TÉMA

Právnická fakulta

Za stovky znásilnění nezletilé dostal podmínku. Soudy často sexuální násilí bagatelizují, míní advokátka Hrdá

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění nezletilé dívky, za které pachatel dostal u soudu podmínku. O změně výše trestu rozhodl minulý týden Krajský soud v Brně. Podle znalce oběť neměla mít vážné následky. Původně si měl muž odsedět tři roky ve vězení. O problematice v pořadu Události, komentáře debatovali advokátka Lucie Hrdá a vedoucí katedry trestního práva Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.
19. 1. 2024|

Kreml ohlásí anexi dalších ukrajinských území. Putin již podepsal dekrety

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Informovala o tom ruská agentura TASS. Krok předchází chystané formální anexi okupovaných území Ukrajiny, kterou Kreml plánuje na pátek. Při páteční ceremonii v Kremlu budou k Rusku připojena čtyři okupovaná ukrajinská území.
29. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 00:17|

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|

Národní akreditační úřad zahájil řízení o omezení akreditace právnické fakulty v Plzni

Národní akreditační úřad zahájil řízení k omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Stalo se tak na základě provedené kontroly, která konstatovala závažné nedostatky při uskutečňování magisterského studijního programu Právo a právní věda. Fakulta měla přiznávat uchazečům bonifikace, tedy body navíc za předchozí studijní výsledky, s nepoměrně velkou váhou, a přijímat tak ke studiu některé uchazeče i přesto, že nesplnili stanovené podmínky pro přijetí.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 16:26|

Děkan pražských práv: Povolební vyjednávání by měla být rychlá, novou vládu můžeme potřebovat

Hledání vládní většiny v nové Poslanecké sněmovně, která vzejde z víkendových voleb, by podle děkana pražských práv Jana Kuklíka mělo s ohledem na pandemická rizika probíhat rychleji než v předchozích letech. Prohlásil to v Interview ČT24 a upozornil i na nezbytnou úlohu prezidenta, jenž je v těchto dnech ovšem zdravotně indisponovaný.
8. 10. 2021|
Události komentáře

Prezident Zeman by se měl zachovat jako gentleman a omluvit se sám, říká Peroutkova vnučka Kaslová

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová chce po státu vymáhat omluvu za nepravdivý výrok prezidenta Miloše Zemana exekučně. Podle pravomocného rozsudku se mělo do úterý omluvit ministerstvo financí, což ale neudělalo. Prezidentovo vyjádření, že Peroutka napsal článek s titulkem „Hitler byl gentleman“, je předmětem sporu už víc než pět let. Podle Kaslové by se měl ale právě Zeman zachovat jako gentleman a omluvit se sám.
21. 8. 2020|

Simulované soudní líčení či prohlídka věznic. Do akce Noc práva se zapojí soudy i univerzity

Ve čtyřech městech v Česku – v Ostravě, Olomouci, Brně a Praze proběhne v pátek první ročník akce Noc práva. Do programu se zapojí hned několik soudů, univerzit, ale také vězeňská služba, policie nebo advokátní komora. Akce, která ma za cíl popularizovat právo, nabídne spoustu přednášek, divadelních představení nebo prohlídek. Několik bodů programu však bylo zrušeno kvůli obavám ze šíření nového koronaviru.
6. 3. 2020|

Posluchárny brněnské právnické fakulty procházejí rekonstrukcí. Jejich stropy hrozily zřícením

Masarykova univerzita začala opravovat čtyři velké posluchárny právnické fakulty. Zavřené jsou od začátku podzimního semestru. Jejich stropy podle statika hrozily zřícením. Po opravě budou učebny nejen bezpečné, ale i nově vybavené a budou mít lepší akustiku.
3. 2. 2020|

Jan Musil odejde z Ústavního soudu. Řešil přes 4 tisíce případů

Ústavní soudce Jan Musil odejde na konci ledna ze své funkce. A to ze zdravotních důvodů a kvůli únavě dané věkem a cestováním mezi Brnem a Prahou. Jeho odchod nesouvisí se situací v justici či politice. Ústavní soud považuje Musil za právnický Olymp, kde spolu soudci nemusejí vždy souhlasit, ale jsou schopni dospět k výsledku. Cenil si možnosti zabývat se kauzami z různých oblastí práva a poznávat lidské příběhy za jednotlivými spisy, někdy truchlivé, ale podnětné.
23. 1. 2019|

Jmenuje se Vladimír. Skauti vypátrali chlapce z ikonického snímku Palachova pohřbu

Českým skautům se po padesáti letech podařilo vypátrat chlapce, kterého objektiv fotoaparátu zvěčnil na dnes již ikonickém snímku z pohřbu Jana Palacha. Více než šedesátiletý Pražan jménem Vladimír o publicitu nestojí, skautům nicméně poskytl interview, ve kterém se vrátil i do lednových dní devětašedesátého roku.
17. 1. 2019|