TÉMA

Miroslav Zikmund

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

V polárních krajinách se i dnes odehrávají ryzí příběhy, vypráví dokumentarista Petr Horký

Došel na severní i jižní pól, jako jediný Čech přešel Grónsko a točil také na Maledivách nebo na Srí Lance. Jeho film Století Miroslava Zikmunda byl nominovaný na Českého lva. Dokumentarista a cestovatel Petr Horký mluvil v Interview ČT24 o tom, co může i zkušeného cestovatele v Antarktidě překvapit, jak změní dobrodruha rodina a kde všude je vidět, co člověk dělá s planetou.
1. 2. 2022|

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund. Procestoval více než 100 zemí, hlavní dvě cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. V zahraničí proslavil vozy Tatra i samotné Československo. Podílel se na šestnácti knihách, pěti celovečerních filmech a víc než stovce krátkých snímků, hlavně dokumentů. V roce 2014 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:18|

„Říkal, že nejdůležitější lidskou vlastností je fair play,“ vzpomíná na Miroslava Zikmunda Daniel Stach

Otevíral Čechoslovákům svět. Snažil se ukázat, že Československo není pupek světa. Přál si, abychom jezdili za hranice, poznávali cizí prostředí a získali sebevědomí. Chtěl žít v zemi, kde se dá na slovo druhého spolehnout, kde jsou k sobě lidé tolerantní, poslouchají a mluví, jen když mají co říct. Na cestovatele Miroslava Zikmunda vzpomíná moderátor ČT Daniel Stach, který s ním mimo jiné vedl rozhovor pro pořad Hyde Park Civilizace v roce 2017.
2. 12. 2021|

Zlínská vila cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda se otevře veřejnosti

Zlínská vila cestovatele Miroslava Zikmunda, která je kulturní památkou, bude přístupná veřejnosti. Zikmund oslaví v neděli 102. narozeniny, ten den symbolicky zahájí svou činnost Nadační fond Zikmundova vila, který se bude o objekt starat. Předsedou nadačního fondu a novým majitelem vily je zlínský podnikatel Čestmír Vančura, jenž je také prezidentem zlínského filmového festivalu.
12. 2. 2021|

Navrhl unikátní podvozek a aerodynamický tvar vozu. Kniha Tatra se věnuje odkazu Hanse Ledwinky

Ke svému názvu přišly kopřivnické vozy po úspěšné terénní zkoušce v Tatrách. Kopřivnická automobilka se pak stala centrem významných inovací a avantgardního designu. Důležitou roli při tom sehráli i její konstruktéři, včetně designéra Hanse Ledwinky. Příběh československého výrobce aut i lidí, kteří byli u toho, přináší kniha Tatra. Ta po úspěchu v zahraničí vychází nyní i v češtině.
22. 9. 2020|

Senát ocenil dvanáct osobností. Stříbrnou medaili dostal generál Boček i cestovatel Zikmund

Armádní generál Emil Boček, cestovatel Miroslav Zikmund, publicisté Jefim Fištejn a Karel Steigerwald nebo rocker a někdejší ministr Michael Kocáb patří k dvanácti osobnostem, které Senát ocenil svými stříbrnými pamětními medailemi ke Dni české státnosti. Ocenění bylo udělováno už poosmé, poprvé jej předával nynější předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).
27. 9. 2019|

Objevuj a poznávej, radí Zlín Film Festival. Zlatý střevíček obuje i Karel Gott

Odstartoval už 59. ročník Zlín Film Festivalu. Nejstarší a největší světová akce věnovaná filmům pro děti a mládež na zahájení uvedla premiéru českého snímku TvMiniUni: Zloděj otázek, který vznikl v produkci dětského kanálu České televize ČT :D. Festival tradičně udělí několik cen, z nichž jednu obdrží také zpěvák Karel Gott.
24. 5. 2019|

Všecko bych zopakoval ještě jednou. Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let

Procestoval více než stovku zemí a teritorií, hlavní cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. Navštívil lovce lebek i Pygmeje, spal na vrcholku Cheopsovy pyramidy a proslavil v zahraničí vozy Tatra i Československo, které je jen o čtvrt roku starší než on. „Někdo, kdo jim otevíral svět,“ odpověděl Miroslav Zikmund na otázku, co by si lidé měli vybavit, když zaslechnou jeho jméno. Slavný cestovatel se 14. února dožívá sta let.
14. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 09:30|

Objevuj a poznávej. Zlínský filmový festival bude oslavovat cestovatele

Hlavním tématem 59. ročníku Zlínského filmového festivalu, který se uskuteční na přelomu května a června, bude cestování. Inspirací organizátorům byly sté narozeniny slavného cestovatele Miroslava Zikmunda, které oslaví v příštím týdnu. Mezi hosty festivalu nebudou chybět například také „filmař žraloků“ Steve Lichtag, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň nebo cestovatelka Lucie Radová.
6. 2. 2019|