TÉMA

Karlštejn

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

Začala modernizace železnice mezi Karlštejnem a Berounem. Vlaky budou jezdit po jedné koleji

Na trati mezi Karlštejnem a Berounem začala rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá až do roku 2026. Stavbaři kompletně zmodernizují více než sedmikilometrový úsek, což si vyžádá omezení provozu. Díky rekonstrukci se zvýší traťová rychlost a cestování by mělo být pohodlnější. Zhotoviteli stavby jsou společnosti Elektrizace železnic Praha a Swietelsky Rail CZ, hodnota zakázky je téměř 2,3 miliardy korun bez DPH, řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 14:15|

Pět desítek měst a obcí obdrželo dekrety na vlajky a znaky. Harrachov smí používat šlechtickou symboliku

Zástupci pěti desítek obcí, měst a městysů převzali v Poslanecké sněmovně od její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) dekrety, které jim přidělují jejich obecní znak a vlajku. Například městys Karlštejn na Berounsku má ve znaku dvouocasého lva – téměř totožného se státním znakem, Harrachov kouli s pštrosími pery.
20. 11. 2023|

U Berouna začnou práce na koridoru do Prahy. Správa železnic slibuje co nejmenší komplikace

Z trati, která ještě pamatuje konec parního provozu, na moderní koridor se začne středočeský úsek mezi Berounem a Karlštejnem měnit v listopadu. Dopravu bude změna ovlivňovat čtyři roky, Správa železnic ale ujistila, že dopady budou menší, než je při podobných stavbách obvyklé. Vlaky sice budou v době prací jezdit jen po jedné ze dvou kolejí, ale vyšší rychlostí.
3. 10. 2023|

Přestavba trati ze Smíchova do Černošic za miliardy je hotová, zrychlí spoje

Téměř čtyřletá přestavba železniční trati z pražského Smíchova do Černošic je hotová. Rekonstrukce za více než 4,2 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Výsledkem je podle Správy železnic (SŽ) zvýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti. Novinářům to ve středu při slavnostním ukončení přestavby řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.
28. 6. 2023|

Po velké rekonstrukci se otevírá hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn na Berounsku se v pátek po rozsáhlé rekonstrukci za 164 milionů korun opět na plno otevírá veřejnosti. Stavební práce začaly v roce 2020, památka byla i tak návštěvníkům po celou dobu přístupná. Součástí oprav byla obnova suterénu Císařského paláce či gotických sklepení purkrabství, vznikly i nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Obnovy se dočkalo i technické zázemí a část inženýrských sítí hradu. Práce ale nekončí, podle kastelána Lukáše Kunsta je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 20:03|

Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.
1. 4. 2023|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem, hodnota zakázky je zhruba 1,6 miliardy korun. Stavba má začít příští rok a trvat přibližně tři roky. Součástí prací bude též rekonstrukce stanice Srbsko, úprava skal u obce Tetín a stavba odbočky Lom, zhruba v polovině mezistaničního úseku. Pracovat se bude za jednokolejného provozu s omezením výluk na nutné minimum, uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
29. 12. 2022|

Turistů bylo víc, ale pořád ne dost. Podnikatelům chybějí hlavně zahraniční návštěvníci

Skončila letní turistická sezona, Češi během ní utráceli hlavně za zahraniční pobyty, ale ve velké míře také za rekreace v tuzemsku. Potvrzuje to spokojenost prodejců zahraničních zájezdů i většiny místních podnikatelů. Mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Česku patří v létě hrady a zámky. Těm se sice návštěvnost oproti minulému roku zvýšila, chybějí jim ale zahraniční turisté. Ekonomové ale nyní upozorňují na to, že i českých návštěvníků by mohlo ubývat, lidé totiž začínají šetřit.
3. 9. 2022|

Muž, který před šesti lety střílel na pražském Zličíně, přijal sedmiletý trest vězení

Norajr Caturjan, který v roce 2016 střílel na dva muže před obchodním centrem na Zličíně v Praze, přijal sedmiletý trest vězení. Třiapadesátiletý Armén byl původně obžalován z pokusu o vraždu, podle dohody o vině a trestu, kterou pravomocně schválil pražský městský soud, se ale dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví.
11. 8. 2022|

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní od čtvrtka pojedou vlaky po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železniční tratě mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude od čtvrtka obnoven. Pracovníci Správy železnic od úterý odstraňovali utržené části skalního převisu nad tratí, problematické místo zabezpečili zábranou, informoval ve středu Jan Nevola ze Správy železnic.
6. 7. 2022|

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní opět nepojedou vlaky. Železničáři po nehodě odstraní skalní převis

Provoz na železniční trati mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude opět zastaven. Důvodem je odstraňování utržené části skalního převisu nad tratí. Vlaky tudy nepojedou v úterý a ve středu od 7:00 do 19:00. Náhradní dopravu budou zajišťovat autobusy, informoval Jan Nevola ze Správy železnic. Minulý týden ve čtvrtek se v úseku stala nehoda, rychlík narazil do skály na kolejích a část soupravy vykolejila. Pět cestujících se lehce zranilo. Provoz po jedné koleji byl obnoven v pátek večer.
4. 7. 2022|

Vlakové spojení z Prahy na Plzeň stále vázne. Během sanace bude trať nejspíš zavřená úplně

Ani čtyři dny od sesuvu svahu není hlavní železniční trať z Prahy na Plzeň plně průjezdná. Úsekem běžně projíždí desítky vlaků denně. Správa železnic teď připouští problém a snaží se udržet provoz aspoň po jedné koleji, v poničeném úseku sníženou, třicetikilometrovou rychlostí. Během sanace počítá s úplným uzavřením této tratě.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 23:27|

Provoz u Karlštejna je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky jezdí po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železničního koridoru mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky zde zatím jezdí sníženou rychlostí, informovaly v pátek pozdě odpoledne České dráhy na Twitteru. Rychlík ve čtvrtek narazil v úseku do sesunuté skály na kolejích a část soupravy vykolejila, pět cestujících se lehce zranilo.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 19:22|

Rychlík u Karlštejna najel do spadlé skály a vykolejil. Provoz na trati stojí, omezení vydrží do pátku

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku narazil ve čtvrtek ráno rychlík do spadlé skály. Lokomotiva a první vagon vykolejily, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Mluvčí záchranky Monika Nováková uvedla, že se lehce zranilo pět lidí. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, Správa železnic předpokládá, že se jej podaří obnovit až v pátek. Část vlaků jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, jiné jsou zrušeny nebo nahrazeny autobusem.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 22:09|

Hrady a zámky vyhlížejí druhou covidovou sezonu, chystají nové trasy i audioprůvodce do mobilu

Památky v Česku nabízejí bezkontaktní audioprůvodce do mobilu nebo informační stojany. Vyrovnávají se tak už s druhou sezonou ovlivněnou epidemií covidu-19. Její začátek závisí na rychlosti uvolňování protiepidemických opatření. Hrady a zámky mezitím připravují nové prohlídkové trasy a upravují interiéry.
25. 4. 2021|

30 let zpět: Karlštejn obsadili ozbrojenci

Členové šermířského sboru Pravda zahájili manifestaci na Karlštejně. Protestovali proti smlouvě, jíž příslušný památkový ústav předal správu návštěv tohoto významného českého hradu do rukou německé firmy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 4. 2021|

30 let zpět: Na Karlštejn jen přes německou firmu

Prodat Karlštejn do německých rukou? Kdepak. Ovšem na náš turisticky vytížený hrad si zájemci nově mohli koupit vstupenky pouze u německé firmy IFB. Středočeský památkový ústav jí monopolní právo prodal jako jedinému zájemci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 2. 2021|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Od pondělí může více lidí na hromadné akce i další žáci do škol. Na Karvinsku platí specifika

V pondělí se ruší další omezení přijatá kvůli pandemii koronaviru. Do škol mohou začít chodit žáci druhých stupňů základních škol a středoškoláci. Až na pět set osob se zvyšuje možný počet lidí na hromadných akcích, jako jsou svatby a bohoslužby. Stejná hranice nově platí pro kulturní a další veřejné události. Rozvolnění plně neplatí na Karvinsku kvůli lokálnímu ohnisku nákazy v Dole Darkov.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:46|

Hrady otevřely, na tom pražském ustaly i kontroly u vstupů. Ale jen dočasně

Více než s dvouměsíčním zpožděním může začít letošní sezona hradů a zámků. Po koronavirové pauze se veřejnosti otevřel také areál Pražského hradu. Oproti stavu před zavedením opatření proti pandemii covidu-19 navíc nemusí návštěvníci absolvovat bezpečnostní kontrolu při příchodu – alespoň ne všichni, kontroly budou namátkové. Rozvolnění je dočasné, Hrad je zdůvodnil tím, že pokleslo riziko teroristického útoku vzhledem k tomu, že v současnosti nepřijíždějí do Česka zahraniční turisté.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 20:06|

Rozkvetlý zámek Lednice i káva s kastelánem. České památky otevřou v omezeném režimu

Od pondělka lidé mohou opět navštěvovat interiéry českých památek. Provoz hradů a zámků bude zatím omezený, kasteláni se ale shodují, že právě prohlídky po malých skupinkách mohou být pro návštěvníky největším lákadlem. Lidé si dají na hradě Karlštejn kávu s kastelánem nebo poprvé v historii spatří Valdštejnské apartmá na zámku Hluboká. Interiér zámku Lednice na celou sezonu rozkvete. Studenti Mendelovy univerzity jej ozdobí historickými květinovými svazky.
24. 5. 2020|
Interview ČT24

Koronavirus může dopadnout i na kulturu, varuje Zaorálek. Jde o festivaly, ale i hrady a zámky

Ministerstvo kultury doporučuje svým příspěvkovým organizacím, aby nevysílaly zástupce na masové mezinárodní akce, jako například veletrhy. Hlubší opatření ale podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nejsou namístě. Uvedl to v pořadu Interview ČT24.
6. 3. 2020|