TÉMA

Fyzická osoba

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na rekordní částku 271,4 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových dvou set miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce kvůli špatnému vývoji rozpočtu předložit příští týden vládě návrh opatření, která ve druhém pololetí zajistí úspory zhruba 20 miliard, uvedlo ministerstvo financí. Schválený rozpočet počítá za celý rok s deficitem 295 miliard korun.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:15|

Majitelé datových schránek z řad nepodnikajících fyzických osob zmizí z veřejných seznamů

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových schránek. Nyní jsou tyto údaje volně dostupné na webu Datových schránek a v Národním katalogu otevřených dat. Na změně se dohodli představitelé Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Digitální a informační agentury (DIA).
14. 4. 2023|

Prezident Pavel dostal rekordní pokutu za netransparentní údaje o dárcích

Prezident Petr Pavel dostal od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu šedesát tisíc korun, což je dosud nejvyšší sankce udělená úřadem fyzické osobě. Pokutu dostal za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani. Informaci magazínu Reportér potvrdil člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý. Uvedl, že v přehledu Pavlových dárců chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Podle Pavla nešlo o netransparentní, ale o chybějící údaje. Dodal, že pokud je dárce neposkytne sám, není způsob, jak je získat.
16. 3. 2023|

Počet lidí v exekuci meziročně mírně klesl. Stále jich je skoro tři čtvrtě milionu

Meziroční pokles o osm tisíc dlužníků hlásí exekutorská komora. Aktuálně eviduje 711 939 fyzických osob v exekuci. Podobný trend sleduje i ve snižování počtu nezletilých dlužníků, kterých je téměř o čtvrtinu méně než na konci loňského roku.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 13:56|

Na finanční úřady zatím přišlo 1,7 milionu daňových přiznání. Na podání papírových formulářů zbývá 14 dní

Lidé a firmy dosud podali 1,66 milionu daňových přiznání. Na podání těch papírových zbývá v prodlouženém termínu posledních 14 dní. Fyzické osoby volí nejčastěji právě papírový formulář, firmy naopak posílají přiznání hlavně elektronicky. Informace poskytla České televizi Klára Křehková z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
19. 4. 2021|

Ministerstvo financí zveřejnilo nástin opatření, která mají ulevit podnikatelům. Pomohou i banky

Ministerstvo financí plánuje zmírnit dopady šíření koronaviru na drobné podnikatele a fyzické osoby plošným prominutím pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob nebo prominutím pokuty za nepodání kontrolního hlášení k DPH. Vyplývá to z hlavních opatření takzvaného liberačního balíčku, které v pátek na internetu zveřejnilo ministerstvo financí. Možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů občanům a drobným podnikatelům, kteří byli postiženi v souvislosti s šířením nákazy novým koronavirem poskytnou i banky.
12. 3. 2020Aktualizováno12. 3. 2020, 17:20|

Lidé zatím odevzdali polovinu daňových přiznání. Na podání mají ještě týden

Lidé a firmy zatím odevzdali 1,24 milionu daňových přiznání za loňský rok. Z toho fyzické osoby jich podaly 1,09 milionu a firmy přes 143 tisíc. V případě fyzických osob jde o polovinu z celkového očekávaného počtu a u firem zhruba o třetinu. Přiznání je třeba letos odevzdat do 1. dubna, kdy je zároveň poslední den lhůty pro úhradu daně. V případě využití služeb daňového poradce platí termín do 1. července.
25. 3. 2019|

V Česku loni přibylo nejvíc podnikatelů za posledních šest let. Polovina z nich byli mladí lidé

V minulém roce začalo v Česku podnikat skoro 59 tisíc lidí, z toho polovinu tvořili lidé do třiceti let. Statistiky společnosti CRIF dále ukázaly, že čistý přírůstek – tedy rozdíl mezi podnikateli, kteří začali podnikat, a skončili s podnikáním – činil 13 tisíc nových podnikatelských oprávnění. Šlo tak o nejvyšší počet za posledních šest let.
18. 1. 2019|