TÉMA

Městský soud v Praze

Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Žalobce se odvolal v neprospěch obou obžalovaných – předsedy hnutí ANO Andreje Babiše i jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové. Soud oba podruhé nepravomocně osvobodil letos v únoru.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 17:50|

Soud podmíněně propustil lékaře Toběrného z korupční kauzy na Homolce

Na svobodě je Michal Toběrný, který byl odsouzen v korupční kauze okolo ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Upozornily na to Seznam Zprávy. Z vězení Toběrný mohl odejít poté, co pražský městský soud potvrdil rozhodnutí obvodního soudu. Ten ho podmíněně propustil po uplynutí více než třetiny z šestiletého trestu odnětí svobody a po zaplacení pětimilionového peněžitého trestu.
10. 4. 2024|

Případem tří úředníků ministerstva průmyslu se opět musí zabývat městský soud

Nejvyšší soud (NS) nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval případem tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Městský soud je opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Potvrdila to mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
5. 4. 2024|

Čech, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se brání vězení na 21 let

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uprchlého Alojze Poláka, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil. Podle mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Štěpánky Tykalové podala strana obžalovaného dovolání. Muž dostal pravomocně trest vězení na 21 let za účast na teroristické skupině a za teroristický útok. Podle rozsudku Polák v letech 2016 až 2020 zavraždil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce ale během soudního řízení upozornil, že muž už zřejmě nežije.
3. 4. 2024|

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.
14. 3. 2024|

Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.
13. 3. 2024|

Ústavní soud vyhověl stížnosti ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu studia

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti mladé ženy, která se s otcem soudí o výživné za dobu vysokoškolského studia. Městský soud v Praze jí nevyhověl, poukázal na opakované studijní neúspěchy. Podle ÚS ale rozsudek dostatečně nezohlednil zdravotní obtíže dívky a její psychický stav, který mohl ovlivnit schopnost plnit studijní povinnosti. Městský soud bude rozhodovat znovu.
28. 2. 2024|

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

Vláda potvrdila zmrazení desítek nemovitostí ve vlastnictví Ruska

Vláda potvrdila zmrazení zhruba sedmdesáti nemovitostí, které v Česku vlastní Ruská federace. Vyplývá to z usnesení, na které v odpovědi pro ČT odkázal mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Kabinet na konci ledna zamítl námitku podniku pro správu ruského majetku v zahraničí, který si stěžoval na zařazení na český sankční seznam. Ministři o případu jednali v utajovaném režimu, odůvodnění tak není známé. Vláda zmrazila ruský majetek loni v listopadu. Kreml vzkázal, že krok odmítá a zvažuje odpověď.
16. 2. 2024|

Mám radost, řekl Babiš k rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Představitelé vlády rozhodnutí soudu respektují

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo uvedl, že z rozsudku má radost. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka není závěr soudu žádné překvapení. Premiér Petr Fiala (ODS) prý rozsudek respektuje, podobně se vyjádřili i předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš, předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf poslanců SPD a místopředseda hnutí Radim Fiala.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 21:42|

„Neprokázalo se mimo důvodnou pochybnost, že došlo k trestnému činu.“ Poslechněte si odůvodnění rozsudku v kauze Čapí hnízdo

V kauze Čapí hnízdo nebylo mimo důvodnou pochybnost prokázáno, že by obžalovaní spáchali trestný čin, řekl předseda trestního senátu Jan Šott po vyhlášení rozsudku, kterým nepravomocně zprostil obžaloby předsedu ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Nepřímé důkazy, které předložila obžaloba a které mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, podle soudu netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Celé čtení odůvodnění rozsudku je ve videu.
14. 2. 2024|

Soud znovu zprostil Babiše i Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou, nyní napsal, že má z rozsudku radost. Kauzu stejný soud nyní projednával podruhé, původně oba obžalované osvobodil. Nepravomocný rozsudek ale loni na podzim zrušil odvolací Vrchní soud v Praze.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:12|

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|

Soud potvrdil Tušlovi devatenáct měsíců vězení za pronásledování Kubka a další trestné činy

Za pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie odvolací Městský soud v Praze potvrdil Patriku Tušlovi souhrnný trest devatenácti měsíců vězení. Odsouzení zahrnuje i předchozí tresty za různé trestné činy. Obžalobě z výtržnictví u Flegrova domu čelil i Zdeněk Masár, tomu soud potvrdil třináctiměsíční podmínku se zkušební dobou na dva a půl roku. I jeho trest už zahrnuje předchozí odsouzení. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné.
12. 2. 2024|

Blíží se nové řízení v kauze Čapí hnízdo. Babiš dál trvá na své nevině, soud hodlá vyslechnout znalce

Městský soud v Praze by mohl ve dnech 14. a 15. února podruhé rozhodnout v kauze Čapí hnízdo. Obžalobě z padesátimilionového dotačního podvodu čelí expremiér Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Nové projednání případu nařídil Vrchní soud v Praze, když zrušil osvobozující verdikt.
11. 2. 2024|

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohl zaznít rozsudek, obhajoba navrhla nového svědka

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohly zaznít závěrečné řeči, vyloučit nelze ani vyhlášení rozsudku. ČT to řekl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který příští středu případ po zrušení osvobozujícího verdiktu znovu otevře. Obhájce obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) navrhl výslech nového svědka Tomáše Kohoutka. Jde o bývalého člena představenstva firmy, od které Babišovi příbuzní získali akcie Farmy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí i Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, oba vinu odmítají.
5. 2. 2024|

Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů

Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.
30. 1. 2024|

Státní zástupkyně obžalovala mladíka stíhaného kvůli znásilnění ženy v Hostivaři

Státní zástupkyně minulý týden obžalovala nezletilého muže, kterého policie viní ze znásilnění ženy v pražské Hostivaři. ČT to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který bude případ řešit. Šestnáctiletý muž měl loni v srpnu zaútočit na ženu u zastávky MHD, policisté ho dopadli po několikahodinové pátrací akci. Podle některých médií jde o Ukrajince, policie ale jeho národnost neupřesnila. Vzhledem k věku mu hrozí maximálně pět let vězení.
26. 1. 2024|

Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|

Greenpeace do spotu ČEZu přidal lesní požáry, Ústavní soud se ekologů zastal

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost energetického podniku ČEZ ve sporu s nevládní ekologickou organizací Greenpeace. Šlo o pozměněný spot, podle soudce zpravodaje Pavla Šámala již z úvodu spotu bylo zřejmé, že nejde o oficiální reklamu ČEZu, ale o snahu s nadsázkou či ironií upozornit na dopady činnosti podniku na životní prostředí. Aktivisté do reklamního videa přidali záběry poškozených lesů a lesních požárů. Doplnili ho textem, podle něhož ČEZ svou činností škodí životnímu prostředí. Energetický podnik to pokládal za neoprávněné užití spotu. ČEZ rozhodnutí podle mluvčího Ladislava Kříže respektuje, přestože má na spor jiný názor.
16. 1. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost proti blokaci některých webů po ruské invazi na Ukrajinu

Ústavní soud odmítl stížnost advokáta z Prahy, který neúspěšně zpochybnil dočasné zablokování některých českých webů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022. Důvodem zablokování, které trvalo čtvrt roku, byla obava vlády z šíření dezinformací. Muži vadilo, že kvůli blokaci webů nemohl čerpat informace, které čerpat chtěl. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.
15. 1. 2024|

Před rokem padl osvobozující verdikt k Čapímu hnízdu. Nyní se blíží nové řízení

Přesně před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (ANO) byli zproštěni obžaloby z údajného padesátimilionového dotačního podvodu. To už ale neplatí, odvolací soud verdikt zrušil a žalobci chtějí v novém řízení prokázat, že podnik byl účelově vyvedený z holdingu Agrofert.
9. 1. 2024|