TÉMA

Max Brod

Temný i humorný Der Process. Kafka Band zhudebnil poslední román Franze Kafky

Kafka Band uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky. Po Zámku a Americe vydává v září nahrávku Der Process, která vychází z autorova posledního a nedokončeného románu. Kafka Band tvoří formace okolo spisovatele Jaroslava Rudiše, výtvarníka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha.
14. 9. 2023|

Sbírka knih spisovatele Milana Kundery se přesunula z Paříže do Brna

Skoro tunu knih přivezli o víkendu pracovníci Moravské zemské knihovny (MZK) z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery. V Brně, kde se Kundera narodil, už z dřívějška mají část spisovatelova archivu a překlady jeho knih do mnoha světových jazyků. Nyní převáželi osobní knihovnu, kterou si Kundera nechával až do posledních chvil. Zemřel 11. července.
28. 8. 2023|

V Divadle Petra Bezruče začal Proces s Josefem K., pod dohledem médií

V den svých třicátých narozenin je Josef K. zatčen, nedozví se však, z jakého důvodu. Proces, který s ním ve stejnojmenném románu vedl Franz Kafka, nyní uvádí Divadlo Petra Bezruče. Německý originál nově zdramatizoval umělecký šéf divadla Jan Holec. Hlavní hrdina Kafkova nedokončeného románu je obětí mocenského a soudního systému. U Bezručů ale bojuje především sám se sebou.
30. 1. 2023|

Začátky kinematografie: veřejnost pobuřovaly recenze a literátům vadilo málo dobrých filmů

Když před sto deseti lety vyšel Kinobuch, byl film ještě mladý a němý, a především považovaný za podřadnou zábavu. Kniha filmových libret ukazuje, jak si možnosti kinematografie představovali tehdejší expresionističtí literáti. Přispěli třeba František Langer nebo Max Brod. V českém překladu původně německý Kinobuch nedávno vydal Národní filmový archiv s ilustracemi Alexeye Klyuykova.
24. 8. 2022|

Ze sejfů do knihovny. V Izraeli představili dosud nezveřejněné Kafkovy spisy

Dosud nezveřejněné rukopisy a skici Franze Kafky a jeho přítele a spisovatele Maxe Broda ve středu představila Národní knihovna Izraele. Získala je po dlouhém soudním sporu ze Švýcarska, kde několik desítek let ležely v bankovních sejfech. Mezi dokumenty jsou i tři různé verze Kafkovy povídky Svatební přípravy na venkově, cestopisy, dopisy a dosud nepublikovaný spisek Kafkových úvah, napsal deník The Times of Israel.
7. 8. 2019|

Opuštěné velkostatky německých sedláků, ruiny kostela i tajemná sýpka. Kafkova Siřem se zkrátka musí zažít

Chtělo by se říct, že Siřem je obyčejná malá vesnička schovaná mezi chmelnicemi v kopcovité krajině Lounska, která se proslavila jen tím, že v ní pobýval spisovatel Franz Kafka. Když se ale člověk ocitne na návsi pod mohutnými statky německých sedláků, když stojí vedle obnažených zdí chátrajícího gotického kostela, když se „vydrápe“ k tajemné sýpce nad vsí, která je možná oním Kafkovým zámkem, uvědomí si, že tak docela obyčejná není. Možná že svou zvláštní atmosféru získala právě díky Kafkovi. Možná ale, že si naopak atmosféra této vsi získala Kafku.
2. 9. 2018|