TÉMA

Ovlivňování

Kolem setrvání TikToku v USA panuje nejistota. Influenceři se bojí o výdělky, poslanci čínského vměšování

Zákon, který minulý týden schválili američtí zákonodárci, ukládá čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, aby se vzdal amerických aktiv v této sociální síti. Peking to označuje za nátlak. Influenceři mají strach, že přijdou o výdělky a sledující. Oproti tomu se většina amerických poslanců shoduje, že bezpečnost Spojených států je kvůli síti v ohrožení.
19. 3. 2024|

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Kritika pravoslavné církve v Česku. Někteří duchovní žádají, aby její vedení odsoudilo ruskou agresi

Někteří duchovní pravoslavné církve kritizují její české vedení. Vadí jim, že se důrazně nedistancovalo od ruské agrese na Ukrajině. Výtky zaznívají i na adresu arcibiskupa a jeho tajemníka, kteří figurují v seznamech Státní bezpečnosti (StB) a mají vazby na Moskvu. Poukazují také na podezřelé hospodaření pravoslavné církve v Česku, jako příklad uvádějí zchátralý zámek v obci Brnky.
11. 4. 2022|

Suchánkův případ bude řešit Nejvyšší soud. Bývalý státní zástupce podal dovolání

Korupční kauzu bývalého státního zástupce Pavla Suchánka projedná Nejvyšší soud. Odvolací senát Městského soudu v Praze ho v říjnu pravomocně odsoudil k tříletému podmíněnému trestu. Proti němu nyní podal Suchánek dovolání. ČT to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Suchánek podle rozsudku přijal v roce 2013 úplatek padesát tisíc korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Peníze mu dal tehdejší soudce Ondřej Havlín, který byl kvůli korupci v roce 2016 pravomocně odsouzen. Bývalý žalobce od počátku vinu odmítá.
21. 12. 2021|

Rusko a Írán chtěly ovlivnit prezidentské volby v USA, Čína nikoliv, tvrdí zpráva tajných služeb

Ruská vláda se snažila ovlivnit kampaň před loňskými prezidentskými volbami v USA zavádějícími a nepodloženými obviněními, jež mířily proti tehdejšímu kandidátovi demokratů Joeu Bidenovi. Dělo se to částečně také skrze spojence tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a činitele jeho administrativy. Ve své zprávě to uvedla kancelář ředitelky amerických tajných služeb (DNI), podle níž se navzdory tvrzení řady republikánů do kampaně nesnažila zasahovat Čína. Naopak Írán se o ovlivnění voleb snažil. Žádná ze zmíněných zemí se k obsahu materiálu zatím nevyjádřila.
16. 3. 2021|

Soudce Sovák obviněný z ovlivňování řízení zůstane ve vazbě

Soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák, který čelí obvinění kvůli údajnému ovlivňování odvolacích řízení, bude i nadále stíhán vazebně. Do vazby Sováka poslal Obvodní soud pro Prahu 1 na začátku prosince, proti rozhodnutí si ale podal stížnost, kterou v pátek projednával pražský městský soud.
22. 1. 2021|

Švachulu podezřelého v kauze Stoka propustil soud z vazby. Bude sledovaný náramkem

Krajský soud v Brně ve čtvrtek znovu rozhodl o propuštění z vazby politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a exradní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost, a proto je usnesení soudu pravomocné. Z bohunické věznice vyšel Švachula odpoledne.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 15:45|

Berbr skončil ve vedení fotbalové asociace. Členy komise rozhodčích odvolal výkonný výbor

Roman Berbr se v souvislosti s obviněním 20 osob z korupce a ovlivňování výsledků zápasů vzdal postu místopředsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Její výkonný výbor se v pondělí sešel na mimořádné schůzi a odvolal z funkce členy komise rozhodčích v čele se šéfem Jozefem Chovancem. Mimořádně jej svolal předseda asociace Martin Malík, vystoupil na něm s požadavky na řešení situace.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:17|

Kauza údajného ovlivňování soudců: Projděte si nejzajímavější výroky soudců Baxy a Šimíčka i kancléře Mynáře

Kauzu údajného ovlivňování justice ze strany Hradu řeší sněmovní podvýbor pro justici. Na středeční jednání si pozval jak dva soudce, kteří si na postup Hradu stěžovali, tak také prezidentského kancléře Vratislava Mynáře. Poslechněte si nejzajímavější výroky z jednání ve videu.
24. 1. 2019|
Události komentáře

Soudce NSS Šimka: Šel bych i na schůzku s Mynářem. O kauze, kterou řeším, se ale bavit nemůžu

Justice není ve svých rozhodnutích ovlivňována, říká soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka. Případné dotazy politiků či úředníků na probíhající kauzy se dají jednoduše odmítnout, roli také podle něj hraje „intenzita“ takového dotazu. Kauza posledních dnů o možném ovlivňování soudců ze strany Hradu ale podle Šimky neprospívá důvěryhodnosti justice.
24. 1. 2019|

Prezidentovy výroky připomínaly výměnný obchod, uvedl před poslanci soudce Josef Baxa

Kauzu údajného ovlivňování soudců ze strany Hradu řešil ve středu večer sněmovní podvýbor pro justici. Na jednání dorazili všichni tři pozvaní hosté, prezidentův kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Členové podvýboru také rozhodli, že bude středeční zasedání výjimečně otevřené veřejnosti. Nakonec ale jednání skončilo bez výsledku, poslanci o dalším postupu rozhodnou za týden. Ve hře je i pozvání dalších soudců, naopak vznik vyšetřovací komise členové neplánují.
23. 1. 2019Aktualizováno23. 1. 2019, 23:02|
Interview ČT24

Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali, říká Hamáček o schůzkách hradního kancléře

Soudci mají velmi slušný plat na to, aby byli schopni odolávat případnému ovlivňování. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to prohlásil v pořadu Interview ČT24 v souvislosti s debatou nad údajnými pokusy hradního kancléře Vratislava Mynáře působit na rozhodování v některých konkrétních kauzách.
23. 1. 2019|

Mynář se kvůli ústavní stížnosti sejde s Filipem, uvedl Zeman. Soudce prý o schůzce nic neví

Doporučení soudcům nejsou podle prezidenta Miloše Zemana jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Soudci by podle hlavy státu neměli žít v izolaci od lidí. Zeman to řekl v televizi Barrandov. Zároveň uvedl, že hradní kancléř Vratislav Mynář jednal se soudci z jeho pověření. Mynář by se podle Zemana měl nyní sejít se soudcem Ústavního soudu Janem Filipem, a to kvůli stížnosti hlavy státu na takzvaný lex Babiš. Filip ale v pátek na Zemanova slova reagoval, že o údajně plánované schůzce nic neví.
17. 1. 2019Aktualizováno18. 1. 2019, 10:39|