TÉMA

Dopravní nehoda

Řidičské zkoušky na auto složily už tři tisíce mladších osmnácti let. Nehodu zatím nikdo nezpůsobil

Téměř 2500 sedmnáctiletých řidičů v Česku už může řídit auto za doprovodu registrovaného zkušeného řidiče. Na každého z nich připadají v průměru dva mentoři. Projekt se zatím osvědčil, jelikož žádný z mladých řidičů dosud nezavinil dopravní nehodu, hlásí policie i autoškoly.
25. 3. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost potomků policisty, který zemřel ve služebním autě. Dožadovali se odškodnění

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.
14. 2. 2024|

U Bystřice na Benešovsku se postupně srazilo několik aut. Těžce zraněno je sedm lidí

Silnici I/3 u Bystřice na Benešovsku v sobotu odpoledne zhruba na tři hodiny uzavřela nehoda, při které se postupně srazila čtyři auta. Zraněno je deset lidí, z toho sedm vážně. Mezi zraněnými byly tři děti, původně záchranná služba informovala o čtyřech zraněných dětech. Kvůli vyššímu počtu raněných byl aktivován traumaplán. Provoz byl obnoven krátce po 18. hodině, řekl policejní mluvčí Pavel Truxa.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 22:39|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Dopravní nehody si loni v Česku podle předběžné statistiky vyžádaly 462 životů, o osm víc než o rok dřív

Dopravní nehody si loni v Česku vyžádaly 462 lidských životů. Předběžná čísla ukazují, že to je o osm nehod více než v roce 2022. Z policejní statistiky vyplývá, že loňský počet obětí je třetí nejnižší od roku 1961, odkdy jsou údaje k dispozici. Finální uzávěrka dopravní nehodovosti za loňský rok bude podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého 3. ledna.
1. 1. 2024|

Češi si připomínali oběti dopravních nehod. Jejich počet mají pomoci snížit nové trenažéry

Bohoslužbami, pietami nebo koncerty na řadě míst lidé v neděli v rámci světového dne obětí dopravních nehod vzpomínali na ty, kteří tragicky zahynuli. V Česku jde letos o 431 mrtvých, vloni bylo za celý rok 454 obětí dopravních nehod. Asociace autoškol se nyní zaměří na prevenci agresivního chování řidičů.
19. 11. 2023|

Soud potvrdil tresty policistům, kteří manipulovali vyšetřování nehody v Přerově

Krajský soud v Olomouci potvrdil tresty trojici policistů za zmanipulované vyšetřování dopravní nehody v Přerově. Podle rozsudku jeden z nich způsobil nehodu pod vlivem alkoholu a dva jeho kolegové mu poskytli krytí. Oba se tak dopustili podle soudu zneužití pravomoci úřední osoby a kromě podmíněného trestu jim soud uložil také čtyřletý zákaz činnosti. Policista, který podle rozsudku nehodu způsobil, dostal podmíněný a peněžitý trest. Policisté jsou momentálně mimo službu. K soudu nepřišli s tím, že jsou zaneprázdněni.
23. 10. 2023|

Z nadjezdu u italských Benátek se zřítil autobus. Mezi oběťmi jsou děti a turisté

Nejméně jednadvacet mrtvých si v úterý vyžádala nehoda autobusu nedaleko italských Benátek. Zřítil se ze silničního nadjezdu, uvedl starosta města podle italských médií. Autobus dopadl blízko železniční tratě a ihned poté vzplál. Mezi oběťmi jsou podle médií i děti. Na místě zasahují záchranáři.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 23:31|

„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.
16. 8. 2023|

Ústavní soud se zastal ženy, která po autonehodě matky zůstala bez prostředků

Ústavní soud (ÚS) se zastal sedmnáctileté dívky, jejíž matka zůstala po dopravní nehodě osm měsíců ve vegetativním stavu, soudy nicméně její dceři, která v té době studovala střední školu, nepřiznaly náklady na výživu. Ústavní soud ve středu zrušil vyhlášeným nálezem rozsudky soudů nižších instancí s tím, že porušily práva stěžovatelky. Jednalo se o poslední nález ústavního soudce Ludvíka Davida, jehož funkčního období končí 7. srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 13:51|

Pět obětí mají dvě noční dopravní nehody v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji zemřelo v noci na neděli při dvou dopravních nehodách pět lidí. Večerní kolizi u Dolního Žandova na Chebsku nepřežili dva lidé, druhá havárie nad ránem u Žalmanova si vyžádala tři oběti.
28. 5. 2023|

Dálnice D2 byla u Slovenska neprůjezdná. Uzavřela ji nehoda několika aut

Dálnici D2 u hranic se Slovenskem uzavřela ve středu ráno v obou směrech na pět hodin nehoda dvou nákladních a jednoho osobního auta. Dálnici se podařilo znovu zprůjezdnit po deváté hodině, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Auta se srazila v místě, kde je doprava omezená a dálnice se opravuje. Podle mluvčí záchranné služby Michaely Bothové se zranil jeden člověk.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 09:36|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Dopravu zkomplikovalo náledí. Dvě hromadné nehody zablokovaly dálnici D1

Dopravu v Česku dopoledne zkomplikovalo náledí a sníh. Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu zablokovaly dvě hromadné nehody, několikrát byl krátce zastaven provoz ve směru do Brna. Dálnice se znovu uzavřela přibližně na dvě hodiny později odpoledne kvůli vyproštění havarovaného kamionu. Neprůjezdná byla kvůli kluzké vozovce na tři hodiny i dálnice D8 mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa. V Královéhradeckém kraji se na zledovatělých silnicích stalo mnoho nehod, kluzké silnice komplikovaly dopravu také v dalších krajích. Ředitelství silnic a dálnic řidiče vyzvalo k opatrnosti.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 20:01|

Další železniční přejezdy dostanou letos závory

Správa železnic chce letos nově vybavit závorami sedmdesát přejezdů. Konkrétně na jižní Moravě se to týká šesti míst. Podle dopravních expertů je na takových přejezdech až třicetkrát méně smrtelných nehod ve srovnání s těmi bez závor.
11. 2. 2023|

Soud snížil trest řidičce, která v opilosti zabila policistu. Ve vězení má strávit deset let

Pražský vrchní soud v úterý uložil deset let vězení řidičce Jitce Rudovičové, která způsobila nehodu, při níž zemřel policista a další dva se zranili. O tři roky jí snížil nepravomocný trest. Uznal ji vinnou z trestného činu obecné ohrožení. Žena jela v Praze opilá stopadesátikilometrovou rychlostí a narazila do policejního vozu.
24. 1. 2023|

Dálnice u Olomouce je po srážce kamionu s dodávkou opět průjezdná

Na dálnici D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku se odpoledne srazilo nákladní auto s dodávkou. Tři lidé se při nehodě zranili. Dálnice ve směru na Ostravu byla více než čtyři hodiny uzavřena. Opět zprůjezdněna byla kolem sedmé večerní. Informoval o tom policejní mluvčí Libor Hejtman. Nehoda se stala ve chvíli, kdy kamion podle předběžných informací policie začal prudce brzdit, aby se vyhnul střetu s přebíhajícím chodcem. Zezadu do něj narazila dodávka.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 19:33|

Při čelním střetu dvou osobních aut zemřeli na Rychnovsku tři lidé

Při čelním střetu dvou osobních automobilů na Rychnovsku zemřeli tři lidé. Tragická nehoda se stala v pátek okolo šesté hodiny večer na silnici druhé třídy mezi Rychnovem nad Kněžnou a Rokytnicí v Orlických horách.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 14:16|

Ve Zlíně i u Tachova se srazil vlak s autem. Dva lidé při nehodách zemřeli

Na železničním přejezdu ve Zlíně se v neděli odpoledne střetl osobní vlak jedoucí z Otrokovic do Zlína s osobním autem. Řidič vozidla podle dostupných informací zemřel, vlak vykolejil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven. K podobné nehodě došlo i v Boru u Tachova a i ta si vyžádala oběti na životech.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 21:50|

Starosta Poděbrad zvažuje odstoupení z kandidátky kvůli výrokům o Romech, Rakušan ho jinak odvolá

Poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN) akceptuje výzvu, aby kvůli svým výrokům o Romech odstoupil z kandidátky do komunálních voleb, a bude o ní přemýšlet. Vyzvalo ho k tomu podle serveru iDNES.cz oblastní sdružení STAN Nymburk. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Starosta na červnovém jednání zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Dostal ji za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem a nepřímo pak hovořil o střílení Romů.
16. 7. 2022|

V Jihlavě havaroval konvoj nizozemské armády

V Jihlavě se dopoledne srazila auta konvoje nizozemské armády, která se přesouvá přes Českou republiku. Silnice 38 byla v místě nehody přes pět hodin neprůjezdná. Provoz byl obnoven zhruba ve 14:45. Havarovalo pět aut. Informovala o tom mluvčí policie Dana Čírtková a upřesnila, že se lehce zranili dva vojáci. Původně totiž oznámila, že se nehoda obešla bez zranění. Konvoj po kolizi v přesunu směrem na Břeclav pokračoval, policie ho navedla na objízdnou trasu.
16. 4. 2022Aktualizováno16. 4. 2022, 16:37|

Dálnice D6 byla kvůli hromadné nehodě čtyři hodiny uzavřená

Kvůli hromadné nehodě byla na děvětasedmdesátém kilometru v úterý dopoledne uzavřená dálnice D6 u Lubence na Lounsku ve směru na Prahu. Policie obnovila provoz zhruba po čtyřech hodinách. Podle policejního mluvčího nehodu pravděpodobně způsobila ledovka.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 14:00|

Ve Valašském Meziříčí srazil ve čtvrtek vlak dva chlapce, jeden zemřel

Tragická čtvrteční srážka vlaku s nezletilými hochy ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku má jednu oběť. Chlapec zahynul na místě neštěstí.  Druhého transportoval vrtulník do ostravské nemocnice. Potvrdil to policejní mluvčí Petr Jaroš.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 10:30|