TÉMA

Hlavní město

Vznik Budapešti komplikovala politika i chybějící mosty. Některé propasti zůstaly dodnes

Obavy ze ztráty charakteru hlavního města i strach o hospodářské zájmy doprovázely vznik maďarské metropole, říkají hungarista a průvodce Budapeští Jiří Zeman a historik Petr Balla. Přesto ale panovala shoda, že bez vlastního velkoměsta nemůže být Uhersko moderní zemí. A tak navzdory původním výhradám politiků v maďarské metropoli 17. listopadu roku 1873 poprvé zasedla nová rada spojených měst a z Budína, Peště a Starého Budína se stala Budapešť.
17. 11. 2023|

Pražské zastupitelstvo dalo zelenou směně nemovitostí se státem za 1,7 miliardy korun

Zastupitelé Prahy ve čtvrtek schválili směnu nemovitostí mezi hlavním městem a státem v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu nemovitostí v polovině dubna schválili pražští radní. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu korun, což doplatí hlavní město.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 18:11|

Zlepšení dopravy musí umožnit městské části, říká Hřib. Měli bychom nabídnout alternativy, myslí si Nacher

Hlavní město by mělo podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) lépe koordinovat se zástupci svých městských částí dostavbu vnějšího městského okruhu a další oblasti dopravní politiky. Jediným řešením přetížených silnic ve městě je posílení hromadné dopravy, zmínil v pořadu Události, komentáře. Namísto blokád, protestů a diskuzí by se podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (za ANO) pak měla podporovat pozitivní motivace lidí k tomu, aby nebylo město přeplněno auty. Radikální kroky demonstrantů jako vypouštění pneumatik aut SUV nebo blokování rušných silnic podle něj jen přispívají k negativnímu vymezování se vůči řidičům a považuje je za vydírání většinové společnosti.
26. 4. 2023|

Praha měla na konci března na svých účtech přebytek přes sto miliard korun

Hlavní město mělo ke konci března na svých účtech více než sto miliard korun přebytek. K vyšším příjmům samosprávám pomohl hlavně vyšší výběr daní, podle analýzy ministerstva financí ale i to, že některé méně investovaly. Rozpočet Prahy tvoří více než polovinu celkového přebytku hospodaření obcí, na konci roku 2022 skončil v přebytku 15,5 miliardy korun.
18. 4. 2023|

Děsivé vzpomínky a prášky na spaní. „Sláva Bohu, že si sny nepamatuji,“ říká jeden z ukrajinských vojáků

Už deset měsíců uběhlo od doby, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a začala bombardovat tamní města a vesnice. V první vlně ruských cílů bylo i hlavní město Kyjev. To se podařilo uchránit mimo jiné díky místním vojákům, kteří úspěšně odráželi ruské útoky před metropolí. Jedním z nich je i Vitalij, který Kyjev chránil z obce Mošun. Natáčel s ním štáb ČT.
25. 12. 2022|

Nová „smart“ auta hlídají parkování v ulicích Prahy. Umí najít dokonce i výtluky nebo poškozené značky

Na parkování v Praze dohlíží nová speciálně upravená auta. Moderní technologie umí najít i problém s dopravním značením nebo výtluk. Technologie vyjde město na padesát milionů ročně. Parkování v hlavním městě je dlouhodobý problém. Správa komunikací každý měsíc eviduje až sto tisíc podezření na přestupek.
9. 11. 2022|

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Kazachstán přejmenoval své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu

Kazachstánští zákonodárci v pátek přejmenovali své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu. Metropole dostala název Nur-Sultan v roce 2019 na počest někdejší hlavy státu Nursultana Nazarbajeva, od něhož se současný prezident Kasym-Žomart Tokajev i jeho vláda snaží distancovat, uvedla agentura Reuters.
17. 9. 2022|

Uprchlíci musí řešit bydlení i po vlastní ose. Na další vlnu běženců jsme ale připraveni, řekl Rakušan

Uprchlíci z Ukrajiny by si měli řešit ubytování i po vlastní linii. Hledání vlastního bydlení by je navíc mohlo motivovat k opuštění hlavního města. V pondělních Událostech, komentářích to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Praha v úterý uzavírá stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Podle Rakušana je Česko v případě potřeby připraveno tábory znovu zřídit. Pozemek v Malešicích zůstane jako záloha.
26. 7. 2022|

Praha v půlce měsíce uzavře centrum pro uprchlíky. Fiala chce s Hřibem ještě jednat

Praha k 15. červnu uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Po jednání krizového štábu hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vzhledem k nedostatku ubytovacích kapacit podle něj nemá smysl, aby se v metropoli registrovali další běženci. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) varoval, že pokud Praha k ohlášenému kroku skutečně přistoupí, své centrum zavře i Pardubický kraj. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu večer řekl, že je ochotný s Hřibem o situaci uprchlíků v hlavním městě jednat za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:36|

Kanadské policii se podařilo ukončit obležení Ottawy protestujícími s kamiony

Kanadské policii se patrně podařilo ukončit blokádu ulic metropole po třech týdnech protestů proti pandemickým opatřením. V sobotu v Ottawě zasahovaly stovky těžkooděnců, kteří získali zpět kontrolu nad ulicemi kolem parlamentních budov.
19. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 07:28|

Česku přibylo za deset let obyvatel, zestárli na průměrných 42,7 roku

Česku za deset let přibylo 87 600 obyvatel. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu. Téměř polovina z nich bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí od posledního sčítání tak zestárl o 1,7 roku. První výsledky loňského sčítání lidu v Česku, které se poprvé konalo elektronicky, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 20:09|

Jak se má měnit Praha? Lidé mohou své nápady a připomínky zanášet do pocitové mapy

Pražané mohou od úterý prostřednictvím pocitové mapy sdělit magistrátu či radnicím, kde se necítí bezpečně, jak se jim parkuje, kde chybí zeleň nebo jak by se měl proměnit veřejný prostor. Údaje město vyhodnotí na podzim, a začne s případným realizováním změn.
11. 5. 2021|

Český úřad v Jeruzalémě má řešit praktické věci, nese ale diplomatický význam

Od pondělí v Jeruzalémě oficiálně funguje pobočka české ambasády. Podle ministerstva zahraničí nejde o nový zastupitelský úřad, ale o služby pro české občany. Věc prý nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě. Větší diplomatickou vstřícnost vůči Izraeli prosazuje především prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 14:28|

Železničáři posilují spoje kvůli 17. listopadu. Hlavní nápor tentokrát pojede „proti špičce"

Někteří železniční dopravci nasadí o víkendu v souvislosti s oslavami 17. listopadu víc spojů. České dráhy se podle mluvčího Petra Šťáhlavského chystají na nápor cestujících opačným směrem, než je obvyklé. Oproti běžným víkendům bude většina lidí cestovat vlakem v sobotu do hlavního města. RegioJet podle mluvčího Aleše Ondrůje chystá operativní zvýšení kapacit na nejvytíženějších spojích. Leo Express počty míst zvyšovat nebude.
13. 11. 2019|

Peking vypověděl partnerskou smlouvu. Maximálně k nám přijede méně jednodenních turistů, zní z Prahy

Ještě než pražské zastupitelstvo stihlo hlasovat o záměru rady vypovědět smlouvu o sesterském partnerství s Pekingem, vypověděl partnerství s okamžitou platností Peking. Zastaví veškeré oficiální styky s Prahou. Primátor Zdeněk Hřib uvedl, že smlouva žádné partnertsví neodrážela. Praha záležitost považuje za uzavřenou.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 16:13|

Pražský okruh nebo železnice do Kladna. Stát a Praha budou spolupracovat na dopravních stavbách

Ministerstvo dopravy uzavře s Prahou společné memorandum o řešení významných dopravních staveb na území města. Obě strany budou také o přípravě staveb pravidelně jednat. Ve středu to oznámili ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Třeba Pražskému okruhu stále schází k dokončení zhruba 40 kilometrů. Dostavba jižní části okruhu u Běchovic by měla začít za dva roky a severní část se začne stavět nejdříve v roce 2026.
2. 10. 2019|

V Praze začíná plošná deratizace. Týká se hlavně potkanů, krysy jsou v Česku vzácné

V Praze 3. dubna začíná celoplošná deratizace. Každoroční tažení proti potkanům potrvá do konce října a hlavní město za něj zaplatí 3,7 milionu korun. Podle odhadů deratizátorů Pražských vodovodů a kanalizací žije v Praze několik milionů těchto hlodavců. Na jednoho obyvatele hlavního města připadají zhruba čtyři až pět potkanů.
3. 4. 2019|