TÉMA

Soutěž

Ocenění Statečné psí srdce získala šestice čtyřnohých hrdinů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již počtrnácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život. Pořadatelé dohromady ocenili šest zvířat, a to jak psy služební, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
před 9 h hodinami|

Pevnosti Boyard hrozí zkáza, varují úřady. Stavbu ohrožují nápory vln

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm stejnojmenné francouzské televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli nedostatečné ochraně před nápory vln je tato památka z 19. století, která se nachází v Atlantském oceánu mezi ostrovy Oléron a Aix, „odsouzena ke zkáze“, uvedl západofrancouzský departement Charente-Maritime, který vyhlásil veřejnou konzultaci. Původně vojenská stavba potřebuje do roku 2028 práce za 44 milionů eur (1,1 miliardy korun), informovala agentura AFP.
21. 4. 2024|

Hvězdy letošní StarDance: Tančit bude herečka Vondráčková, spisovatel Hartl či paralympionik Ježek

Česká televize představila deset osobností, které si zatančí ve třináctém ročníku StarDance. Soutěžní show startuje na podzim. Králem či Královnou tanečního parketu se mohou stát herci Filip Blažek a Oskar Hes či herečky Marta Dancingerová, Jana Paulová a Lucie Vondráčková. Poslední jmenovaná se věnuje rovněž hudbě, stejně jako další soutěžící Ondřej Ruml. Desítku doplňují spisovatel a filmař Patrik Hartl, osminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková, paralympijský cyklista Jiří Ježek a kuchařka a influencerka Chili Ta.
17. 4. 2024|

Čeští studenti převálcovali evropskou konkurenci. Gymnazisté vyhráli prestižní vědeckou soutěž

Mladá česká věda ukázala opět svoje talenty. Středoškolskou soutěž vyhrála v konkurenci 45 týmů trojice složená z gymnazistů z Prahy a Českých Budějovic, druhý český tým skončil se stříbrnou medailí.
17. 4. 2024|

Nejoblíbenějším učitelem v anketě Zlatý Ámos se stal Dominik Simon

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku v pátek získal Dominik Simon ze Základní školy Antonína Baráka v Lovosicích. Převzal tak putovní korunu od loňské vítězky, češtinářky Daniely Krátké z České lesnické akademie Trutnov. Ocenění Dětský Ámos, které uděluje dětská porota, putuje k Adéle Popelkové ze Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára v Praze. Finálového kola se zúčastnilo šest soutěžících.
22. 3. 2024|

Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.
13. 3. 2024|

Vlaky na nejvytíženějších jihomoravských linkách chtějí provozovat Arriva, České dráhy i RegioJet

Společnosti Arriva, České dráhy a RegioJet se přihlásily do soutěže Jihomoravského kraje na provozování elektrických vlaků na linkách S2 a S3. Jsou to páteřní linky spojující Brno mimo jiné s Blanskem, Kuřimí nebo Hustopečemi. Dopravce, kterého si kraj vybere, začne jezdit už od letošního prosince. Nebude totiž muset shánět nové vlaky – ty dodá sám kraj.
7. 2. 2024|

Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek výtržností u soudu

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek fotografa ČTK Romana Vondrouše, který na konci loňského července na Obvodním soudu pro Prahu 8 zachytil příznivce Patrika Tušla, obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Vondrouš získal v soutěži v dalších kategoriích ještě tři ceny, jedno druhé a dvě třetí místa.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 23:22|

Kreativní drahokam. Brno je Evropským hlavním městem Vánoc

Brno získalo hlavní cenu v soutěži o Evropské hlavní město Vánoc, která vznikla v roce 2017. Mezinárodní porota oceňuje v kategorii nad 100 tisíc obyvatel města, která propagují křesťanské hodnoty. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí TIC (Turistického informačního centra) Brno Hana Bánovská.
15. 12. 2023|

Česko bude na Eurovizi reprezentovat zpěvačka Aiko

Zpěvačka Aiko uspěla v národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize, postoupila tak do mezinárodního semifinále jako reprezentantka Česka. V soutěži se představila se svou písní Pedestal. O vítězný titul se bude ucházet v květnu ve švédském Malmö sedmatřicet zástupců zemí Evropské vysílací unie.
13. 12. 2023|

Klokaní kytarista porazil ptačí hádku. Soutěž o nejvtipnější fotku přírody zná vítěze

Fotografická soutěž The Comedy Wildlife Photography Awards má za cíl ukázat, že příroda je nejen krásná, křehká a nesmírně zajímavá na poznávání, ale že také může být velmi vtipná. Letošní vítěze oznámila v polovině listopadu.
24. 11. 2023|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Opravené Moravské náměstí v Brně je Parkem roku

Vítězem soutěže Park roku 2023 se stal park na Moravském náměstí v centru Brna. Porotci ocenili například pestrou kombinaci květin, ošetřené původní vzrostlé stromy či dominantní vodní plochu. Pětičlenná odborná porota kromě hlavní ceny udělila tři další a tři čestná uznání. Soutěž pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně od roku 2003, letos se do ní přihlásilo třicet děl krajinářské architektury
20. 10. 2023|

Nejlepší snímky přírody za rok 2023 se představují. Porotu zaujal tající led i slovenský kos

Porotci mezinárodní fotografické soutěže Nature TTL Photographer of the Year 2023 vyhlásili vítěze letošního ročníku. Vybírali z více než osmi tisícovek snímků přírody a životního prostředí, nejvyšší cenu získal snímek z ostrova Austfonna na Špicberkách.
26. 9. 2023|

Dron řízený umělou inteligencí porazil lidské piloty. Podle vědců je to mezník

Dron řízený umělou inteligencí (AI) bez problémů porazil stroje řízené lidmi. Stalo se to na překážkové dráze, kde se testovala přesnost a rychlost letu. Podle autorů experimentu jde o milník v mobilní robotice.
21. 9. 2023|

Titul Vesnice roku 2023 získala Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje

Vesnicí roku 2023 České republiky se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska ve Zlínském kraji. Na druhém místě skončila obec Hrádek z Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Poustevna z Děčínska v Ústeckém kraji. Hodnoticí komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. Letošního 27. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:40|

Pardubický fond zrušil tendr na parkovací dům. Vítězná firma protestuje

Pardubická městská firma Rozvojový fond zrušila už vyhodnocený tendr na stavbu parkovacího domu za víc než tři sta milionů korun. Zdůvodnila to tím, že na projekt nemá dost peněz. To ale radnice popírá, financování fondu zajistila. Zrušení zakázky není pravomocné, vítěz se brání a chce stavět.
14. 8. 2023|

Policie do Česka nepustila ruskou tenistku mířící na turnaj

Cizinecká policie ve čtvrtek večer na ruzyňském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA na Spartě. Hráčka už opustila Prahu, její jméno v pátek pořadatelé novinářům nesdělili. Organizátoři informovali o situaci prostřednictvím WTA všechny ostatní ruské a běloruské účastnice a nepředpokládají, že by se některá z nich turnaje zúčastnila. V Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu platí zákaz startu ruských a běloruských sportovců.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 22:51|

Evropským hlavním městem kultury za Česko budou v roce 2028 České Budějovice

Evropským hlavním městem kultury za Českou republiku budou v roce 2028 České Budějovice, ve finále národního výběru porazily Broumov. Informovali o tom zástupci ministerstva kultury a výběrového panelu. Tituly od roku 1985 propůjčuje Evropská unie s cílem zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských zemí a podpořit rozvoj kultury v daném městě.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:31|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

Ostuda, na děti to má neblahý vliv, shodli se trenér a rozhodčí o nadávkách při žákovském fotbale

Ve hře nadávky dokáže rozhodčí ukočírovat, rozdá žluté karty, co se týká diváků, tam to neovlivní, řekl v Událostech, komentářích fotbalový rozhodčí Přemysl Kulíšek, který se v polovině května stal terčem nadávek rodičů při utkání starších žáků. Zmínil, že děti se mají učit respektu už odmala. Trenér mládeže FK Šumperk Petr Strnad, který byl fotbalovou asociací oceněn jako nejlepší trenér mládeže, podotkl, že podobný exces viděl v této kategorii „snad poprvé“. „Rodiče dokážou hodně v dnešní době. A je to podle mě velká chyba, velká ostuda fotbalu,“ dodal s tím, že na děti to má neblahý vliv.
25. 5. 2023|

Reportéři ČT: Nový tendr na mýto je ohrožen. Stát vybral podezřelého poradce

Stát díky mýtu získává miliardy na stavbu a opravu silnic. Jeho výběr má zajištěný už jen na šest let, a tak musí řešit, co bude dál. V minulosti stát nového provozovatele nestihl vybrat včas a jednu z největších státních zakázek opakovaně provázely závažné pochybnosti. A nejinak je tomu i tentokrát. Stát vybral poradce, který mu měl pomoct připravit nový tendr. Ten je teď ale podezřelý, že podváděl. Pro Reportéry ČT natáčeli Zuzana Černá a Michael Fiala.
23. 5. 2023|

Eurovizi vyhrála už podruhé švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna skončila desátá

Vítězem letošního 67. ročníku písňové soutěže Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která stanula na nejvyšší pozici již podruhé. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä a na třetím izraelská zpěvačka Noa Kirel. Finále se zúčastnila i česká dívčí skupina Vesna, která obsadila desáté místo. V konkurenci zástupců dalších 25 zemí představila skladbu My Sister's Crown.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 21:03|