TÉMA

Gudžarát

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Indie a Pákistán se vzpamatovávají z cyklonu Bipardžoj

Nejméně dvě oběti a 23 zraněných si v Indii vyžádal cyklon Bipardžoj, který na indickou pevninu dorazil ve čtvrtek. V sousedním Pákistánu přišel o život v důsledku bouře nejméně jeden člověk. Poškozeny byly desítky budov. Pákistán se kromě toho musí vyrovnat i s vysokými teplotami, které atakují 50 stupňů Celsia.
17. 6. 2023|

Počet obětí po zřícení mostu v Indii stoupl. Podle vládního představitele zemřelo 134 lidí

Při zřícení mostu pro pěší v západoindickém státě Gudžarát zemřelo nejméně 134 lidí, uvedl v pondělí podle agentury AP představitel místní vlády. Předchozí bilance uváděla 81 mrtvých. Úřady kvůli neštěstí zatkly devět lidí. Nově zrekonstruovaný visutý most přes řeku ve městě Morbi spadl v neděli, v té době na něm byly davy lidí.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 15:42|

Přes osmdesát lidí přišlo o život při zřícení mostu v indickém Gudžarátu

V indickém státě Gudžarát zahynulo nejméně 81 lidí, když se zřítil visutý most pro pěší. Více než sto dalších osob bylo zraněno, z toho přinejmenším třicet vážně. S odvoláním na vládní úředníky to uvedla agentura Reuters. Pátrání po pohřešovaných stále pokračuje a úřady proto zatím oficiální údaje o obětech nezveřejnily.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 20:46|

Vyčerpaní ptáci padají kvůli silným vedrům v Indii z nebe

Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat.
12. 5. 2022|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|

Čína a Indie po pondělním střetu sníží napětí na hranici v Kašmíru

Čína se s Indií domluvila na tom, že obě země co nejdříve uvolní napětí na sporné hranici v himálajském Kašmíru. Při pondělním střetu s čínskými vojáky na jednom z přechodů tam totiž zemřelo dvacet příslušníků indických jednotek. Média mluví také o nejméně 45 mrtvých nebo zraněných čínských vojácích, Peking ale ztráty dosud nepotvrdil. Ministři zahraničí obou zemí se domluvili na diplomatickém řešení.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 20:04|

Indický ekonomický summit je plný kontrastů. Z jedné strany nablýskané konferenční centrum, z druhé běžný život

Ostrý kontrast mezi nablýskaným konferenčním centrem Mahátma Mandir a nejbližším okolím za jeho branami nabízí návštěvníkům v pátek zahájené investiční fórum Vibrant Gujarat Summit v indickém státu Gudžarát. Delegace vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO), podnikatelé i výprava českých novinářů mohli cestou kromě všudypřítomných rikš a tuk tuků vidět i desítky volně se potulujících psů, polehávající krávy a lidi žijící na ulici a v improvizovaných chatrčích u hlavního silničního tahu.
18. 1. 2019|

Babiš navštívil ekonomické fórum v Gudžarátu, chce posunout vztahy s Indií na strategickou úroveň

Premiér Andrej Babiš se v Indii u příležitosti účasti na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Summit sešel na bilaterálním jednání se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. V úvodu summitu v projevu zmínil, že chce posunout vzájemné vztahy na úroveň strategického partnerství. Strategický dialog vede Česko z mimoevropských zemí například se Spojenými státy, Čínou či Izraelem.
18. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 12:01|