TÉMA

Skandál

Republikán Santos končí v Kongresu kvůli skandálu kolem podvodné kampaně

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek zbavila mandátu svého republikánského člena George Santose, jehož méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Pro jeho vyloučení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců. Učinila tak dva týdny poté, co sněmovní etický výbor ve zprávě uvedl, že Santosův tým zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Politik zvolený ve státě New York se stal teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:32|

„Všichni jsme Jenni.“ Polibek šéfa španělského fotbalového svazu vyvolal bouřlivou debatu

Španělská prokuratura zahájila vyšetřování předsedy fotbalového svazu (RFEF) Luise Rubialese pro podezření ze sexuální agrese. Důvodem je jeho polibek na ústa hráčky národního týmu Jenni Hermosové po vítězství na mistrovství světa. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) už ho kvůli tomu dočasně suspendovala. Velká část společnosti i politických špiček ve Španělsku volá po systémových změnách.
28. 8. 2023|

Kyjev hledá způsob, jak zničit korupci. Zelenskyj ji chce postavit na roveň vlastizradě

Ukrajina se kromě ruské invaze snaží popasovat také s přetrvávající korupcí. Ukázal na ni i nový případ ministerských úředníků, kteří dle vyšetřovatelů zpronevěřili 62 milionů ukrajinských hřiven (téměř 37 milionů korun). Prezident Volodymyr Zelenskyj chce korupci za války postavit na roveň vlastizradě. Potírání úplatkářství je mimo jiné důležitou podmínkou pro západní pomoc Kyjevu a integraci okupované země do evropských struktur.
28. 8. 2023|

„Nikdo na to nebyl připraven.“ Lechtivý román francouzského ministra vyvolal pobouření

Na francouzskou vládu se snesla další kritika, že nenaslouchá svým občanům, tentokrát kvůli explicitní sexuální scéně v novém románu ministra financí Bruna Le Mairea, uvedl list The Guardian. Lechtivá pasáž v knize s názvem Fugue Américaine (Americká fuga) vyvolala posměch i pobouření opozice a protestující proti důchodové reformě inspirovala k vytvoření protivládních hesel a graffiti.
3. 5. 2023|

Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.
12. 12. 2022|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Kandidáti na post lídra britských konzervativců se v první debatě přeli také o „čestnost“ Borise Johnsona

Kandidáti na post lídra britské konzervativní strany mají za sebou první televizní debatu. V té se střetli hlavně v otázkách financování veřejných služeb a ve způsobech, jak nejlépe kontrolovat inflaci. Přeli se také ohledně skandálů premiéra Borise Johnsona či práv transgender osob.
16. 7. 2022|

Johnson přestál hlasování o nedůvěře kvůli večírkům během lockdownu

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany v pondělí večer hlasovali o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády hlasování přestál. Zákonodárci hlasováním reagovali na pobouření veřejnosti ohledně skandálů premiéra v souvislosti s konáním večírků v jeho sídle v době přísných opatření proti šíření covidu-19. Johnson před hlasováním o důvěře slíbil konzervativním poslancům, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně.
6. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 00:07|

Boris Johnson zažívá katastrofální prosinec. Řeší skandály, rezignace i historickou volební prohru

Britská vláda musí vysvětlovat další možné porušení pandemických restrikcí. Deník The Guardian zveřejnil snímek, který zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy na ostrovech platila přísná opatření. Downing Street se brání tím, že šlo o pracovní schůzku. Pro konzervativního premiéra Borise Johnsona jde o již několikátý skandál během posledních týdnů.
20. 12. 2021|

Dánové údajně pomáhali Američanům špehovat přední evropské politiky

Dánská rozvědka mezi lety 2012 až 2014 pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) špehovat vysoce postavené politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Informovala o tom dánská rozhlasová stanice Danmarks Radio (DR) s odkazem na vnitřní šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 18:42|

Londýn zastavil financování Oxfamu. Členové mise v Kongu čelí obvinění ze zneužívání postavení

Britská vláda zastavila financování všech projektů humanitární organizace Oxfam kvůli dalším obviněním, že její pracovníci během misí zneužívali svého postavení k získání sexuálních služeb a zastrašovali místní obyvatele. Informoval o tom server BBC. Tentokrát se pochybení týkají mise v Kongu. Oxfam vláda potrestala zákazem financování z veřejných prostředků už v roce 2018, a to kvůli podobnému skandálu na Haiti. Zákaz vypršel teprve před měsícem.
8. 4. 2021|

Automobilka Audi není podle soudu automaticky odpovědná za skandál mateřského koncernu

Automobilka Audi jako dceřiná společnost není automaticky zodpovědná za naftový skandál koncernu Volkswagen. Skutečnost, že motor EA189 vyvinutý Volkswagenem použila Audi u některých svých modelů, k tomu nestačí. Rozhodl o tom Spolkový soudní dvůr (BGH).
8. 3. 2021|

„Odejít ve prospěch státu.“ Po konci newyorského guvernéra volají už i jeho spolustraníci

Po odstoupení demokratického guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma volali v neděli i nejvýše postavení guvernérovi spolustraníci ze státní správy. Cuomo čelí řadě obvinění ze sexuálního obtěžování a skandálu kolem údajného zatajování přesného počtu mrtvých po nákaze koronavirem. Stále však trvá na tom, že v současné chvíli nehodlá rezignovat, napsala agentura Reuters.
8. 3. 2021|

V Německu zatkli muže, který údajně stojí za rakouskou „aférou Ibiza“

Údajného strůjce aféry kolem bývalého předsedy rakouských Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho po roce skrývání zatkla německá policie. Informoval o tom rakouský deník Die Presse. Julian H. čelí obvinění z nezákonného pořízení zvukové a obrazové nahrávky politika na španělském ostrově Ibiza a rovněž z obchodu s téměř třemi kilogramy kokainu.
11. 12. 2020|

Ve Vatikánu rezignoval kardinál Becciu. Zapletl se do skandálu s luxusními nemovitostmi, tvrdí AP

Ve Vatikánu ve čtvrtek rezignoval na svou funkci vlivný italský kardinál Angelo Becciu, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Podle agentury AP je jeho odchod spojen se skandálem kolem kontroverzního nákupu luxusních nemovitostí v Londýně za peníze církevního státu. Vatikán rezignaci nekomentoval.
24. 9. 2020|

Ptát se politiků na korupční skandály je ve veřejném zájmu, rozhodl soud v maďarském případu

Předseda maďarského parlamentu László Köver porušil princip svobody projevu, když před čtyřmi lety zrušil šesti novinářům akreditaci pro vstup do budovy poslanecké sněmovny v Budapešti. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva. Argumentoval tím, že dotazy ohledně skandálu v centrální bance jsou ve veřejném zájmu, i když je novináři kladli v rozporu s parlamentními pravidly.
26. 5. 2020|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen se dohodl s německými majiteli dieselů, odškodné ho vyjde na 830 milionů eur

Automobilka Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun). V pátek o tom informovala automobilka a spotřebitelský svaz VZBV, který majitele aut v hromadné žalobě zastupoval.
28. 2. 2020|

Italský soud potrestal třináct lidí vězením kvůli krytí ztráty banky Monte dei Paschi

Italský soud udělil třinácti bývalým bankéřům Deutsche Bank, japonské Nomury a italské Monte dei Paschi tresty až 7,5 roku za obchody s finančními deriváty, které toskánskému bankovnímu domu pomohly zakrýt ztráty. Deutsche Bank a bance Nomura pak vyměřil pokutu a zabavení aktiv. Německá banka má zaplatit 68 milionů eur (přes 1,7 miliardy korun), japonská 91,5 milionu eur. Italská banka, nejstarší bankovní ústav světa, dosáhla už v roce 2016 u soudu urovnání sporu za 10,6 milionu eur.
8. 11. 2019|

Žhavá novinka Hollywoodu. Na sexuální scény dohlížejí speciální koordinátoři

Skandály kolem sexuálního zneužívání a obtěžování mění showbyznys. Dva roky po zrodu hnutí MeToo a Time's Up dobyl svět filmu nový obor – koordinátor intimních scén. Jeho úkolem je být prostředníkem mezi herci a režiséry a hlídat všechny scény – od prvního polibku až po znásilnění. Má zaručit, že hercům natáčení nebude nepříjemné.
18. 10. 2019|

Po skandálu hned dvě jména. Nobelovu cenu za literaturu získali Olga Tokarczuková a Peter Handke

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018 získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková. Letošním laureátem je také rakouský autor Peter Handke. Vyhlášena byla hned dvě jména, protože v loňském roce toto prestižní ocenění uděleno nebylo kvůli skandálu kolem sexuálního obtěžování ve Švédské akademii, která laureáty vybírá.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 13:02|
Skandál Volkswagenu

Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen

Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|
Skandál Volkswagenu

Německá prokuratura obvinila současného i bývalého šéfa Volkswagenu

Německá prokuratura obvinila šéfa automobilky Volkswagen Herberta Diesse z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem. Obvinění se týká rovněž bývalého šéfa podniku Martina Winterkorna a nynějšího předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, oznámila v úterý prokuratura v Braunschweigu. Obvinění podle ní záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu, napsala agentura Reuters.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 14:35|

Rakouské svobodné povede za dva týdny do voleb „stranický ideolog“ Hofer

Rakouská strana svobodných (FPÖ) zvolila na sjezdu předsedou Norberta Hofera. Ten ji už prozatímně vedl od května, kdy kvůli skandálu s financováním odstoupil z předsednické funkce i z postu vicekancléře Heinz-Christian Strache. V souvislosti s aférou padla celá vláda a zemi za dva týdny čekají předčasné parlamentní volby.
14. 9. 2019|