TÉMA

Rajčata

Rostlinné viry mohou znehodnotit celou úrodu. Stačí jen, že změní její vzhled

Viry u rostlin sice nejsou pro člověka nebezpečné, mohou ale pěstitele připravit o úrodu a zvýšit ztráty v zemědělské produkci. Do rostliny se dostane patogen ve většině případů skrze přenašeče, kterým bývá nejčastěji hmyz. Virus se začne v buňce množit a postupně se šíří. Výsledný plod není ve většině případů toxický, nicméně může být pozměněn jeho vzhled, struktura anebo chuť, popsal Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.
21. 2. 2024|

Čeští dobrovolníci včetně velvyslankyně pomáhají v Izraeli na farmě se sklizní rajčat

Izraelské zemědělství má v době války proti teroristickému hnutí Hamás problémy s pracovníky. Pomoct podnikům se snaží také české velvyslanectví. Sestavilo tým dobrovolníků, kteří pracují na farmě vzdálené šest kilometrů od hranice s Gazou. Natáčel tam zpravodaj ČT David Borek.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 21:25|

Britové v supermarketech neseženou okurky ani rajčata. Jak dlouho výpadek potrvá, není jasné

Ve Velké Británii stále chybí některé základní druhy ovoce a zeleniny. Výpadek může podle producentů trvat až do května, což je výrazně déle než pár týdnů, které uvádí vláda premiéra Rishiho Sunaka. Britové si tak zřejmě budou muset odvyknout některým druhům jindy běžně dostupné zeleniny.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 20:52|

V Japonsku se začala prodávat první geneticky vylepšená rajčata. Mají zbavovat stresu

V Japonsku se v září začala prodávat první potravina upravená pomocí genetických nůžek CRISPR. Je jí rajče pojmenované Sicilian Rouge High GABA z dílny startupu Sanatech Seed. Má zvýšený obsah živin. Od začátku letošního roku začala firma prodával geneticky upravené sazenice všem zemědělcům, kteří o ně měli zájem – tuto nabídku využilo 4200 farmářů. Teď jsou dozrála a smí se s nimi obchodovat.
1. 10. 2021|

Rajčatům se v obřích sklenících na Moravě daří. Na Třebíčsku roste další

Na poli u Kožichovic na Třebíčsku vzniká další obří skleník pro hydroponické pěstování rajčat. Jeho plocha je víc než dva a půl hektaru. Zařízení podobného typu už funguje u Velkých Němčic a na dalších pěti místech na Moravě. Bez půdy, ve speciálním vodním roztoku, v nich zemědělci pěstují kromě rajčat také saláty, bylinky nebo jahody.
22. 1. 2019|