TÉMA

princ Philip

Láskyplná a jiskřivá, zaznívá o Camille. Královna manželka ale narážela i na odpor jako „ta druhá“

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se údajně Camilla Charlese a nastartovala běh událostí v britské královské rodině. Mnohými byla nenáviděna jako osoba, která rozbila Charlesovo manželství s princeznou Dianou. Veřejnost si ale nakonec získala. Nyní stojí královna manželka Camilla po boku britského panovníka Karla III. Plné přijetí ze strany zesnulé panovnice Alžběty II. trvalo delší dobu, v posledních letech života ale Camillu jednoznačně podporovala.
6. 5. 2023|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Královna Alžběta II. ve vánočním projevu vyjádřila solidaritu s těmi, kteří přišli o blízké

Britská královna Alžběta II. v sobotu pronesla vánoční poselství. Vzpomínala v něm na letos zesnulého manžela prince Philipa. Vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Panovnice tráví Vánoce na hradě Windsor. Do areálu v sobotu pronikl ozbrojený muž. Policisté ho zadrželi.
25. 12. 2021|

Británie si připomněla nedožité narozeniny prince Philipa. Královna dostala po něm pojmenovanou růži

Británie si ve čtvrtek připomínala nedožité sté narozeniny prince Philipa. Nejdéle sloužící choť britské královny v dějinách zemřel na začátku dubna. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi na něj vzpomínal jeho nejmladší syn, princ Edward. Celé interview odvysílá páteční pořad 90' ČT24.
10. 6. 2021|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Land Roverem na věčnost. Spojené království dalo princi Philipovi poslední sbohem

Britská královská rodina a spolu s ní celá země se rozloučila s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Smuteční obřad se konal v kapli sv. Jiří na hradě Windsoru, rakev s pozůstatky prince Philipa byla uložena do královské krypty. Manžel královny Alžběty II. zemřel minulý pátek ve věku 99 let.
17. 4. 2021|

Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.
16. 4. 2021|

„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:16|

Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna

Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 18:26|

Oblíbený byl v médiích i mezi lidmi, vzpomínají na prince Philipa čeští diplomaté či novináři

V nedožitých sto letech zemřel v pátek britský princ Philip. Do smutku se zahalily nejen Britské ostrovy a území, která dříve pod korunu patřila, ale i zbytek světa, včetně Česka. Jiří Zrůst se znal s princem osobně. „Spousta lidí, včetně mě, měla to potěšení zažít jeho humor,“ vzpomíná předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR. „Byl mužem činu,“ dodal. „Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích,“ tvrdí bývalý pracovník BBC Milan Kocourek a vzpomíná na to, že se na mediální výstupy prince vždy těšil.
10. 4. 2021|

Zemřel britský princ Philip, manžel královny Alžběty II. Bylo mu 99 let

Ve věku 99 let zemřel britský princ Philip, vévoda z Edinburghu a manžel královny Alžběty II. Oznámil to Buckinghamský palác. Zemřel pokojně v pátek ráno ve Windsoru. Od letošního února do března pobýval v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a podstoupil neupřesněný zákrok na srdci.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 20:12|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

Britský princ Philip se po nehodě vzdá řidičského průkazu. Za volantem seděl do 97 let

Britský princ Philip, vévoda z Edinburghu se dobrovolně vzdá řidičského průkazu, oznámil Buckinghamský palác. Na 97letého chotě královny Alžběty II. se snesla vlna kritiky poté, co měl v polovině ledna nehodu u Sandringhamu na východě Anglie. Při incidentu utrpěly zranění ženy z druhého vozu.
9. 2. 2019Aktualizováno9. 2. 2019, 20:42|

Britský princ Philip měl dopravní nehodu. Jeho auto se převrátilo na bok, princ vyvázl bez zranění

Manžel britské královny Alžběty princ Philip (97) měl ve čtvrtek odpoledne nehodu, když řídil vůz nedaleko venkovského sídla královské rodiny na východě Anglie. Informoval o tom Buckinghamský palác s tím, že princ neutrpěl žádné zranění. Podle svědků z místa byl ale velmi otřesen a v šoku.
17. 1. 2019|