TÉMA

Loutka

Dřevěné figurky letí do Soulu. Jihokorejci se zajímají o tajemství české loutky

Loutky a další exponáty z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se v pátek vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje. Zhruba za dva týdny je začnou z devíti kovových přepravních beden vybalovat kurátoři Historického muzea Soulu. S dálkovou pomocí českých kolegů z Chrudimi z nich začnou sestavovat velkou reprezentativní výstavu Tajemství dřevěné loutky.
27. 4. 2021|

Tip z iVysílání: Stoletý Spejbl natočil dokument o svém neobyčejném životě

Je naprosto dřevěný, přesto dokáže spolehlivě rozesmát publikum, a dokonce obdržel Cenu Thálie. Sté narozeniny slaví tento podzim slavná loutka Josefa Skupy. Za svou kariérou se ohlíží v dokumentu Neobyčejný život Josefa Spejbla. Snímek v režii Adély Sirotkové lze přehrát také v iVysílání.
10. 11. 2020|

Každému podle jeho gusta. ČT art se na podzim zajímá o Národní divadlo, loutky i hip hop

ČT art se už stala stálicí televizních obrazovek, kulturní program České televize slaví v září šest let existence. Podzimní nabídku tak tradičně otevře Týdnem dárků, k nimž mimo jiné patří přímý přenos z představení novocirkusového souboru Losers. Na podzim pak divákům slibuje pořady o vážné hudbě i hip hopu nebo dokumentární seriály přibližující historii Národního divadla či českého loutkářství.
29. 8. 2019|

Místo živých zvířat loutky. Cirkusy hledají cesty, jak vynechat drezuru

Nejen v Česku se v poslední době mluví o úplném zákazu drezury. Artisté po celém světě proto hledají nové cesty, jak divákům nabídnout co nejsilnější zážitek i bez živých vzířat. Třeba v Londýně sloni pod šapitó zůstali, ovšem pouze jako loutky.
20. 1. 2019|