TÉMA

Paracetamol

Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|

Neskupujte léky s paracetamolem, je jich nedostatek, vyzval Státní ústav pro kontrolu léčiv

V Česku je aktuálně 694 nakažených, ve čtvrtek přibylo 122 případů. Z pražské Nemocnice Na Bulovce utekl pacient s koronavirem, venku byl asi půl hodiny. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzval veřejnost, aby zbytečně nehromadila léky s obsahem paracetamolu, mimo jiné Paralen. Ve čtvrtek začala kvůli šíření koronaviru platit povinnost vycházet ven pouze se zakrytými ústy a nosem. Opět jednala vláda, která například změnila čas vyhrazený pro nákupy seniorů, nově platí od 07:00 do 09:00. K aktuální situaci večer promluvil prezident Miloš Zeman.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 21:58|

Snadno dostupný a zdánlivě neškodný. Paracetamolem se loni otrávilo nejvíc lidí za třináct let

Paracetamolem se loni otrávilo 607 lidí, o téměř osmdesát více než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Toxikologického informačního střediska, které je poskytlo České televizi. Paracetamol obsahují nejčastěji léky proti chřipce, které pomáhají tlumit bolest a zvýšenou teplotu. Při zkombinování několika léků se stejnou účinnou látkou nebo překročení doporučené dávky může způsobit silnou otravu nebo selhání jater.
19. 1. 2019|