TÉMA

Středoevropská univerzita

George Soros předává své impérium, byznys povede syn Alexander

George Soros patří mezi nejbohatší, nejmocnější a nejvíc kritizované osobnosti planety. Ve svých 92 letech americký miliardář maďarského původu oznámil odchod do penze. Finanční a především filantropické impérium v odhadované hodnotě 550 miliard korun převezme jeho syn Alexander.
12. 6. 2023|

Zemřel první polistopadový rektor Univerzity Palackého, uznávaný amerikanista Josef Jařab

Po krátké těžké nemoci zemřel první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab, bylo mu 85 let. Výrazná osobnost Olomouce, respektovaný znalec a překladatel americké literatury, vedl olomouckou univerzitu v letech 1990 až 1997.
3. 5. 2023|

30 let zpět: Filosof Derrida v Praze ocenil Havla či Patočku

Do Prahy zavítal významný francouzský filosof Jacques Derrida. V rozhovoru pro Deník ČST zmiňuje Václava Havla jako příklad politika, který si je vědom užitečnosti filosofie pro praktickou politiku, a Jana Patočku jako inspirační zdroj pro jeho vlastní myšlení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 3. 2022|

Maďarská vláda staví čínskou univerzitu za čínské peníze. Kritici se bojí o bezpečnost

Maďarská vláda schválila mnohamiliardový projekt na výstavbu čínské univerzity. V příštích dvou letech by měl v Budapešti vyrůst rozsáhlý areál. Stavbu chce kabinet Viktora Orbána financovat převážně prostřednictvím úvěrů u čínských bank. Kritici v projektu vidí ohrožení národní bezpečnosti i otevření nové brány čínskému pronikání do Evropy,  v Maďarsku nikoliv první.
5. 5. 2021|

Orbán rozšiřuje svou nadvládu nad univerzitami, píše Reuters

Maďarský parlament v úterý přijal zákon umožňující vytvoření nadací, které převezmou řízení chodu univerzit a kulturních institucí. Oznámila to agentura Reuters. Opozice se podle agentury MTI obává, že nová norma umožní převedení státních aktiv v řádu miliard forintů do soukromých rukou a dovolí vládnoucí straně premiéra Viktora Orbána rozšířit politickou kontrolu do vysokého školství. V současnosti je většina maďarských univerzit státních, těší se ale velké akademické autonomii.
27. 4. 2021|

Evropský soud odmítl maďarský zákon o školství. Podmínky jsou neslučitelné s právem EU

Maďarský zákon o vysokých školách, na jehož základě opustila zemi Středoevropská univerzita, porušuje právo Evropské unie. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr EU, podle něhož zavádí novela přijatá před třemi lety nepřípustné podmínky pro podnikání univerzit. Budapešť zažalovala u soudu v Lucemburku Evropská komise, jíž dal soud za pravdu v požadavku, aby Maďarsko zacházelo stejně s domácími i zahraničními školami.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 21:38|

Nové školní osnovy jsou nacionalistické, bouří se někteří maďarští učitelé

Části maďarských učitelů se nelíbí nové učební plány, které jsou podle nich sestaveny tak, aby propagovaly nacionalistický program vládnoucí strany Fidesz a omezily akademické svobody. Osnovy detailně určují, co se budou děti na základních a středních školách učit, obsahují například přesný seznam spisovatelů a literárních děl.
12. 4. 2020|

Soros dá miliardu dolarů na globální univerzitu. Má čelit autoritářům a zrychlit reakci na změnu klimatu

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a podpořil úsilí o rychlejší reakci na klimatické změny. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a současný přístup ke klimatické změně považuje za hrozby pro přežití civilizace. Jmenovitě kritizoval Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 11:28|

Maďarští vědci protestují proti vládní reformě výzkumu. Chci zlepšit inovace, hájí se Orbán

Vědci v Maďarsku nesouhlasí se snahou vlády převzít kontrolu nad financováním výzkumu. Tento krok podle nich ohrožuje akademickou svobodu. Několik tisíc lidí vytvořilo lidský řetěz okolo sídla akademie věd a vyzvalo její vedení, aby se postavilo na odpor proti záměru vlády a hájilo nezávislost, napsala agentura AP. Protestující vědci podle agentury Reuters drželi nad hlavami knihy, aby tak vyzdvihli význam nezávislé vědy. Premiér Viktor Orbán změny hájí snahou o zajištění ekonomického přínosu výzkumu a lepším soustředěním zdrojů.
13. 2. 2019|

Odpor vůči populistům loni rostl, sílila lidová hnutí, všímá si Human Rights Watch

Novinkou uplynulého roku není trvání autokratických režimů, ale narůstající opozice vůči nim, na níž se podílí občanská společnost a lidová hnutí. Uvádí to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ve své výroční zprávě, kterou zveřejnila v Berlíně.
17. 1. 2019|