TÉMA

Okresní soud Praha-západ

Bývalý protikorupční policista je vinný z podvodu. Zaplatit má 1,5 milionu korun

Okresní soud Praha-západ odsoudil bývalého protikorupčního policistu Jindřicha Láta. Za podvod má zaplatit jeden a půl milionu korun. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Dominik Duchoň. Lát měl slibovat ochranu v trestním řízení lidem, kteří by mu dali úplatek. Spolu s ním soud potrestal i další tři muže, kteří Láta podpláceli. Rozhodnutí zatím není pravomocné.
14. 3. 2023|

Babiš se musí omluvit senátoru Wagenknechtovi za nařčení, že je udavač

Předseda ANO Andrej Babiš se musí omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač a také osobou, která připravila Česko o osm set milionů korun. Omlouvat se naopak nemusí za označení Wagenknechta jako „psychopata“. Ve středu o tom pravomocně rozhodl Krajský soud v Praze.
1. 3. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil, že se Babiš měl omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018. Potvrdil to Nejvyšší soud, který zamítl Babišovo dovolání. České televizi to sdělila Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Soud tak definitivně stvrdil Babišovu povinnost omluvit se Filipové za výrok o zaplacených demonstrantech. Ten tak dle nařízení pražského krajského soudu učinil už loni na podzim.
28. 2. 2023|

Bývalým klientům H-Systemu hrozí, že zaplatí další miliony. Podle soudu dluží správci nájemné za poslední tři roky

Na dalších 18 milionů korun by mohl mít nárok konkurzní správce vytunelovaného H-Systemu Josef Monsport. Okresní soud pro Prahu-západ nepravomocně rozhodl, že mu musí bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů, zaplatit tuto sumu jako nájemné za roky 2019 až 2021. Prvoinstanční verdikt vyřkl soud jen den poté, co odvolací soud potvrdil, že Svatopluk musí zaplatit obdobnou sumu jako nájemné za roky 2016 až 2018.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:42|

Babiš se brání rozhodnutí ohledně jeho výroků o zaplacených demonstrantech. Případ jde k Nejvyššímu soudu

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podal dovolání v případu jeho výroků o zaplacených demonstrantech ze srpna 2018. České televizi potvrdil informaci právní zástupce expremiéra Jiří Urbánek. Babiš se brání rozsudku Krajského soudu v Praze, který letos v červenci potvrdil uloženou povinnost se omluvit demonstrantce Janě Filipové, která předsedu hnutí ANO žalovala. Babiš už dříve řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a žaloba podle něj není důvodná. Zároveň ale zdůraznil, že chce respektovat rozsudek a právní stát, a proto se dopisem Filipové omluvil.
12. 10. 2022|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.
9. 8. 2022|

Babiš se musí omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech, rozhodl soud

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Pravomocně rozhodl pražský krajský soud. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Babiš sdělil, že mu nezbývá než respektovat pravomocné rozhodnutí. Věcně ale nesouhlasí, nevyloučil dovolání.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

Babiš se má omluvit Wagenknechtovi za nařčení, že je „psychopat“. Expremiér se odvolá

Okresní soud Praha-západ znovu rozhodl, že bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je psychopat, udavač a osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun. Uvedl to server Seznam Zprávy. Verdikt není pravomocný, Babišův advokát Jiří Urbánek oznámil, že se proti němu odvolá.
12. 4. 2022|

Kauza H-System: Družstvo Svatopluk má zaplatit 18 milionů jako nájemné za užívání domů, rozhodl soud

Bytové družstvo Svatopluk má zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. V úterý o tom rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, rozsudek ale není pravomocný. Peníze má družstvo Svatopluk zaplatit jako nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Družstvo se proti rozhodnutí odvolá, avizoval předseda družstva Martin Junek.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 16:51|

Babiš se Wagenknechtovi za označení psychopat a udavač zatím omlouvat nemusí, rozhodl soud

Odvolací Krajský soud v Praze v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého se měl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat a udavač. Sporem Babiše a Wagenknechta, který byl jeho náměstkem v době, kdy Babiš vedl ministerstvo financí, se bude znovu zabývat Okresní soud Praha-západ, informoval server Seznam Zprávy.
1. 12. 2021|

Kalousek trvá na omluvě od Babiše. Odvolal se a případ se vrací k soudu

Bývalý ministr financí a exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na omluvě za výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) pronesené na půdě Poslanecké sněmovny. Proti rozhodnutí, že se Babiš za svá slova omlouvat nemusí, podal Kalousek odvolání. České televizi to potvrdil mluvčí okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Premiér o Kalouskovi v roce 2018 mimo jiné prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Jednání sněmovny tehdy přenášela televize.
7. 9. 2021|

Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|

Babiš se má za své výroky dle soudu omluvit senátorovi Wagenknechtovi

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat, udavač a připravil Česko o 800 milionů korun, rozhodl v pátek Okresní soud Praha-západ. Wagenknecht, který byl náměstkem, když Babiš vedl ministerstvo financí, to uvedl na Twitteru. Premiér si za svými výroky stojí a plánuje se odvolat, sdělil ČTK.
13. 6. 2021|

Babiš se Kalouskovi za své výroky ve sněmovně omlouvat nechce. V případu podal odvolání

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechce omluvit poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl při debatě ve sněmovně. Proti zářijovému rozhodnutí Okresního soudu Praha-Západ se odvolal. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Jana Špotová. Premiér v roce 2018 před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD prohlásil, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Podle okresního soudu šlo o osobní útok a Babiš by se měl omluvit jak na poslanecké schůzi, tak písemně. Případ nyní posoudí Krajský soud v Praze.
21. 10. 2020|

Babiš se nemusí omlouvat za výrok o placených demonstrantech

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat za tvrzení, že demonstranti na předloňských protestech proti vládě byli zaplacení. Pravomocně o tom rozhodl středočeský krajský soud. Žalobu na Babiše podala Jana Filipová z Domažlicka, jedna z demonstrantek. Předseda vlády podle ní svými vyjádřeními zasáhl do jejích práv. Žena řekla, že podá proti pravomocnému rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 18:26|

Nejvyšší soud nařídil projednat Kalouskovu žalobu na Babiše

Okresní soud Praha-západ se musí zabývat žalobou poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výrokům ve sněmovně. Nejvyšší soud (NS) vyhověl poslancovu dovolání, ten rozhodnutí uvítal. „Jsem rád, že to může začít, trvalo to dva roky, ale kdo si počká, ten se dočká,“ řekl. Babišovo vyjádření zatím není k dispozici.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 10:13|

Spor Kalouska s Babišem by měl řešit mandátový a imunitní výbor, rozhodl soud

Výroky předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) o předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi by měl řešit mandátový a imunitní výbor, nikoli soud. Jak vyplývá z justiční databáze, rozhodl o tom Okresní soud Praha-západ.
18. 1. 2019|