TÉMA

Radvanice

V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.
4. 1. 2024|

Sjezdovku v Radvanicích rozdělil plot. Lyžaři mají smůlu

Na sjezdovku v Radvanicích na Trutnovsku se milovníci zimních sportů nedostanou. Svah rozdělil plot, a to kvůli tomu, že se spolumajitel jednoho z pozemků nedohodl na ceně pronájmu s provozovatelem vleků. Na situaci teď nejvíc doplácejí školy, které tam mají nasmlouvaný lyžařský výcvik.
19. 1. 2022|

Když kanalizace vzniká hornickou metodou. Ostrava razila novou štolu rychlostí 1,5 metru za den

Město Ostrava vybudovalo unikátní odpadní štolu, která vznikla klasickou hornickou metodou – ražbou. Podzemní tunel měří téměř sedm set metrů a bude sloužit jako součást nového sběrače splaškové kanalizace pro městské části Radvanice a Bartovice. Odpadní vody tak už nebudou končit v řece, ale zamíří přímo do čističky odpadních vod.
19. 2. 2021|

Ostravské ovzduší bude monitorovat další měřící stanice, bude přímo u koksovny

V Ostravě bude nová automatická měřicí stanice na vyhodnocování kvality ovzduší. Město ji v lednu umístí do blízkosti koksovny Svoboda. Zastupitelé Ostravy rozhodli také tom, že na provoz měřících stanic a speciálního vozu pro monitoring ovzduší přispěje město v následujících pěti letech částkou 3,5 milionu korun.
14. 11. 2019|

Polsko se výrazně podílí na znečištění Ostravska. Ministr Petříček tlačí na tamní vládu, aby jednala

Ostrava je podle mezinárodního srovnání kvality ovzduší osmým nejvíce znečištěným městem v Evropské unii. Mohou za to lokální topeniště, průmysl, ale také znečišťování ovzduší z Polska. Problém je nejen tamní průmysl, ale také uhelné elektrárny, které vyrábí až osmdesát procent energie a tepla. Uhlí je také nejčastějším zdrojem vytápění v polských domácnostech. Ostravsko v pondělí navštívil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který chce o zmírnění dopadů na životní prostředí jednat s polskou stranou.
5. 8. 2019|

Kouř unikající z ostravské huti monitoruje kamera. Radnice chce mít důkaz o znečišťování ovzduší

Huť Liberty Ostrava je pod dohledem kamery, kterou na střechu jednoho z rodinných domů nainstaloval městský obvod Radvanice a Bartovice. Na základě pořízených snímků chce dokázat, že výroba v závodu není bezproblémová a že během ní dochází ke znečišťování ovzduší. Od konce července by měly kamery začít monitorovat i provoz Koksovny v Ostravě-Přívoze, kde toto opatření nařídil kraj.
26. 7. 2019|

Část Ostravy se potýká s prachem ze skládky uhlí. Radnice proti ní bojuje, podle kraje však splňuje normy

Obyvatele Ostravy-Bartovic sužují mračna prachu ze skládky uhlí, která patří společnosti Liberty Ostrava. Každý rok z ní vítr odnese zhruba sedm tun uhelného prachu. Radnice městského obvodu Radvanice a Bartovice protestuje proti skládce už několik let, podle Moravskoslezského kraje je však v souladu s evropskou legislativou.
2. 7. 2019|

Žena z Ostravy žádala soud o odškodné za špinavý vzduch. Neuspěla

Obyvatelka ostravských Radvanic Pavla Skýbová nedosáhne na odškodnění za znečištěný vzduch v regionu. Nejvyšší soud odmítl její dovolání, ve kterém žádala kompenzace za chybějící strategii, jak se znečištěným vzduchem na Ostravsku bojovat. Nyní zvažuje ústavní stížnost.
17. 4. 2019|
Reportéři ČT

Ostrava, nebo otrava? „Bydlíte v Radvanicích, no tak co chcete,“ řekl lékař ženě s rakovinou plic

Ostrava patří podle nejnovější celosvětové studie mezi nejvíce znečištěná města Evropy. Špatná kvalita ovzduší překračuje zákonem stanovené limity. Zajistit jejich plnění je podle ostravského primátora povinností státu – a ten nyní bude čelit důsledkům. Sedmasedmdesátiletá důchodkyně zažalovala stát za to, že onemocněla rakovinou plic. Tématu se věnoval Dalibor Bártek z pořadu Reportéři ČT.
9. 4. 2019|
Podcast

Důchodkyně z Ostravy chce odškodné za to, že onemocněla rakovinou. Podle ní kvůli špatnému ovzduší

Důchodkyně z Ostravy-Radvanic se rozhodla žalovat ministerstvo životního prostředí, které je podle ní zodpovědné za to, že onemocněla rakovinou a její manžel na ni zemřel. Dostatečně se podle ní nepostaralo o zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku. U soudu chce žena prokázat, že její nemoc vznikla právě kvůli špatnému životnímu prostředí a požaduje více než milion korun.
21. 1. 2019|