uvádějí podle agentury AP záznamy o pohybu plavidel. U pobřeží praskl ropovod a do moře vyteklo skoro 477 tisíc litrů ropy. Kvůli havárii bylo uzavřeno několik pláží a vyšetřuje se příčina úniku.
7. 10. 2021|

Loď Ever Given po třech měsících zvedla kotvy. Detaily dohody nejsou veřejné

Obří kontejnerová loď Ever Given opustila Suezský průplav. Jednu z nejfrekventovanějších námořních tras v březnu na šest dní zablokovala. Dalších sto dní pak kvůli neshodám o úhradě škod egyptské úřady její vyplutí brzdily. Cenu záchranné operace a ušlé příjmy vyčíslila Správa Suezského průplavu (SCA) v přepočtu na 12 miliard korun. SCA požadovala odškodné, majitelé a pojistitelé lodi a SCA podrobnosti vyrovnání nezveřejnili. Kromě peněz má Suezský kanál dostat i remorkér.
7. 7. 2021|

Po pařížské Seině se bude plavit první komerční nákladní loď poháněná vodíkem

Evropský inovační projekt Flagships představil první komerční nákladní loď na světě, která bude mít vodíkový pohon. Bude se plavit po řece Seině v Paříži a její provoz by měl začít ještě během letošního roku.
10. 4. 2021|

Po čtvrtroce čekání vyplula mohutná loď z Lovosic do nového domova v Nizozemsku

Po necelém čtvrtroce čekání vyplul z Lovosic mohutný tanker. Míří do Nizozemska, kde bude přepravovat olej. Lovosická loděnice mohutná plavidla spouští každoročně, tříměsíční čekání je přitom poměrně krátké. Na dostatek vody v Labi nad Děčínem čekají někdy i déle než půl roku.
22. 10. 2020|

Na ISS přistála nákladní loď Dragon se zásobami. Naposledy

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí odpoledne přistála nákladní loď Dragon soukromé společnosti SpaceX s dalším materiálem pro vědecké výzkumy, se zásobami a s různým zařízením.
9. 3. 2020|

V Rumunsku ztroskotala loď vezoucí téměř 15 tisíc ovcí. Mnoho z nich se zřejmě utopilo

V rumunském přístavu Midia se v neděli převrátila nákladní loď převážející 14 600 ovcí. Záchranné složky pracují na tom, aby dostaly zvířata z plavidla ven. Informovala o tom agentura AFP. Všech 22 členů posádky, kterou tvořili Syřané, je v bezpečí. Příčina nehody je zatím nejasná.
25. 11. 2019|

Nákladní loď Dragon se vrátila z ISS na Zemi. Nese tuny materiálu z vědeckých experimentů

Některé firmy Elona Muska se sice potýkají s finančními problémy, jeho SpaceX se ale podařil další úspěch. Raketa přinesla z vesmíru na Zemi více než dvě tuny nejrůznějšího materiálu, zejména vědecké pokusy, které probíhaly ve stavu beztíže.
4. 6. 2019|

Sucho na několik měsíců zastavilo provoz na Labi. Teď se na něj znovu vrací život

Labe se po osmiměsíční pauze opět začíná zaplňovat vodou a lodním provozem. Po dlouhotrvajícím suchu hladina stoupla natolik, že nákladní lodě můžou znovu vyplout. Rušno je i v děčínských loděnicích, které extrémní sucho přežily hlavně díky výrobě nových plavidel.
19. 1. 2019|